|

Buna ziua! 

Am 16 ani si iau anticonceptionale de 8 luni (la 15 ani am inceput sa le iau). Doctorul mi-a recomandat sa fac pauza la 6 luni, dar nu am facut-o, deoarece am considerat ca e mai bine, mi-a fost frica sa nu mi se deregleze menstruatia. Ce sa fac de acum incolo? Sa iau anticonceptionalele in continuare? Daca da, sa mai fac pauza si cand? Sau daca trebuie sa le opresc, cand le pot lua iarasi? Daca as continua sa le iau, mi-ar afecta fertilitatea pe viitor? Sau imi afecteaza organismul in vreun fel? 

Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| a răspuns:

-- Sunt periculoase contraceptivele orale pentru organism?
Hormonii din componența pastilelor anticonceptionale (AC) mimează acțiunea hormonilor naturali care exista in corpul femeii, iar eficienţa depinde de utilizatoare. Când sunt luate corect, anticoncepţionalele orale combinate sunt eficiente în 99, 7% din cazuri. Atunci când pastila AC este cea potrivita si NU se fac greşeli în utilizarea pilulelor, poate sa apara mai puţin de 1 sarcină la 100 de femei în timpul primului an de utilizare a pilulei (3 sarcini la 1.000 de femei). Mai mult decât atât, pilulele au numeroase beneficii non-contraceptive, pe care le-am menționat și mai jos.
-- Exista posibilitatea ca folosirea îndelungată a pilulelor să determine infertilitate sau probleme atunci când voi dori să rămân însărcinată?
Pastilele anticonceptionale NU afectează fertilitatea și nu reduc capacitatea femeii de a rămâne însărcinată în viitor. Dificultatea de a rămâne însărcinată poate fi determinată de vârsta femeii, și nu de istoricul privind administrarea pilulelor. Femeile sănătoase din punct de vedere reproductiv care opresc utilizarea pilulei pot rămâne însărcinate la fel de repede precum femeile care folosesc metode contraceptive non-hormonale. Pilula nu întârzie revenirea fertilităţii femeii după oprirea utilizării acesteia.
-- Este nevoie de pauze în administrare?
Singurul motiv care impune întreruperea administrării pilulelor este dorința femeii de a rămâne însărcinată. Altfel, din punctul de vedere al sănătății, femeile nu au nevoie de „pauze" în utilizarea pilulelor. Mai mult decât atât, medicii atrag atenția că adesea, după ce încetează să folosească pilulele, multe femei rămân însărcinate, fără a fi planificat acest eveniment. Pilulele pot fi utilizate în siguranţă timp de mulţi ani fără a fi necesară întreruperea periodică a administrării.
Te sfatuiesc sa citesti cu atentie urmatorul articol pentru a intelege care sunt beneficiile dar si efectele negative care ar pot sa apara in cazul in care pastilele AC folosite sunt potrivite si se pliaza perfect pe activitatea hormonala conform profilului tau hormonal propriu. Multa sanatate!
https://www.planificaneprevazutul.ro/pilulele-contraceptive-de-la-la-z/

| a răspuns:

La toate aceste intrebari e indicat sa ti raspunda medicul tau