| Notmyaccount a întrebat:

Buna, TPU! De cateva luni am observat ca am stari foarte accentuate de ameteala si totodata si o nevoie atipica de somn. Eu, de obicei, functionez foarte bine cu 5-6 ore de somn, dar acum am nevoie in jur de 10 ore, fiindca altfel, efectiv nu rezist. Si cum as putea sa dorm 10 ore cand ziua toata are doar 24?
Oricum intrebarea mea este, daca astfel de stari sunt normale la 16 ani si daca nu, care ar putea fi cauzele.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
7 răspunsuri:
| Annastassia a răspuns:

Da, starile acestea nu sunt normale, dar sunt generate de lipsa somnului!
Culcarea trebuie sa fie musai la 9-10 seara, ca 2 horomni vitali creierului, sa se poate produce (serotonina si melatonina).
Melatonina este responsabila de linistea creierului tau, de starea de odihna si de somnul linistit. Serotonina este numita si "hormonul fericirii".
Acesti 2 hormoni se produc NUMAI cand DORMIN intre orele 10 si 2 noaptea.
Daca obisnuiesti sa te culci dupa miezul noptii, seara de seara, atunci corpul tau incepe sa nu mai produca acei hormoni, iar in timp apar problemele de sanatate: dureri de cap, ameteli, stare excesiva de oboseala, apare depresia, anxietatea, paranoia, schitofrenia samd.
Toate pornesc de la lipsa somnului, iar lipsa acestor 2 hormoni, este reponsabila de tot ce ti se intampla acum.

| Hyacinth a răspuns:

5-6 ore de somn sunt cam puţine, iar 10 cam multe.Ar fi bine să ai undeva la 7-8, nici prea multe, nici prea puţine.
E posibil să ai ceva carenţe de vitamine şi/sau minerale, deci n-ar fi rău să te duci la medicul de familie să-i povesteşti şi lui ce ţi se întâmplă şi probabil te va trimite să-ţi faci nişte analize.
Dar înainte de asta totuşi, ai făcut ceva schimbări în alimentaţie? Bei destulă apă? Faci mişcare? Iei ceva pentru slăbit (ceaiuri, pastile etc.)?

| Notmyaccount explică (pentru Hyacinth):

Nu, nu am schimbat nimic in alimentatie. Adica eu de cand sunt mica, m-am obisnuit sa mananc o singura data pe zi si nu mult, dar pana acum nu au existat probleme, asa ca nu cred ca faptul ca nu mananc de trei ori pe zi e problema. Intr-adevar cele mai nasoale zile, sunt alea in care dimineata fac sport, dar ideea e ca sportul ar trebui sa ma ajute, nu sa imi faca mai rau, deci nu stiu...

| Hyacinth a răspuns (pentru Notmyaccount):

O dată pe zi şi nici măcar o porţie mai consistentă? Cum trăieşti aşa? straight face
Eu nici nu cred că m-aş putea ţine pe picioare, darămite să mai fac şi sport.
Nu mi se pare normal să mănânci atât de puţin.Nici nu are corpul de unde să îşi ia toţi nutrienţii de care are nevoie, mai ales dacă mănânci porcării la acea masă.Nu-i de mirare că ai ameţeli şi stări de somnolenţă.
Ar fi bine să te duci la medic.

| Notmyaccount explică (pentru Hyacinth):

Mdah, nu ar fi prima data cand aud ca nu e ok alimentatia mea, dar pur si simplu asa m-am obisnuit si imi e foarte rau daca mananc chiar si de doua ori pe zi. De trei ori ar fi crima si pedeapsa?

| Hyacinth a răspuns (pentru Notmyaccount):

Atunci nu ştiu ce să zic, dar tot nu mi se pare ok cum mănânci.Cred că eşti şi foarte slabă. Repet, ar fi bine să mergi la medic, de fapt, e chiar necesar.

| helloitsme15 a răspuns:

Da si nu. Contează de la persona la persona. Trebuie să ai un regim variat si sănătos bogat in vitamine si minerale. Eu iti recomand de la naturalis multivitamine si minerale de la farmacie. Deasemenea 2 l de apa pentru hotararea. Sa stii ca si sportul e bun si te face sa te simti fresh (spre exemplu mersul cu bicicleta ). Asta ar fi o cauză a ametelii (cu siguranta lipsei de fier din sânge dacă ametesti si vezi negru câteva secunde)Încearcă să ti faci un program si sa te culci devreme. Mai întâi puneti ceasul la diferenta de 10 ore si apoi treptat mai scazi 10-15 min. Activitatea, productivitatea e buna pentru un stil de viață sănătos. Dacă stai toata ziua in pat ca o legumă si pierzi timpul pe telefon nu prea e bine.Mananca cat mai mult si mai variat!