| Cena234 a întrebat:

Ce este/inseamna displazie mamara?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| DjGhizmo a răspuns:

Displazia mamara sau mastopatia fibrochistică reprezintă fibroza asociată formării de chisturi în ţesutul mamar. Un canal mamar se blochează şi se umple cu lichid, ca un balon umplut cu apă – aceasta este componenta chistică a mastopatiei (displaziei mamare). Zona din jurul canalului blocat are tendinţa apoi să formeze o cicatrice – aceasta este componenta fibroasă a mastopatiei (displaziei).

Displazia mamara sau boala fibrochistică a sânului este descrisă ca o modificare comună, benignă (necanceroasă) la nivelul sânului. Sânii fibrochistici nu sunt consideraţi o leziune malignă (canceroasă). Boala fibrochistică a sânului este considerată în prezent cea mai frecventă cauză a "sânilor nodulari" la femeie, afectând peste 60 % din femei.

Această afecţiune este foarte frecvent întâlnită, astfel că este considerată în prezent o variaţie a normalului.

Sânii fibrochistici se caracterizează prin noduli şi disconfort la unul sau ambii sâni.

2 răspunsuri:
| Sunshinee a răspuns:

Salut! Displazia mamara(boala fibrochistica) este cea mai frecventa afectiune a sinului.Cauza nu este bine cunoscuta, dar se pare ca se datoreaza unui exces de hormoni estrogeni "netamponat" de progesteron, celalalt hormon feminin.Transformarile fibrochistice pot ramane stabile pe parcursul intregii existente a femeii.Nu se transforma in cancer. Conduita consta in supraveghere si combaterea durerii, in cazul in care aceasta este suparatoare. Tratamentul chirurgical nu este recomandat deoarece boala recidiveaza.

| Unique a răspuns:

Danol 100, capsule

Actiune terapeutica
Danazolul este o substanta antigonadotropa lipsita de proprietati estrogenice si progestative, avand o activitate androgenica si anabolizanta moderata. Danazolul inhiba sinteza si eliberarea gonadotrofinelor hipofizare (FSH si LH);aceasta antreneaza o inhibare a activitatii ovariene cu suprimarea ovulatiei, atrofierea endometrului si frotiuri vaginale cu aspect hipoestrogenic. Amenoreea si atrofierea endometrului induse de Danolsunt utile in tratamentul endometriozei.

Indicatii
Endometrioze insotite sau nu de sterilitate; edem angioneurotic ereditar; maladie benigna a sanului (cum ar fi mastita fibrochistica), ginecomastie, displazie mamara; menoragie primara, sindrom premenstrual; pubertate precoce constitutionala primara.

Mod de administrare
Danol se foloseste doar pecale orala. Posologia eficace variaza de la un bolnav la altul; ea trebuie ajustata individual pentru a obtine doza minima eficace la fiecare bolnav. Doza depinde de suferinta care se trateaza si de reactivitatea bolnavilor; pentru adulti, doza zilnica variaza intre 200-800 mg, in 2-4 prize. in anumite cazuri este posibila diminuarea posologiei dupa ameliorarea semnelor functionale si anatomoclinice.
La femei, se recomanda inceperea tratamentului in prima sau in a doua zi a ciclului menstrual. Daca este administrat fara intrerupere, in doze de 600 mg/zi, Danol are actiune contraceptiva, cu conditia ca tratamentul sa inceapa in primele 3 zile ale ciclului menstrual. La femeile care au amenoree, trebuie verificata in prealabil prezenta unei sarcini.
Endometrioza: se recomanda inceperea tratamentului prin administrarea unei doze de 400 mg/zi, apoi doza poate fi micsorata sau marita, dupa caz. Tratamentul trebuie continuat 3-6 luni sau pana la disparitia tulburarilor.
In afectiunile benigne de san: se foloseste o dozainitiala de 300 mg/zi in mai multe prize.
�In menoragie, dozele zilnicede 100-400 mg au fost gasite eficiente, dar 200 mg/zi sunt in general suficiente pentru a reduce pierderea menstruala la nivele acceptabile.
In pubertatea precoce primara constitutionala, doza recomandata este de 100-400 mg/zi, depinzand de varsta si greutatea copiilor, precum si de raspunsul clinic.

Contraindicatii
Insuficienta hepatica, hepatita cronica sau recenta.

Precautii
Prescrierea Danolului trebuie facuta cu atentie. Acesta pastreaza o activitate moderata de acelasi tip cu testosteronul si poate provoca efecte androgenice ireversibile. Insuficienta cardiaca sau renala severa, datorita riscului de retentie hidrosalina; epilepsie sau stari migrenoase; in tratament prelungit trebuie supravegheat nivelul transaminazelor serice si glicemia.

Sarcina si alaptare
Posibil efect androgenic asupra fatului; nici un efect teratogen sau embriotoxic nu a fost decelat in cursul studiului la animal. Nu se administreaza in perioada alaptarii.

Reactii adverse
Tulburari ale menstruatiei, retentie hidrosalina, acnee, seboree, accentuarea pilozitatii, modificarea timbrului vocii, hipertrofie clitoridiana, diminuarea volumului sanilor, caderea parului, bufeuri, nervozitate, crampe musculare, crestere in greutate. O eventuala actiune asupra testelor biologice, modificarea curbei hiperglicemiei provocate sau cresterea valorilor transaminazelor.

Female hormone blendtm
Categoria: Medicamente

Detalii Prezentare: 100 capsule Producator: Solaray Aviz: 1797/2006 Pret recomandat: 48,00 RON (cu TVA) Efecte Recomandat in : - sindrom premenstrual (iritabilitate, stari depresive, migrene, dureri ale sanilor, edeme), dismenoree, amenoree, menoragie, menstre neregulate - reducerea manifestarilor in sindromul pre si postmenopauza, displazie cervicala si mamara, endometrioza, fibrom uterin, chisturi ovariene, mastoza fibrochistica, hirsutism - inflamatii si infectii genitale (antibacterian, antiviral, antiparazitar) - prolaps anal si uterin - tulburari de dinamica sexuala si infertilitate feminina, frigiditate, mentinerea apetitului sexual (mentine nivelul fiziologic al testosteronului atat la femei cat si la barbati

Female hormone blendtm
Categoria: Produse medicale

Detalii Prezentare: 100 capsule Producator: Solaray Aviz: 1797/2006 Pret recomandat: 48,00 RON (cu TVA) Efecte Recomandat in : - sindrom premenstrual (iritabilitate, stari depresive, migrene, dureri ale sanilor, edeme), dismenoree, amenoree, menoragie, menstre neregulate - reducerea manifestarilor in sindromul pre si postmenopauza, displazie cervicala si mamara, endometrioza, fibrom uterin, chisturi ovariene, mastoza fibrochistica, hirsutism - inflamatii si infectii genitale (antibacterian, antiviral,... [continuare]
Eczemele endogene
Categoria: Articole

Generalitati Din punct de vedere epidemiologic, eczema este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, conform mai multor autori, constituind intre 20% si 30 % din totalul spitalizarilor. Eczema sau dermatita reprezinta o afectiune cutanata de tip inflamator, caracterizata prin leziuni polimorfe succesive de tip eritem, papula, vezicula, scuama, asociate cu simptomatologie de tip prurit. Evolutia acestei maladii este, de cele mai multe ori, recidivanta, iar cauzele sunt multiple, atat externe (exogene), cat si interne (endogene). Din punct de vedere epidemiologic, eczema este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, conform mai multor autori, constituind intre 20% si 30% din totalul spitalizarilor. Pe de alta parte, costul socio-economic determinat de eczema se reflecta in internarile de lunga durata, tratamentul complex si deseori dificil, precum si in recidivele extrem de frecvente. Cuvantul "eczema" deriva din cuvantul grecesc.
Spitalul clinic colentina
Categoria: Spitale

Servicii medicale Cardiologie: - asistenta cardiologica de urgenta, neinvaziva - defibrilari de necesitate si elective - fibrinoliza iv - adaptare pace-makere temporare si permanente - tratament anticoagulant minutat Neurologie: - asistenta medicala pentru toate bolile neurologice in faza acuta (STI) sau subacuta - diagnosticul si tratamentul afectiunilor neurologice cu impact autoimun (laborator, STI, plasmafereza) - examenele medicale pentru Ambasada SUA Clinica medicala: - biopsie renala sub control tomografic - bronhoscopii - hemodializa acuta - plasmaforeza Gastroenterologie: - diagnosticul si tratamentul bolilor digestive, hepato-biliare si pancreatice: - afectiuni eso-gastro-duodenale, boala hepatica, boala inflamatorie intestinala - bandaj elastic al hemoroizilor - biopsii de mucoasa rectocolonica - biopsii endoscopice - biopsii hepatice - colangiopancreatografie retrograda -... [continuare]
Pubertatea si patologia ei
Categoria: Articole

Generalitati Pubertatea este o perioada importanta de modificari biologice prin care trec copiii pentru a deveni adulti. Aceste modificari de obicei apar mai devreme la fete decat la baieti. In plus fata de modificarile fizice si emotionale, pubertatea include si maturizarea cognitiva si morala si felul in care se vad pe sine si pe altii. Este bine ca parintele sa vorbeasca cu copilul sau pentru a-l pregati pentru aceste modificari care apar la intrarea la pubertate si sa inceapa sa discute despre educatia sexuala. In mod normal pubertatea apare intr-o serie de cinci stadii (stadiile Tanner) care debuteaza la 8-13 ani la fete si 9-14 ani la baieti. Pubertatea este considerata precoce daca apare inaintea varstei de 8 ani la fete si de 9 ani la baieti. Iar pubertatea este considerata intarziata daca nu apare pana la varsta de 13 ani la fete si 14 ani la baieti. Studiile recente arata ca pubertatea se instaleaza din ce in ce mai devreme la copii. Primul semn de... [continuare]
Depistarea precoce a bolilor
Categoria: Articole

Generalitati Depistarea precoce (timpurie) este rezultatul: - testelor de screening (de monitorizare) pentru depistarea bolilor inainte de aparitia simptomelor - testelor diagnostice pentru diagnosticarea bolii la debutul ei. De ce este utila depistarea precoce a bolilor? Adesea, cu cat este diagnosticata mai timpuriu o anumita boala, cu atat este mai eficace tratamentul, putand fi vindecata. Tratand boala, in special imediat dupa debutul ei, se reduce impactul bolii asupra vietii bolnavilor si se previne sau amana complicatiile serioase pe care le poate determina. Investigatii Testele prin care se poate diagnostica precoce o boala depind de varsta si factorii de risc. Factorii de risc includ: - istoria familiala, ca de exemplu o ruda apropiata cu cancer - obiceiuri personale, cum ar fi fumatul. De exemplu, se recomanda monitorizarea colesterolului la un copil care are o istorie familiala de boli cardiace precoce sau un parinte cu... [continuare]
Spitalul general c.f.r nr. 2
Categoria: Spitale

Servicii medicale Medicina Interna: - diagnosticul si evaluarea bolilor cardiovasculare - ecografie cardiaca - EKG de efort - electrocardiografii - resuscitare cardiorespiratorie - terapia urgentelor - teste ventilatorii - toracocenteze, paracenteze in scop evacuator si diagnostic Endocrinologie: - boli de nutritie (tratamentul obezitatii si al complicatiilor) - determinarea masei de tesut adipos prin impedanta bioelectrica - diabet zaharat (urgente metabolice si dispensarizare prin Centrul de Diabet) - dozari hormonale - ecografie endocrina si generala - medicina interna - sexologie si contraceptia hormonala - evaluarea fertilitatii - urmarirea dezvoltarii pubertare si auxologie Neurologie: - asistenta diagnostica si terapeutica performanta in domeniul epilepsiei, al bolilor vasculare si al bolilor demielinizante - examen electroencefalografic asistat de computer - examen electromiografic conventional -... [continuare]
Terminologie in domeniul oncologiei
Categoria: Articole

Generalitati Pentru o mai buna intelegere a termenilor utilizati in domeniul oncologiei, si a sensului lor, in textul ce urmeaza ii vom explica pe cei mai uzuali dintre acestia. Multi dintre termenii utilizati actual pentru definirea anumitor forme de cancer sunt neclari pentru majoritatea oamenilor, termeni cum ar fi: carcinom, adenocarcinom, sarcom etc. Cunoasterea acestor termeni si a diferentelor intre diferitele tipuri de cancer pe care le reprezinta este de maxima importanta. Sarcomul este un tip de cancer cu punct de plecare din tesutul conjunctiv, cartilaginos, osos sau muscular. Carcinomul are punct de plecare din celulele epiteliale iar adenocarcinomul se refera la carcinoamele cu originea in celulele glandulare. Abces Reprezinta o cavitate inchisa incapsulata cu continut purulent. In general este usor de diagnosticat clinic, aceasta formatiune fiind dureroasa si cu semne de inflamatie (caldura locala, roseata, si exprimare in relief). Unele abcese cronice... [continuare]
Spitalul clinic de urgenta sf. ioan
Categoria: Spitale

Servicii medicale Medicina interna: - localizari formatiuni tumorale hepatice; - aspirat si biopsie maduva osoasa; - diagnosticul si tratamentul principalelor boli interne; - ecografii abdominale, vasculare, tiroidiene Doppler; - echocardiografii 2D, Doppler spectral si color de repaus si stres farmacologic; - EKG de repaus, monitorizare continua cu stocare (monitor fix, Holter) EKG de stres (covor rulant si farmacologic); - endoscopie digestiva superioara si inferioara diagnostica; - explorari functionale respiratorii; - implantare stimulatoare cardiace temporare si definitive, uni si bicamerale; - monitorizare Holter TA; - potentiale tardive ventriculare; - programare-urmarire stimulatoare cardiace definitive, uni si bicamerale; - punctii hepatice (oarbe si ecoghidate); - cateterism drept si stang, coronarografie, ventriculografie, aortografie, arteriografii selective si superselective, flebografii, angioplastie cu/fara implantare de... [continuare]
Spitalul clinic de urgenta floreasca
Categoria: Spitale

Servicii medicale Clinica medicala: - bronhoscopie - diagnosticul si tratamentul principalelor boli interne - dializa peritoneala cronica ambulatorie si automata (cycler) - ecografii - EKG - endoscopie interventionala - endoscopie superiora si inferioara in scop diagnostic - explorari functionale respiratorii - hemodializa cronica si hemodiafiltrare pentru insuficienta renala cronica - hemodializa pentru insuficienta renala acuta medicala - implantare stimulatoare cardiace - ligatura variceala (banding) - monitorizare EKG si Holter EKG - monitorizare EKG-urgente - monitorizare Holter TA - proba de efort EKG - programare-urmarire stimulatoare - diagnosticul histopatologic al biopsiilor renale - diagnosticul si tratamentul principalelor boli interne - dializa peritoneala cronica ambulatorie si automata (cycler) - ecografii - EKG - endoscopie digestiva superioara si inferioara - explorari functionale respiratorii -... [continuare]
Campania europeana uniti impotriva cancerului
Categoria: Diverse

Anul trecut, un numar de 44 parlamentari europeni s-au reunit in Coalitia de lupta impotriva cancerului. Parlamentarii isi propun sa adune 1 milion de semnaturi cu ajutorul carora vor sa determine comisia europeana sa elaboreze o strategie la nivel european pentru combaterea, depistarea si tratarea cancerului. De asemenea, fiecare stat membru al UE va avea obligatia sa elaboreze un plan national in ceea ce priveste cancerul. Campania a fost lansata si in Romania anul acesta, primul semnatar fiind chiar ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu. [continuare]
Spitalul clinic de urgenta militar central dr. carol davila
Categoria: Spitale

Servicii medicale Chirurgie I - apendicectomie laparoscopica - apendicectomii clasice - chirurgia cailor biliare, folosind laparoscopia, explorarea radiologica, video-endoscopia si ecografia - chirugia chistului hidatic pulmonar si hepatic - chirurgia endocrina, tiroidectomii totale si subtotale, suprarenalectomia (laparoscopic si clasic) - chirurgia ficatului pentru tumori beligne, maligne, primare si secundare (hepatectomii) - chirurgia glandei mamare - chirurgia melanoamelor maligne - chirurgia organelor genitale feminine, externe si interne - chirurgia pancreasului, rezectii totale si subtotale, derivatii pancreato-digestive - chirurgia polipozei familiale si a rectocolitei ulcero-hemoragice (operatii care permit un tranzit pe cai naturale pentru bolnavii operati) - chirurgia timusului (tratamentul miasteniei gravis-timectomia pe cale toracoscopica) - chirurgia tubului digestiv, esofagoplastii, rezectii gastrice, intestinale, colonice si... [continuare]
Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Categoria: Diverse

Asistenta medicala si stomatologica a prescolarilor, elevilor si studentilor se asigura in cabinetele medicale si stomatologice din gradinite, scoli si unitati de invatamant superior, infiintate ca urmare a reorganizarii dispensarelor medicale din aceste unitati, integrate in structura spitalelor teritoriale si finantate de la bugetul de stat. [continuare]
Spitalul clinic de urgenta sf. pantelimon (fostul spital 23 august)
Categoria: Spitale

Servicii medicale Cardiologie: - cardiostimulare temporara, conversie electrica a aritmiilor - ecografie - EKG, EKG de efort - mielograma (punctie sternala) - monitorizare Holter EKG sau TA - pericardiocenteze - teste ventilatorii - toracocenteze, paracenteze in scop evacuator si diagnostic - tratamente trombolitice Medicala: - aspirat si biopsie maduva osoasa - diagnosticul si tratamentul principalelor boli interne - ecografii - EKG - ecocardiografii - explorari functionale respiratorii - monitorizare EKG si Holter EKG - monitorizare Holter TA - potentiale tardive ventriculare - proba de stres farmacologic urmarita EKG si cardioecografic - proba de efort EKG - punctii medulare O.R.L.: - adenoidectomie - amigdalectomie - aspiratie auriculara - audiometrie vocala si tonala - deviatie de sept - polipectomie - punctie sinusala - traheotomie - tratamentul medicamentos in surditatea brusc... [continuare]