| PringAloe a întrebat:

Cand o apa este considerata nepotabila? (banuiesc ca inainte se fac niste teste)
E logic ca o apa inchisa la culoare, cu mizerie etc este nepotabila, dar am vazut si ape deschise la culoare fara un gust anume dar care sunt cosiderate nepotabile si repet intrebarea, cand o apa este considerata nepotabila?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Bariel a răspuns:

Principalii parametri după care se stabilește potabilitatea unei ape sunt:

pH-ul – trebuie să fie între 6.5 și 9.5. Sub 6, 5 înseamnă deja pH acid. Peste 9, 5 înseamnă pH prea bazic – ambele depășiri de parametri au consecințe imediate asupra organismului (aciditatea stomacală fiind un exemplu).

Conductivitatea apei e un alt parametru – e indicatorul cantității de substanțe minerale dizolvate în apă. Apa minerală este singura exceptată de la o valoare maximă pentru conductivitate, dar în acest caz particular trebuie ținut cont de faptul că apele minerale cu mineralizare de peste 500 mg/l nu trebuie consumate la nivelul de doi litri de apă pe zi – adică nivelul recomandat pentru menținerea hidratării corespunzătoare a organismului uman adult.

Cu cît conductivitatea e mai mare, cu atît sunt mai multe minerale dizolvate în apă. Acestea aduc apei încărcătură electrică măsurabilă. Limita maximă admisă legal pentru conductivitatea apei este de 2500 de µS/cm (microSiemen pe centimetru).

Turbiditatea este parametrul care reflectă cantitățile de impurități mecanice din apă (vizibile și cu ochiul liber) - de exemplu argila, nisipul sau rugina pe care apa le „ia cu sine" din puțuri sau de pe conductele pe care circulă. Limita legală este de cinci unități de turbiditate. În contextul discuției despre impurități, cele vizibile, măsurabile prin turbiditate, sunt singurele în măsură sa îngrijoreze consumatorul.

Determinarea prezenței azotaților, azotiților și amoniacului în apă este printre cele mai importante analize. Azotații sunt admiși în apa potabilă în concentrație de până la 50 mg/l, azotiții de până la 0.5 mg/l, iar amoniacul - până la 0, 5mg/l. Acești compuși chimici există în mod natural în apă, însă apa din zonele exploatate agricol conțin proporții mai mari din acești compuși, din cauza folosirii îngrășămintelor chimice.

Apa potabilă este definita prin faptul ca este destinata consumului uman si care consumată direct sau folosită pentru prepararea diverselor produse alimentare, nu trebuie să pună în pericol sănătatea consumatorilor.

Criteriile de potabilitate sunt definite printr-un ansamblu de parametri organoleptici, fizico-chimici și microbiologici reglementați legal.

2 răspunsuri:
| gemeni6226 a răspuns:

Atunci cand compozitia sa chimica sau si microbiologica este daunatoare organismului.Aceasta se afla prin analizele de laborator ale Uzinei de apa. Unde se da si aprobarea sau dezaprobarea de a fi consumata.

| WhiteLife a răspuns:

Trebuie sa fie in regula din punct de vedere microbiologic (sa nu aiba bacterii daubatoare), apoi se masoara compozitia in minerale, ph-ul, duritatea, sedimentele, mirosul, gustul, temperatura.