| sopranaCadaverica a întrebat:

Ce se intampla cand un bolnav primeste o doza de sange recoltata de la o persoana cu grupa sanguina diferita de a lui?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| GdX a răspuns:

Nu se face asa ceva pentru ca poate sa moara fiindca sistemul imunitar incepe sa atace sangele strain nerecunoscand-ul, de aceea transfuziile de sange se fac in fucntie de grupa sangvina.

| RoCkKiD a răspuns:

Sistemul imunitar ataca sangele "strain" si se lasa cu febra, frisoane, dureri musculare. In functie de cat de mare a fost transfuzia se poate alsa cu cheaguri de sange sau chiar insuficienta renala care poate afecta rinichii in mod permanent.

| Lucian4 a răspuns:

Sangele se poate cuagula. Anticorpii (substanta produsa de reactia organismului la atacul antigenelor (substanta straina organismului). Doar grupa de sange AB este primitor universal (poate primiti de la ceilalti 3, inclusiv grupa donatorului AB) nu se intampla nimic.

| mihai69 a răspuns:

Poate chiar să și moară.

| CookieDog a răspuns:

Depinde in intregime de cantitatea de sange.
Dupa modelul compatibilitatii intre grupe, numit si "sistemul ABO", persoanele pot primi sange de la donatori astfel: http://bacbioro.weebly.com/circulatia.html
Daca este nevoie de o cantitate mult mai mare, transfuzia se va face numai cu sange de la persoanele cu sange izogrup.

Riscurile transfuziei, in cazul unei cantitati mici de sange, sunt hemoliza si aglutinarea.

| PainTech a răspuns:

Depinde. Sunt grupe care pot primi și de la altele fara nicio problema.

In cel mai rău caz poate sa moară dacă sângele nu e compatibil.