| alessia1ale3931 a întrebat:

Buna ziua! In anul 2020 sau 2019 am observat ca vad in ceata (putin) cu ochiul stâng la depărtare. In rest, cu ambii ochi si cu cel drept vad foarte bine. Si cu cel stâng vad bine, dar doar la apropiere. Am 13 ani, se poate rezolva problema? E ceva grav? Voi merge la un control.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Nonononono1 a răspuns:

Nu este nimic grav. Cel mai probabil ai miopie. Se poate rezolva usor cu ochelari/lentile de contact. Din pacate, miopia nu poate fi crectata si vei fi nevoita sa porti ochelari pana pe la varsta de 45 de ani. Pe la acea varsta, icepe sa se dezvolte hipermetropia (nu mai vezi bine la apropiere), deci tu o sa ai vedere perfecta cand toata lumea va purta ochelari. Este important sa rezolvi aceasta problema deoarece, daca nu o sa porti ochelari, miopia va incepe sa creasca si vei vedea din ce in ce mai rau. Succes!

| alessia1ale3931 explică (pentru Nonononono1):

Mulțumesc mult. Va trebui sa port ochelari mereu? Adică si când stau afara, si când fac teme și așa mai departe?

| Nonononono1 a răspuns (pentru alessia1ale3931):

Asta depinde foarte mult de cat de mare iti este dioptria. Din cate spui, nu cred ca e o problema atat de mare, altfel ai fi fost mai alarmata/ai fi vazut foarte rau. Daca e mica, pana in -1/-1,5, va trebui sa porti ochelarii doar cand nu vezi, de exemplu in clasa, sa vezi la tabla sau pe strada, ca sa vezi clar. Cand citesti/iti faci temele nu e nevoie, tu vazand bine la apropiere, dar la asta poate sa iti raspunda mai bine oftalmogul care te va controla. De asemenea, nu recomand sa iti iei lentile opace sau cu diferite protectii, deoarece nu te ajuta la nimic (din experienta). Ia-ti cea mai basic si ieftina pereche de ochelari, deoarece e posibil ca in 2-3 ani sa trebuiasca sa ii schimbi iar. Si sa mergi la control o data pe an, maxim o data la 2 ani pentru ca daca iti creste dioptria si nu mai sunt bune lentilele, doar o sa se agraveze problema.

| alessia1ale3931 explică (pentru Nonononono1):

Bine, va mulțumesc mult!

3 răspunsuri: