CONCURS: Cum ne hrănim sănătos?

CONCURS: Cum ne hrănim sănătos?

În funcţie de alegerile pe care le facem, ceea ce mâncăm poate să ne menţină starea de sănătate sau, dimpotrivă, să ne orienteze către apariţia diverselor afecţiuni.

Deşi la prima vedere lucrurile par simple, doar este vorba despre mâncare, nutriţia este de fapt o ştiinţă. Educaţia nutriţională este esenţială pentru a te orienta prin mulţimea de articole, reclame, emisiuni tv şi sfaturi mai mult sau mai puţin avizate.

Cursul de nutriţie îşi propune să ofere noţiuni teoretice de bază, precum şi sugestii despre cum pot fi puse în practică „în farfurie”. Cursul aduce şi informaţii de siguranţă alimentară, precum şi argumente ştiinţifice pentru o conduită alimentară corectă.

Temele întâlnirilor sunt:

1. Compoziţia alimentelor şi recomandările nutriţionale în vigoare. Aspecte teoretice & practice.

2. Grupele alimentare, între beneficii şi limite.

3. Digestie, absorbţie, metabolism. Cum arată farfuria sănătoasă?

4. Nutriţia bazată pe dovezi. Ce alimente sunt de ales pentru a ne mentine sanatatea. Ce e mit, ce e realitate?

5. Nutriţia terapeutica – cum putem adapta stilul alimentar, ca parte a managementului celor mai importante boli?

Cursul are loc pe 2 mai, online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

Răspunde mai jos la întrebarea: Ce anume îți dorești să înveți la cursul de nutriție? și poți câștiga invitația pusă la bătaie de prietenii de la Fundația Calea Victoriei. Ultima zi de înscriere e 26 aprilie, după care câștigătorul va fi tras la sorți. Detalii curs: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/cum-ne-hranim-sanatos-curs-de-nutritie/

Succes!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
28 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Asta se stie si s-a zis de 25 ani si se tot repeta, nu e nevoie de nici un curs.

Alimentatia se bazeaza pe multe legume proaspete, mancaruri si supe de legume fara paste, fidea si altele de genul, fara carne grasa, fara mult ulei, nu prea multa sare, ceva paine integrala pentru vitamine, minerale, fibre si carbohidrati lenti, sau paste integrale, lactate degresate de tot felul, branza, lapte, etc, maxim doua fructe pe zi, carne slaba fripta sau fiarta, peste gras de cel putin 2 ori pe saptamana pentru grasime benefica omega 3 deci mono si polinesaturate, 2-3 oua pe saptamana.
Trebuie avut grija sa se aiba un aport de proteine de cel putin 1 g per kg corp, deci daca ai 70 de Kg trebuie sa ai minim 70 g proteine pe zi pentru intretinerea muschilor si altele, astea se iau din carne, lactate, peste.
Si cam asta e tot. Ce nu am zis, nu e permis.

Carbohidratii lenti sunt glucidele cu absortie lenta pentru a nu urca glicemia brusc.

Se fac trei mese din astea in limita kcal arse pe zi.
E f simplu, mai mult nu trebuie sa stim.

| VasileRapidistu13 a răspuns (pentru Mosotti):

Mosotti dar alimentația sănătoasă poate să dea mai multa putere în creier? Adică să te concentrezi mai bine etc? Pe aia că peștele te face mai deștept n o cred laughing

| Mosotti a răspuns (pentru VasileRapidistu13):

Poti sa mananci si pietre, nu iti da nici o putere in creier. Normal ca pestele nu te face mai destept.
Puterea in creier si concentrarea ti-e luata de boala ce o ai, nu de altele. Pana nu rezolvi cumva boala, nu trece ce ai.

| Mosotti a răspuns:

Pai ne hranim sanatos daca mancam cartofi prajiti cu copanele prajite sau cu ceafa de porc prajita si mujdei, pizza, daca mancam savarine, eclere, placinte, croissante, pizza, bomboane, ciocolata, chec, cozonac, prajituri de tot felul, salam de biscuiti, eugenii, ursuleti Haribo.
Daca bem sucuri dar din alea cu zahar.

Nu mai am ce invata la cursul de nutritie ca-s expert deja.
Ce e aia salata? Da-o naiba de salata, nu e buna aia, e nebuna, mai bine 3-4-5-6 placinte cu mere bune rau tare.

Gata, eu sunt castigatorul clar, ce sa tragi la sorti pe unu cu asa un sfat bun?! Sunt castigatorul direct. Nota 11 am.

| relian a răspuns:

Cum ne hranim sanatos? Adica la magazine se vind si mancaruri sau produse nesatoase sau ce anume vreti sa insunuati? laughing
Adevarul este ca mai se vind si mincaruri pentru animale, otravuri pentru insecte, soarci si ce mai se vind.
Intrebatrea asta arata exact nivelul vostru de gindire, adica nivelul celor care administreaza acest website TPU.

Daca cineva spune ceva, care nu va este pe plac rapid si stergeti acele raspunsuri sau intrebari, dar voi veniti cu timpenii, cu intrebari aberante, auzi si tu cum ne hranim sanatos, farfuria sanatoasa laughing

Toate alimentele puse la dispozitia omului in magazine is comestibile, deci is sanatoase sa le consumam, ca de nu erau, nu mai se vindeau.

Sa maninci sanatos, inseamna de fapt sa maninci cit trebuie, cit are nevoie organismul si ce este f important sa maninci doar atunci cand iti este foame.Nu trebuie sa maninci 3 mese pe zi, nu trebuie sa maninci ca asa maninca toata lumea, nu trebuie sa maninci dimineata la prinza sau seara, maninci atunci cand organismul iti cere mincare.La fel si cum bei apa, ce spun unia sa bei apa nu stiu citi litri pe zi, aia is dusi de acasa, bei apa cand iti cere organismul, nu-i dai tu sa fie acolo laughing Orice in exces este daunator, te ingrasi, faci colesterol, luarea in greutate atrage dupa sine boli si chestii de genul asta.

Ati vazut voi animale salbatice sa manince asa intruna? Dai tu unui leu dupa ce el a mincat ceva, orice, poti sai dai cei place lui cel mai mult, nici nu baga in sama, se plimba antilopele alea pe sub nasu lor cand sunt satui, deci maninca cit are nevoie si doar cand ii cere organismul, cand simte nevoia sa manince.

Voi daca aveti acasa animale de companie le fortati sa bea apa, puteti sa fortati animalele sa bea apa, sau sa manince 7 mese pe zi ca asa vreti voi? Animalu maninc cit ii cere lui organismul si bea apa cand ii este sete, aia e tot.

Nu vad ce concurs vedeti voi in treaba asta. Maninci orice ai acasa, maninci ce iti permiti, dar totdeauna sa maninci cum am spus cu masura si ndoar cand iti este foame
Si apa daca bei in exces mori, deci mori pe bune.

Ar trebuie ca utilizatorii de pe aici sa va baneze, sa vina toti si sa va dea peste nas cu rahatu asta de intrebare, sa va faca sa il stergeti, asa cum si voi stergeti comentarii, unele fara nimci rau in ele.

Ori este bine sa lasati intrebarea si sa lasati si raspunsrile sa vada cei care intra aici cit va duce mintea.
Daca vreti sa faceti reclama la ceva alimente, bagati reclamele respective, nu aratati cit sunteti de slabi.

| SilentRain a răspuns:

3 cafele pe zi și un pachet de țigări

| 1997onur a răspuns:

Dulciuri

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Foarte bine ca faceti asta, nutritia este foarte importanta. Ar trebui introdusa in programa scolara.
Nu voi patricipa la curs, am facut dejaun curs si m-a ajutat foarte mult sa am o conditie (sanatate) fizica buna.

| timidu89 a răspuns:

Bag câte o pizza la 2 săptămâni, mai o shaorma sau un Sandwich săptămânal, mititei când am pofta. Ceafa la grătar când e vreme sa faci în aer liber. Mai o bere fără alcool cu arome, un suc cam o data la săptămâna. Oricum nu trăim vesnic, oricât de sănătos am manca. Sănătos e sa manci din fiecare mai mult sau mai puțin părerea mea. Eu miel, ied, iepure sau vițel nu mănânc. Dar cel mai bine e sa bei apa naturala. Nu mănânc de la KFC sau MC Donald.

| Lupică27 a răspuns:

Fructe, legume astea sunt bune ca poti sa faci vin din ele.

| KovacsB a răspuns:

Cu gandaci de la UE, lacuste fara colesterol, viermi fara gluten, larve fara lactoza, bun bun bun.

| ILoveBlackCats a răspuns:

Poti sa te hranesti sănătos consumând alimente cu lista de ingrediente simpla, fara adaosuri sau mai stiu eu ce. Daca zaharul apare printre primele trei ingrediente, clar acel produs este deja nesanatos. In fine, poti sa fii sigur de ce contine hrana ta, cultivandu-ti si crescandu-ti singur sursele de mâncare

| sparklingqueen a răspuns:

Mananci sanatos si gandesti sanatos

| VasileRapidistu13 a răspuns (pentru sparklingqueen):

Tu ce zici alimentația influențează gândirea?

| Maraa345 a răspuns:

rolling on the floor

| ponturi a răspuns:

Interesant, ca si principiu de alimentatie se zice ca nu este indicat sa incepem ziua cu o masa de fructe., ideal ar fi zilnic sa consumam legume mai multe, sa bem apa cu 30 de minute inainte de masa si la fel dupa masa.

| manuemanoil a răspuns:

Pentru a ne hrăni sănătos, este important să înțelegem că nu există o rețetă unică pentru alimentație sănătoasă care să funcționeze pentru toată lumea. În schimb, putem adopta unele principii generale care ne pot ajuta să ne construim o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Alege alimente proaspete și neprocesate cât mai des posibil: încearcă să incluzi cât mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe în dieta ta.

Limitează consumul de alimente procesate și fast-food: acestea sunt adesea bogate în grăsimi, zahăr și sare.

| Alissia97 a răspuns:

3 mese pe zi si doua gustari sanatoase.
mancare gatita
la micul dejun- o portie de lapte cald cu fulgi de porumb
gustarea 1-un mar/o para
la pranz-o ciorba de vita+un piure cu pulpite
gustarea 2-o felie de chec/placinta de mere facuta in casa
la cina-un iaurt si o felie de chec facut in casa.

| Lambruzau a răspuns:

Succes

| Anonim430 a răspuns:

Să mâncăm alimente din toate grupurile, cam 3-4 porții de fructe și legume, 2-3 porții de cereale, paste sau pâine, 2 porții de carne sau proteine și lactate și cel mult o porție de dulciuri pe zi

| ADK2 a răspuns:

Un pic cam greu cu răspunsul în zilele noastre.

În primul rând, trebuie evitat pe cât posibil comerțul, deși tot o să mai fim nevoiți dintr-un motiv sau altul să apelăm la el. Este mult de zis, nu știu cine o să îmi creadă varianta proprie dar rog cine nu mă crede să se mai intereseze, nu oblig pe nimeni să trăiască așa, este doar varianta proprie cercetată destul de bine deoarece eu unul m-am îmbolnăvit din cauza comerțului și a vieții toxice de zi cu zi. Ca să mâncăm sănătos, trebuie să și trăim sănătos în viața de zi cu zi, altfel e aproape degeaba. Ca să trăim sănătos, trebuie să evităm pe cât posibil mediul urban, care pe termen lung ne face mai mult rău decât bine. Părerea mea este că aproape degeaba te hrănești sănătos, cu produse țărănești, dacă mediul în care stai este insuportabil corpului uman iar pe termen lung afectează serios omul (locuiești la bloc într-un oraș foarte aglomerat și-n zone foarte gălăgioase, aglomerate și lipsite de spațiu, omul nu e făcut să trăiască în așa mediu nici măcar o zi, oricât ai crede că te-ai obișnui garantez că o iei razna sau ajungi să mori mai repede). Trebuie căutat sau făcut de la zero (pentru cine are bani) o casă într-un loc cât mai liniștit, care să garanteze existența unei vieți fără stres oferind libertatea la orice - spațiu cât mai mult, atât în casă cât și afară, liniște sau doar sunetele naturii ori a animalelor etc, garantez că în acest ritm o să te vindeci de la sine însă și alimentarea trebuie în continuare controlată. Dar garantez că nu mai ajungi nici să iei atâtea pastile într-un mediu care nu prea s-a întâlnit anxietatea și stresul, unde nu te deranjează nimeni și nici nu ești în vreun pericol dacă știi să alegi și locul potrivit.

Revenind la subiect, pentru cei ce stau la curte (mai ales la țară, locul cel mai potrivit) aceștia trăiesc de regulă mai sănătos datorită alimentelor premium de care beneficiază chiar în ograda proprie. Mulți își cresc legumele (și ceva fructe) în grădină, ceva păsări care ei știu cu ce le hrănesc, apă (unde există) pur gustoasă și sănătoasă, fără clor și calcar, iar viața liniștită care îți oferă aceste aparent condiții banale (dar care la bloc nu o să le ai în vecii vecilor, nici la multe case, mai mult din cauza spațiilor care sunt mici la orașe, nu vreau să mă înțelegeți greșit că arunc doar cu noroi în această parte, dar vedeți și voi că nu mai e viața de oraș cum o visau mulți ca acum mult mai mulți ani în ciuda condițiilor care cică s-au îmbunătățit, și asta din cauză că a dispărut simplitatea iar lumea s-a tot înrăit mai ales în acest mediu). Însă grădina proprie, îți aduce și fericitul sentiment când consumi ceva crescut de tine și nu cine știe ce otravă din comerț și importată, într-adevăr, ca să mănânci legume și fructe chiar bio trebuie să te și ții de grădină (sau să știi de unde să le iei, sunt și unii care vin cu lăzile de tot ce vrei de la țară în blocuri și după fac o cărare în toată casa și după puțin timp s-a stricat tot), necesitând cei drept timp, putere fizică și cunoștințe pentru întreținerea grădinii. Dar pe termen lung, garantez că merită.

În altă ordine de idei, pentru o viață sănătoasă trebuie să revenim un pic și la metodele mai vechi dar care sunt mult mai benefice omului. Unu la mână - mâncarea obținută trebuie conservată în anumite condiții și nu pe termen de cine știe câte luni bune. Chiar și un gem de fructe, trebuie sterilizat și conservat doar în borcane de sticlă și apoi depozitate în beci, nu în caserole de plastic care nu sunt ermetice și la temperaturi de peste 15-20 de grade ținute într-un colț din casă sau ocupând jumate din frigider (că unii nu au balcoane nici măcar la apartamente, și chiar dacă au - la unii e mai cald acolo decât în restul casei), apoi să miră de ce s-au stricat atât de repede. Doi la mână - făina și mălaiul trebuiesc luate de la moară (sau dacă poți să-l obții tu, și mai bine), uleiul alimentar trebuie înlocuit cu untura de porc, care la fel să fie și el conservat la rece chiar și după utilizare. Faceți odată mămăligă cu mălai de la moară și apă de izvor într-un ceaun la foc de lemne (sau pirostrii) și presărați pe fundul lingurii de lemn un pic de untură, eventual la final puneți un pic de lapte (și când zic lapte, nu mă refer la laptele cu apă chioară de Carrefour, ci la laptele direct de la vacă) cu restul de mămăligă din ceaun și lăsați să mai fiarbă puțin, vă garantez pe deplin calitatea lui față de mălaiul de la Profi, apă cu calcar de la robinetul din bloc și făcut la veșnicul gaz. Trei la mână - gazul trebuie înlocuit pe cât posibil cu lemne, e drept că e mai costisitor dar calitatea mâncării este total alta și chiar și căldura la lemne este mult mai bună decât cea de la gaz. Gazul nu este o invenție proastă, dar nu oferă prea multă calitate. Trebuiesc evitate plasticăraia și toate mizeriile pe care le-a adus sec. 21, sau cel puțin modul cum le folosim cei mai mulți dintre noi. Plasticul întreține doar pe termen scurt, pe când sticla și metalul (mai ales ce e inoxidabil) pe termen mai lung, evident depinde și temperatura. Evident sunt mai scumpe, dar sunt și destule lichidări de stoc care se cumpără și mai ieftin ca plasticele (plasticele se rup cu prima ocazie).

Din păcate, destui oameni și cu jumătate de secol de existență cred că viața lor e bună și la bloc, deasupra unui bulevard circulabil intens și cu alimente de tip gunoaie cumpărate din Penny că "e mai aproape". M-a amuzat copios să aud că o salată importată din nu știu ce țară cu nu știu ce, la fel importat, făcute în tigaie cu ulei alimentar (de oricare ar fi, dar mai ales că era și unul ieftin) și la gaz că e... BIO rolling on the floor

Oameni buni, acum (mă rog, de 30 și un pic de ani) nu mai e dictatura comunismului, cum făcea Ceaușescu ce vroia din noi (să ne înghesuie în blocuri și să împărțim cu el totul, că terenurile îi trebuiau pentru altceva, nu mă înțelegeți greșit - comunismul a fost bun doar pentru 3 lucruri - industrie, ceva disciplină și o viață mai sănătoasă, bine că nu știu cât existau pe atunci chimicalele de astăzi, în rest nu știu ce a adus bun), faceți ce credeți că e mai bine pentru sănătatea voastră că azi există mult mai multă libertate de alegere. Eu sunt de părere că decât să îmi fac timp pentru boală (și probabil să cheltui și mai mult pe medicamente și alte tratamente) mai bine îmi fac timp pentru sănătate. Nu am mai mult de o viață să mi-o pierd inutil, în locuri nepotrivite și cu oameni nepotriviți lângă mine. Vorba aia - dacă te rănesc, ca și pantofii, înseamnă că nu sunt potriviți. Păcat că la mulți maturitatea nu vine o dată cu vârsta, cei 50-60 ani (și nu numai) trăiți la unii nu garantează și aceiași ani de maturitate. În rest, numai bine!

| AloneMan2427 a răspuns:

Ce adevar graieste vocea poporului

| RobertVaka a răspuns:

Si cu ce ajuta cursul asta, de cine e recunoscut?

| Vladislav2020 a răspuns:

Daca v-ati vaccinat hrana sanatoasa este ultima voastra problema.

| Șarpe375 a răspuns:

De la mult zahăr facem diabet, de la chipsuri și sucuri consumate zilnic crește colesterolul rău (HDL). Deci ne hrănim sănătos. Nici multă sare nu este bine să consumăm deoarece poate provoca hipertensiune arterială. Alcoolul nu trebuie consumat deoarece dacă este consumat de persoanele sub 18 ani vine poliția pentru violarea băuturilor alcoolice dar nici cei peste 18 ani nu trebuie să-l consume putând provoca diabet, hipertensiune, ciroză, nebunie și moarte prin ciroză, paralizie sau pierderea echilibrului. Totodată alcoolul accelerează îmbătrânirea. De asemenea nu trebuie să consumăm carne în exces.

| MicuMaria a răspuns:

Buna!
E un curs foarte interesant, as vrea sa invat cum pot combina alimentele pentru a avea o dieta echilibrata, cum imi pot mentine o silueta, nu sa slabesc, ci doar sa ma mentin si mai ales cum pot invata sa ma opun tentatiei de a manca multe prostii. Desi nu cred ca acest lucru se invata la curs, dar poate niste informatii utile, niste tips&tricks primim, sper.

| Mosotti a răspuns (pentru MicuMaria):

Nu cont cum combini alimentele atat timp cat fac parte din lista care am zis-o eu aici, le combini cum vrei.
Dieta echilibrata trebuie sa aiba 50 % carbohidrati, 20 % proteine si 30 % grasimi (din alea bune, din peste, carne slaba).
Cam asa trebuie sa aiba mesele pe o zi, se fac trei mese din ce am zis, si gata.

Iar daca nu te ingrasi, poti manca si ce nu trebuie, ca nu conteaza.
Nu e prea sanatos, dar zic ca idee, dar cine vrea doar sanatos, am zis tot ce trebuia.

De ce sa te opui tentatiei? Daca nu te ingrasi inseamna ca nu abuzezi, si e f bine.

Întrebări similare