| Iulian3038 a întrebat:

Ce se intampla dupa ce ai diabet zaharat? Vei mai avea voie sa consumi zahar? Si care este tratamentul? Din cate stiu injectii zilnice? Este adevarat?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
15 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Diabetul zaharat este diabet de tip 2 care se poate reversa complet cu dieta si sport.
Da, poti consuma zahar ocazional sau in moderatie, si nu ai nevoie de injectii cu insulina, decat daca ajungi in stare grava de obezitate morbida in care nu poti reversa diabetul.

Diabetul de tip 1, este diabetul mostenit genetic de la unul din parinti unde ai nevoie de injectii cu insulina.

Oamenii de stiinta au descoperit ca diabetul zaharat este o boala metabolica, care se poate reversa complet.
Am reversat complet diabetul si da, mananc ocazional cate o prajitura sau un fruct dulce, fara probleme si fara nici o medicatie dar fac zilnic sport si ma mentin in limita normala si sanatoasa de greutate.

| Mosotti a răspuns (pentru Violleta2022):

Daca are diabet 2, medicul ii va spune ce si cum are voie sa manance, dar are voie si zahar daca i se da insulina sau stimulatori de secretie insulina.

Prin slabire dieta si miscare e adevarat ca se reverseaza afectele bolii, poti avea valori normale chiar, fara tratament, insa nu boala! Boala este acolo.
Daca boala se reverseaza, ar trebui sa poti manca orice iar,, sa mai iei in greutate si sa ai valori bune, lucru care nu se intampla.

Tu daca faci testul de toleranta la glucoza, o sa vezi ca boala isi arata muschii. Bine, este f bine cum esti, ca ai slabit, ca esti bine, dar zic doar ca idee.

Adevarata reversare a diabetului adica a bolii, este luna de miere in dz 1, cand pancreasul poate sa dea pentru scurt timp insulina optim, si atunci poti manca orice si ai valori bune. Poate dura 2-3-4-5 saptamani. Daca face testul cu glucoza, o sa ii iasa bine.
Apoi boala revina brutal permanent.

Destui medici zic ce spun eu acum, oamenii de stiinta s-au referit la remisia glicemiilor si a glicatei prin ce trebuie sa facem.
Reversarea bolii s-a reusit insa inca nu le-a iesit bine, au reusit si americanii si chinezii, unii sa refaca celulele insulinice din pancreas cu celule stem, altii prin transplant de celule insulinice (chinezii).

Daca boala se reversa, nu se mai chinuiau ei cu asta. Scopul lor e sa poti manca orice si sa ai valori bune, adica sa vindece cu adevarat boala.

Boala este de fapt o insuficienta insulinica si la dz 1 si la 2 si la LADA, MODY. Iar celulele insulinice nu se refac niciodata.
Chiar daca la DZ 2 din cauza rez la insulina (la cei grasi, la cei slabi nu exista rez la insulina), insulina pare prea multa, nu e suficienta, se numeste hipoinsulinism efectiv.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Normal că nu mai ai voie sa mănânci zahar.

Depinde ce tip de diabet ai. Exista tipuri de diabet care se controlează doar din medicație și regim fara probleme.
Exista și tipuri de diabet care necesita doza de insulina zilnica

| Mosotti a răspuns:

Depinde ce diabet ai, daca ai diabet de tip 1 adica daca il faci pana in 30 ani, depinzi de insulina toata viata, nu merge altfel, ai voie si zahar daca dozezi insulina rapida pentru cat zahar mananci, cu conditia sa nu te ingrasi.

Daca ai diabet tip 2, tratamentul poate sa difere dupa cum spune medicul.
Fie te pune doar pe regim, miscare si slabire, fie doar pe regim si miscare daca esti deja slab (diabet 2 se face si la slabi, total gresit ca doar la grasi, eu eram slab si am facut diabet de tip 2, mama la fel), sau iti da si un tratament.
Depinde de gravitatea diabetului.
La DZ 2 nu se da neaparat injectii.

Si da, se poate manca si zahar daca se da insulina, eu de ex sunt pe insulina si mananc de toate dar am valori bune cu insulina.

Si poti verifica pe Youtube la Ines Nerina care are diabet 1, ca zice ca poate manca si prajitura daca isi face insulina cum trebuie, chiar mi se pare ca are clip cu acest subiect. Chiar se filmeaza la o terase cand mananca prajitura si explica ce si cum face.
Nu sa zici ca vb eu prostii.

| minrest a răspuns:

Daca ai diabet, organismul tau nu mai poate controla secretia de insulina, pancreasul nu mai functioneaza bine, ceea ce inseamna ca diabetul, chiar si acesta de tip 2 de care zici tu, este ireversibil. Dieta o ti ca sa opresti evolutia diabetului si a bolilor provocate de el. Tratamentul nu te vindeca, dar lipsa tratamentului te omoara. Si tie iti arde de zahar, daca o sa mai aiba pacientul voie sa manace zahar. Injectiile zilnice cu insulina sunt mai ales pentru diabetul de tip 1, dar poti ajunge la insulina si cu tip 2. Trebuie sa ti dieta pentru diabet, sa urmezi tratamentul si sa asculti de doctor la litera, altfel pronosticul acestei boli este sinistru.

| Mosotti a răspuns (pentru minrest):

Mie mi-a dat insulina din prima la dz 2, plus Metformin. In felul asta mi-a relaxat dieta sa pot manca ca orice om moderat in limita kcal permise sa nu ma ingras.
Deci poti manca orice cu insulina, nu este o problema. Insa depinde de medic, de pacient, ce varianta propune, ce varianta prefera.

A dat insulina pentru ce zici tu, sa opreasca sau sa incetineasca agravarea bolii luandu-i din sarcina pancreasului.

Sigur ca cel mai bine e sa ti dieta, dar dupa cum se stie ca majoritatea nu tin dieta din cauza ca e prea dura, merge si fara daca e un medic bun care vrea sa ajute si pacientul recunoaste ca nu poate tine.

Ca insulina de o bagi practic ce face? Face ce facea si insulina interna daca era corpul sanatos, nu e nici o problema. Nu e ceva anormal sau deplasat sa faci ce facea si corpul tau de fapt.
Adica rezolvi cauza hiperglicemiilor adica deficitul de insulina.
Sigur ca asta aduce si risc mare de hipoglicemie fatala, dar na, ce sa zic. Inseamna ordine, preocupare mai serioasa din partea pacientului daca prefera asa.

| minrest a răspuns (pentru Mosotti):

Multa sanatate. Foarte bine ca iei insulina, desi adesea se prefera sa se lase pancreasul sa regleze eliberarea de insulina, asa cum poate. Ai valori bune, cu insulina, dar ce spun eu e ca diabetul nu se vindeca, adica reglarea nivelului de insulina de catre organism s-a dus. Din pacate. Vezi si tu ce boli secudare te pasc, ca sa poti sa le previi, pe cat posibil.

| Mosotti a răspuns (pentru minrest):

Normal ca nu se vindeca prediabetul sau diabetul. Asta ii explicam si eu Violetei, ca ea si-a adus glicemiile la normal prin slabire regim si miscare, dar boala este acolo, nu s-a reversat, s-au reversat doar efectele bolii. Si i-am spus si cum se arata asta.
Insa este bine si asa, ca are valori normale cu masurile luate.

Multi confunda remisia bolii cu remisia efectelor bolii cu masurile necesare. Cum lasi masurile, cum bum, e rau.
Remisia bolii e cand nu faci schimbari si revin valorile la normal.

Nu prea poti sa lasi pancreasul sa regleze doar el insulina ca nu prea mai poate bine, si risti sa il fortezi si sa-l strici mai tare daca mananci mai asa ca orice om chiar daca moderat ca si calorii. Sau il lasi doar pe el dar ti regimul ala strict care nu e pentru oricine.
Boli asociate cu diabetul nu apar daca ai glicemii bune, si glicozilata buna.
Dar sigur ca am grija.

Problema nu e sa ti glicemiile bune, ca, cu insulina profi administrata, poti, pericolul e sa nu cumva sa te ingrasi, adica sa sari de kcal permise. Ca de acolo incep problemele.
Tot felul de boli, pe glicemie nu conteaza, ca urci doza si e tot aia (cum face corpul cand e sanatos dar te ingrasi), dar ai alte probleme, incheieturi, inima, colesterol, etc, etc, tensiune.

| Cipi1212 a răspuns:

Depinde de gravitatea diabetului. Ori dietă, ori pastile ori injecții. Consumul de zahăr va fi redus considerabil sau exclus.

| annonimaaaa555 a răspuns:

Bună. Depinde ce tip de diabet ca exista tip 1 și tip 2
Cine are tipul 1, ia medicamente, cine 2, insulina(injecție)
După ce ai diabet ți se poate îngreuna viata deoarece în cazuri extreme poți sa ramai fără picioare, dar ceva naspa mai comun e greața dacă scade sau creste prea mult. Și poți manca zahar, dar puțin și trebuie sa înveți de exemplu dacă ai mancat o ciocolata plus mancare cata insulina îți dai...e mai greu oricum. Dacă ai avea, te rog pune întrebări unui diabetului fiindcă aici poți sa primești multe răspunsuri proaste. Eu zic ce știu fiindcă am in familie

| Violleta2022 a răspuns (pentru annonimaaaa555):

Total gresit!

La tip 1 se face infjectii, ca ala este diabet mostenit de la un parinte.
La diabet de tip 2(numit si diabet zaharat) se ia medicatie MEDFORMIN si numai in situatii grave se fac injectii cu insulina, dar vestea formidabila este ca se poate reversa complet, daca se tine dieta si se slabeste pana la greutatea normala si sanatoasa.
Eu am trecut printr-un diabet si l-am reversat, deci sunt in perfecta cunsotinta de cauza si nu vorbesc in necunsotinta de cauza cum ai facut tu ai, incurcand tipurile de diabet.

| Mosotti a răspuns (pentru annonimaaaa555):

Ai confundat tipurile de dz din neatentie, cine are 1 ia musai insulina, cine are 2 poate lua doar tratament oral sau injectabil noninsulinic gen Ozempic, Bydureon, Trulicity, insulina sau/si tratament din alalalt, sau sa nu ia nimic si sa il puna pe regim, miscare si slabire doar.
Ultima varianta nu e prea buna ca arunca in spatele lui tot si e mai greu psihic de dus treaba, de aia majoritatea nu tin regimul, dupa cum medicii declara.

Daca baga insulina poate manca si zahar, nu e problema, eu asa fac si mananc orice, am dz 2, doar sa nu sar de kcal permise ca sa raman slab, miscare fac o ora bicla acasa intens 5 zile pe saptamana.
Exista risc de hipo serios, dar asta este! Cu grija se poate evita, asta daca medicul propune insulina, dar in general nu propun, te tin nemancat pe 40 g de paine si...asta e, ii doare in pix de psihicul omului.

Si apoi tot ei medicii se mira ca majoritatea nu tin regimul, pai e absurd de strict!
Unii si doar cu medicament pot manca orice, fie cu Sitagliptina, fie cu alea injectabile care nu-s insuline, ca astea stimuleaza pancreasul sa dea insulina la dz 2 si au valori bune.
Dar nici pe astea nu le dau, iti da un metformin si gata...fa foamea.

| Mosotti a răspuns (pentru Violleta2022):

Da, a incurcat din neatentie tipurile de dz colegul. Depinde, unii medici nici Metformin nu dau la dz 2, daca diabetul nu e asa avansat, ii pune pe regim miscare si slabit (daca este cazul) si atat, daca au valori bune asa.

Unii intra cu tratament mai serios din prima la dz 2, altii intra cu trat si insulina din prima, depinde de medic, de ex al meu a intrat din prima cu Metformin si Insulina pentru a-mi relaxa dieta si a putea fi mai sustenabila psihic.

Si medicul de dinainte la fel. Plus ca au bagat insulina din prima si pentru protectia pancreasului sa ii mai ia din sarcina sa nu se agraveze problema sau cel putin sa infranam agravarea cat se poate.

Abordari diferite in functie de viziunea medicului la acelasi diagnostic, acelasi grad de gravitate a bolii, etc.

| annonimaaaa555 a răspuns (pentru Mosotti):

Chiar le-am încercat. Îmi cer scuze...nu eram atentă. La insulina nj e chiar asa ca poți manca orice și oricât dacă îți dai insulină. De exemplu bunica, ce i drept e un caz mai rar, se trezeste cu aprox 70-80, mănâncă o felie de pâine cu Gem, își da 4 unități de insulină, dar după cam 3 ore ii creste glicemia a 400, și dupa(fără sa își dea insulina)scade la 50. Un om normal ar intra în coma da mno... exista fel și fel de cazuri. Unii oameni chiar pot sa mănânce orice și oricât cu doar 2 unități. Oricum e o boala foarte nașpa

| Mosotti a răspuns (pentru annonimaaaa555):

Eu mananc orice cu insulina dar o fac ca lumea! Eu de ex aseara am mancat 502 g cozonac si am avut glicemii f bune, la 1 ora 137, la 2 ore 111, la 3 ore 83, la 4 ore 117, la 5 ore 108, adica toate sub 160 permis dupa masa.
Dimineata pe nemancate 106 la 10 ore adica sub 130 permis.

Am bagat imediat dupa cozonac 6 unitati, dupa 2 ore am mai bagar 5, dupa 4 ore inca 4. Ca in cam 2 ore expira doza, carbo cei 270 nu se termina de metabolizat in alea 2 ore, si trebuie mai departe bagat.
Daca indicele glicemic al mesei e f mare de ex paine cu gem care are zahar, se baga toata odata, daca are indice mai mic ca are si grasime, se poate baga in transe daca-s multi carbo.

Nu e asa simplu de fapt, ma masor din ora in ora sa vad ce si cum. Am avut si senzori de glicemie care vedeam din 5 in 5 min glicemia cum evolua, si faceam corectii cu insulina.
E si riscul mare de hipo.

O felie de paine daca are un 25 g, are 13 g carbo, gemul ala sa zici ca mai are un 17, hai un 30-35 total, 4 unitati de rapida ar trebui sa ajunga luand in calcul ca 1 unitate ar rezolva 10 g carbo, dar la dansa nu anunge, o avea rezistenta la insulina si trebuie mai multa.
Daca nu e supraponderala, nu ar trebui sa aiba rez la insulina.

Bunica ta isi calculeaza carbo? Sau dupa ce regula baga insulina rapida?

Da, depinde de sensibilitatea la insulina cu cata insulina iti merge, cu 2 UI nu prea poti manca orice si oricat, maxim cat poate o unitate sa acopere e 20 g carbo (media e 8-10), daca mananca ceva cu peste 40, are nevoie de peste 2 UI de insulina rapida.
Dar se ajusteaza doza in functie de sensibilitatea la insulina a fiecaruia.