| Molusca a întrebat:

Bună ziua! Cât de repede se răspândește cancerul în corp?
Dați exemple.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
12 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Depinde de organism, cat de bine le poate elimina pe celulele moarte ("gunoiul" corpului).
La cca 6 saptamani dupa nastere, celulele din corp incep sa moara si sunt inlocuite cu noi.
In mod normal, sistemul imunitar distruge celulele moarte.
In cazul nefunctionarii corecte a sistemului, "gunoiul" se aduna in gramada (formand "tumoare" canceroasa) sau se imprastie in organism (metastaza).
Daca sistemul imunitar nu reuseste sa distruga intreaga cantitate de celule moarte, atunci organismul are probleme mari (in functie de (in)capacitatea de auto-curatire a organismului.
Luand in calcul perioadele de schimbare a celulelor din organism, daca sistemul imunitar de curatire nu mai functioneaza deloc, atunci organismul se poate distruge in mai putin de un an.

| Eireann a răspuns (pentru Bula):

Ce spui tu aici nu are absolut nici o legatura cu etiologia cancerului.

| Bula a răspuns (pentru Eireann):

Oare?

| Eireann a răspuns (pentru Bula):

Da. Exista un proces numit moarte celulara programata care le spune celulelor ca dupa diviziune celula veche moare si este inlocuita de cea tanara. In cazul celulelor canceroase are loc o mutatie a ADN -ului si atunci celula nu mai moare ci se inmulteste necontrolat, excesiv, cu celule mutante care invadeaza tesururile inconjuratoare pe care le impiedica sa isi indeplineasca functia, se ataseaza la sistemul limfatic sau vascular si apoi se "imprastie " in restul corpului, unde se ataseaza de tesuturi sanatoase si continua procesul de diviziune, invadeaza noile tesuturi si tot asa ( asta este rezumatul foarte simplist a unei biblioteci de carti de biologie celulara, patologie, histologie si oncologie).

| Bula a răspuns (pentru Eireann):

Nu exista ca o celula sa nu mai moara! tongue
Celulele moarte se ingramadesc in "tumori" sau se imprastie in organism ("metastaza").

Mutatia ADN este responsabila pentru lipsa capacitatii de identificare si tratare/distrugere a celulelor moarte ("canceroase").

Curios este ca, in medicina orientala traditionala s-a pus accentul pe repararea si sustinerea sistemului imunitar si problemele canceroase au fost mult mai reduse (raportate la populatia tratata).

| Eireann a răspuns (pentru Bula):

Nu am spus ca devine nemuritoare, am spus ca nu moare prin apoptoza dupa o diviziune ci continua sa se divida. Celulele canceroase nu sunt moarte, sunt celule vii cu mutatii genetice grave. Da-mi un link la un stiudiu stintific care sa sustina "teoria" ta si o sa fiu de accord ca zeci de ani de cercetare in domeniul cancerului au plecat de la o premiza gresita.

| Bula a răspuns (pentru Eireann):

Ce se intampla cu gunoiul, daca pubela este plina si nu-l duc gunoierii? Va creste gramada in jurul pubelei.
Asta nu inseamna ca gunoiul creste (fiindca se mareste gramada), ci ca gunoierii nu l-au dus.
Si in organism, daca un proces nu functioneaza corect, apar avarii/distorsiuni in functionarea lui.
La fel se intampla cu orice dereglare in Univers.

Problema este doar daca nu se pune corect problema.

Ce s-ar intampla daca un instalator ar aduna apa cu galeata in loc sa repare teava sparta?
Evident, nu apa trebuie cercetata si eliminata, ci teava sparta trebuie remediata!

| Eireann a răspuns (pentru Bula):

Https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867410001297
Da, exista boli provocate de acumularea de celule moarte (de exemplu lupus sau sindromul de zdrobire) dar nu CANCERUL. Sunt boli diferite cu cauze diferite si tratamente diferite.

| darrio2007 a răspuns:

Nici medicii nu stiu exact si tu ne intrebi pe noi?

| sierra1 a răspuns:

E o temă de casă sau ce?

| Yuoia a răspuns:

Depinde de multe. Si vorba lui Darrio, nici medicii nu stiu.
Exemple? Stiu doua cazuri.
1. O femeie in varsta a facut (asa cum vorbim noi, nu ca medicii) cancer la intestine. Au operat-o si au trimis-o sa moara acasa. Au sfatuit copiii sa se pregateasca de inmormantare. Batrana s-a vindecat fara regim special sau medicamente si a mai trait peste 30 de ani.
2. Un barbat aparent sanatos (manca si traia sanatos, analize dese fiind cadru militar), a facut un cancer hepatic. Tratat la spitalul militar din Cluj. Acasa, regim sever. S-a prapadit in trei luni.
Trage tu concluzia cât de repede se răspândește cancerul în corp.

| Eireann a răspuns:

Depinde de tipul de cancer. De exemplu cancerul de pancreas, ficat si piele ( melanomul malign) sunt considerate printre cele mai agresive adica dureaza putin pana se raspandesc si rata de supravistuire la un an si 5 ani este mica. Dar nici majoritatea oncologilor nu pot sa spuna cu exactitate, se bazeaza pe date statistice. Tine si de organism, factori genetici, etc.
De asta sunt bune programele de screening, anlizele regulate... Un cancer depistat on stadiul 1 sau 2 poate sa fie vindecat si sa intre in remisie.

Întrebări similare