|

Ce este Embolia de cate feluri, cum se manifesta cum poti sa te angrijesti

3 Raportează Evaluează
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Embolia este vehicularea prin sange a unor corpuri straine care vor obstrua un vas de sange cu diametrul egal cu diametrul corpului strain. Embolia poate fi arteriala si venoasa, in functie de vasul obstruat.
In functie de natura corpului strain poate fi trombembolie (cu fragmente de tromb din venele varicoase ale membrelor inferioare, venele din bazin, aorta sau cavitatile cardiace), embolie ateromatoasa (cu material dintr-o placa de aterom), embolie grasa (cu fragmente de grasime sau maduva osoasa la pacienti cu traumatisme extinse), embolia cu lichid amniotic (in timpul travaliului patologic), embolia gazoasa (sau boala de cheson la indivizii care sufera decompresie brusca).
Manifestarile sunt in functie de organul in care s-a oprit embolul: plaman (insuficienta respiratorie brusc instalata, dureri toracice sau moarte subita), creier (coma, deficit motor, moarte subita), rinichi (dureri abdominale violente, urina cu sange), intestin (dureri abdominale extreme, soc, balonare masiva, moarte in cateva ore), cord (dureri in piept, tulburari de ritm, noarte subita), membre inferioare sau superioare (dureri extreme in membrul afectat care e palid, rece, rigid si nu poate fi folosit).
Ingrijirea dupa embolie depinde tot de organul afectat.
Prevenirea emboliei se face prin excluderea factorilor de risc: pacientii care au risc crescut de tromboze iau antitrombotice toata viata, de asemenea pacientii imobilizati sunt protejati de tromboze cu tratament.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Embolia reprezinta oprirea unui corp strain intr-un vas de sange (adica ai un corp strain in sange, de o anumita dimensiune, care, la un mom dat, cand vasul se ingusteaza, il blocheaza). emboliile pot fi grasoase, gazoase, lichide, solide etc. tesutul pe care il iriga respectivul vas se va necroza (ne mai primind sange, nu mai poate fi hranit si moare, in termeni mai nemedicali). partea cu ingrijirea...sa eviti cauzele ce pot determina formarea de embolilor happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Morfopatologie

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează