| Allys19 a întrebat:

Ce pot face dacă am o măsea cariata și sparta pe jumătate? Se poate face ceva? Trebuie sa înlocuiesc cu alta măsea?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
13 răspunsuri:
| CoRoDa08 a răspuns:

Buna! Depinde cat de grava e situatia. Doar un stomatolog iti poate spune exact daca mai poate fi salvata sau nu.

| Violleta2022 a răspuns:

Mergi la dentist sa curete caria si sa iti reconstruiasca cealata jumatate cu substante care polimerizeaza la ultraviolete.
Te va costa cateva sute de lei, sa o repari, fata de cateva mii de lei, ca sa o inlocuiesti cu un implant dentar.

| mudokins78 a răspuns (pentru Violleta2022):

E! uite ca aici nu prea mai ai dreptate,.(Stiu ce vrei sa zici, nu cunosti mai bine detaliile, asa este) dar, nu ai tinut cont de un cuvant! Masea nu dinte! aici e problema, eu la fel am acum si trebuie scoasa! (sper ca nu te superi ca te-am rectificat un pic?)

| Violleta2022 a răspuns (pentru mudokins78):

Dimpotriva, stiu ce vorbesc fiindca am avut acum 1 an reconstruita o masea sparta, fiindca avusese o carie la baza gingiei, pe interior si nu am vazut-o. S-a spart, asa ca, am mers de urgenta sa-mi scoata nervul si sa mi-o recunostruiasca si mi-au salvat radacina, nefiind nevoie sa o scoata.

Maseaua sau dintele se scot doar daca radacina este atat de afectata incat nu se mai poate salva. Doar in acel caz se extrage si 3-6 luni mai tarziu se poate face un implant dentar, pe acel loc. Costa foarte mult implantul dentar, pentru ca se monteaza un surub in maxilar si 3 luni mai tarziu, se montaza si cealalta jumatate a dintelui, peste surubul deja implantat in gingie.
Am inteles ca in Romania este undeva la 1500-2000 euro pentru 1 implant dentar, iar aici, m-ar costa $6000/dinte.

Mai exista o alta solutie, sa se faca o coroana, cu un dinte fals in locul celui lipsa, dar asta isneamna ca dintele din stanga si cel din dreapta, vor fii polizati si micsorati, ca sa se poata monta pe ei, coroana.

| mudokins78 a răspuns (pentru Violleta2022):

Whoa, Slow your horse's girl!
Eu am facut referire la o masea care da!,.e pe duca!
Si da!, ai dreptate cu costul, dar 6000? sa fim seriosi, cine da 6000 de euro pe o masea?

| Violleta2022 a răspuns (pentru mudokins78):

Din pacate, astea sunt preturile in occident!
Ma rog ERAU acum 2 ani, cadn m-am interesat, fiindca pierdusem o masea si doream implant: $6000 pentru 1 implant si $5000 pentru coroana, ca sa-mi puna dinte fals si sa se lege de cei doi dinti din lateral. Nu, chiar nu glumesc cu preturile, dar astea sunt cele de la dentistii de la Sydney.
Speram sa ajung anul acesta in Ro si sa-mi rezolva dantura, dar uite ca pandemia asta, mi-a dat planurile peste cap.

| sierra1 a răspuns:

"o măsea cariata... sa înlocuiesc cu alta măsea?"

cinstit: câți ani ai (dacă ai peste 7, ește de pământ sau altă planetă?)

| Drimmero a răspuns:

Ti-o curata, iti face tratament de canal, curata toata mizeria din ea, apoi ti-o va pili pana la radacina, asta in cazul in care necesita o imbracare. Cu alte cuvinte iti va pune un pivot si apoi coroana. Va dura ceva pana o sa fie gata lucrarea, chiar si 3-4-5 sedinte, depinde daca apar complicatii pe parcurs. Totul e sa ai radacina sanatoasa sa aiba unde pune pivotul.

| alina2k18 a răspuns:

Daca radacina iti e buna si maseaua este sparta pe jumate nu 3 sferturi [ atentie, cand incepe sa ''sape'' pe acolo medicul se mai poate pierde din masea daca e f cariata ] poti pune coroana, coroana si pivot, lucrare dentara daca iti scoate maseaua [ asa numita ''punte'' dar iti pune coronite si pe cei 2 dinti de langa maseaua afectata] sau implant dar acolo e treaba de luni de zile.

| JicaContra a răspuns:

Da, iti pune plomba
daca dintele e destul de "dus" dar radacina e buna, atunci se pune un pivot in radacina, dupa care se face o coroana peste el si il vei putea folosi normal

| Marius22222222222 a răspuns:

Sper ca nu te doare. Stiu ce inseamna durerea de masele. As prefera un cutit in picior zi de zi timp de o luna decat 2 minute de durere dentara

| Nume6 a răspuns:

Nu mai asculta păreri pe aici că nu e nimeni stomatolog. Ţi-o poate scoate și înlocui sau reconstrui pe jumătate. Stomatologul știe ce face.

| AnaMariaP23 a răspuns:

Iti poti pune pivot, este o bucățică metalică sau de sticla care o sa-ti stea fixat in măsea pentru a nu intra impurități pe canal și pentru a nu se sparge si mai mult măseaua. Procedura nu este deloc dureroasa iar daca nu vreau sa se vada metalul in măsea, deasupra iti va pune o coroniță care să aibă aspect de măsea.
Acum 2 ani cand mi-am pus eu pivot a costat undeva la 150 lei