Cum tratam intepaturile si muscaturile insectelor?

Cum tratam intepaturile si muscaturile insectelor?

Printre neplacerile sezonului cald se numara si intepaturile si muscaturile diferitelor ganganii. Iata cateva informatii despre cum sa le prevenim sau, daca au avut deja loc, cum sa le tratam!

In primul rand, cum tinem insectele departe?

  • stati departe de parfumurile puternice si de hainele foarte colorate (acestea atrag viespile si albinele)
  • montati plase la geamuri; astfel veti putea dormi linistiti!
  • cand mancati in aer liber, nu lasati alimente/ sucuri descoperite, deoarece atrag insectele; beti sucul doar din pahar, astfel incat sa vedeti daca, intre timp, a aterziat vreo gaza in el;
  • daca v-ati murdarit de ceva dulce pe maini (suc, sirop, miere, gem, dulceata, inghetata, crema, sucuri dulci, ciocolata, pepene, etc), spalati-va (sau veti atrage ganganiile pofticioase!)
  • daca e musai sa mergeti intr-un loc plin de insecte, folositi o crema care sa tina insectele la distanta (de exemplu, daca mergeti in Delta, dotati-va cu lotiune/ crema/ spray care indeparteaza tantarii). Pentru copii, folositi produse speciale (atentie la concentratie) si nu pulverizati pe mainile lor, deoarece ei duc mana la gura foarte des.
  • stati departe de tufisuri si ierburi inalte, deoarece acolo se gasesc din plin capuse si tantari. De asemenea, fiti precauti cand mergeti in apropierea unorape statatoare, sunt preferatele tantarilor! Daca nu puteti sta departe, incercati sa nu lasati prea multa piele expusa.
  • Nu mergeti in descult in natura, oricat de placut ar fi;
  • Daca depistati ca animalul dumneavoastra de casa are purici/ capuse, deparazitati-l!
  • Daca ati stat la plaja, scuturati bine prosopul/ patura pe care ati stat si uitati-va cu atentie sa nu fi “colectat” niscaiva vietati pe ea. In aceeasi masura, fiti precauti cu incaltamintea lasata in aer liber (sau chiar si pe balcon, cand e geamul deschis)
  • Atentie la piersici, caise, nectarine si prune: in samburii lor se ascund uneori urechelnite, asa ca desfaceti fructul cu precautie (mai ales cand fructul urmeaza sa fie consumat de un copil mici)
  • Daca este nevoie sa va apropiati de un stup de albine sau un cuib de viespi, purtati echipament de protectie, din cap pana in picioare!



Ce facem cand am fost muscati/ intepati?


Intepatura de tantar nu prea are tratament. Mancarimea este cauzata de saliva femelei (numai aceasta ciupeste). Daca “victima” este un copil mic, trebuie dezinfectata zona, apoi acoperita cu un pansament, astfel incat cel mic sa nu se scarpine pana isi face rana.
Daca va aflati intr-o tara exotica si sunteti ciupit de tantari, mergeti la medic (risc crescut de malaria).

Daca v-a intepat o viespe sau o albina, primul lucru care trebuie facut este sa indepartati acul. Multi apeleaza la penseta pentru asta, insa daca folositi penseta riscati sa patrunda mai mult venin sub piele. Cel mai bine e sa folositi un cutit bont, cu care sa apasati de jos in sus, din sensul opus al intepaturii, pentru a impinge acul afara. Dupa aceea, aplicati gheata pentru a reduce durerea si inflamarea zonei. Cel mai bine e sa ambalati gheata intr-o carpa curata si sa nu o plasati direct pe intepatura, fiindca asta ar putea cauza o arsura in zona. Dupa 10-15 minute, inlaturati gheata si uscati zona bine.
Aplicati un antihistaminic sub forma de crema, stick sau gel (intrebati la farmacie). Daca durerea nu dispare, aplicati un anestezic local, pe baza de lidocaina sau benzocaina. De asemenea, pentru a reduce o eventuala alergie, apelati la un unguent pe baza de hidrocortizon.
Daca nu aveti alergie la ibuprofen, apelati la acest antiinflamator pentru a preveni dureri generale (cauzate de raspandirea veninului prin corp, prin circulatie sanguina)
Unele persoane aplica bicarbonat de sodiu umezit pe zona dureroasa, pentru a calma durerea, chiar daca nu exista dovezi stiintifice ca asta ar ajuta.
Atentie! Daca victima intepaturii este alergica, trebuie contactat medicul imediat dupa inlaturarea acului. In cazurile grave, alergicii pot intra in stop respirator. Antihistaminicele pot intarzia efectele, insa nu le vor opri.

Muscaturile capuselor sunt adesea lipsite de durere si inofensive, insa unele capuse pot cauza boala Lyme sau menigoencefalita.
Atunci cand depistati o capusa atasata de piele, aveti grija sa o indepartati imediat si in intregime – aceasta isi adanceste capul sub piele, asa ca smulgeti parazitul cu grija, folosind o penseta. Capusa trebuie apucata pe dedesubt (intai capul, apoi tot corpul) si smulsa cu un singur gest ferm. Daca depistati ca a ramas capul sub piele si nu reusiti sa il scoateti, adresati-va medicului.
Capusa nu se indeparteaza niciodata prin apasarea corpului acesteia, deoarece riscati ca substanta toxica din corpul capusei sa fie eliberata in copul victimei parazitate.
Dupa indepartarea capusei, dezinfectati zona si adresati-va medicului pentru a stabili daca este necesar si un vaccin antitetanic.
Daca manifestati cefalee, febra, greata, voma sau dureri musculare in termen de cateva zile (pana la 3 saptamani), adresati-va medicului, mai ales daca stiti ca sunteti alergici la capuse!
Daca nu inlaturati capusa in mai putin de o zi, riscati ca neurotoxina eliberata de aceasta in timpul hranirii sa va induca anorexie, letargie, slabiciune musculara si, in cazuri rare, paralizia respiratorie.
Daca zona muscata se inflameaza sau se infecteaza, aplicati o crema pe baza de antibiotic (bacitracina, polimixa B) si acoperiti zona cu un bandaj steril. De asemenea, puteti apela la un antiinflamator nesteroidian (ibuprofen sau aspirina administrate oral) sau la paracetamol, si aplicati gheata in zona.

Intepatura de furnica de obicei nu este periculoasa. Se recomanda spalarea zonei si aplicarea unui antiinflamator.

Muscatura de paianjen trebuie spalata cu apa si sapun. Pentru calmarea mancarimii se aplica un cub de gheata. Daca apar reactii toxice (eruptiile, frisoane, febra, varsaturi, dureri de cap), adresati-va medicului.
Muscatura de purice se trateaza prin curatarea temeinica a pielii cu apa si sapun si calmarea zonei cu o lotiune speciala. (de exemplu, calamina).


Cum pot afla ce m-a muscat/ ciupit?

Intepatura de tantar este usor de recunoscut: mancarimi puternice si umflarea si albirea zonei.
Intepatura de albina sau viespe e usor de recunoscut: are aspectul unei pete rosii cu un punct negru(acul insectei care a intepat). Intepatura este dureroasa si, daca nu e inlaturat acul rapid, durerea se va raspandi in corp (patrunde veninul in sange).
In cazul capuselor, pe piele pot aprea zone/pete rosiatice (rash-uri). De asemenea, pot aparea si papule rosii sau reactii granulomatoase. Nu este exclus sa va apara vezicule, escare, pustule ulcerate, dar si dureri si tumefactie locala.
Intepatura de furnica este adesea dureroasa. Zona intepata prezinta mici umflaturi si se inroseste.
Muscatura de paianjen este rosie, cu o zona vinetie de jur imprejur. Cel mai des, zona afectata e insotita si de mancarime.
Muscatura de purice poate fi recunoscuta usor: pete rosii, de dimensiuni mici, rosii, aglomerate pe o portiune de piele. Respectivele portiuni de piele prezinta mancarimi puternice.

Atentie! In eventualitatea intepaturii/ zgarieturii/ muscaturii de catre serpi, meduze, lilieci, scorpioni, paianjeni vaduva-neagra, soareci (si alte rozatoare), caini, pisici sau vulpi, prezentati-va de urgenta la medic!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
25 răspunsuri:
tundenana
| tundenana a răspuns:

Super... o intrebare cu multe raspunsuri fff utile... tocmai merg in vacanta o saptamana la munte si cred ca imi vor fi fff utile sfaturile... noi ne protejam de obicei cu sol speciale (sparyuri )... anti tot feluri de insecte in special capuse... mai ales pentru fetita mea de 3 ani... pana acum a fost cu succes...

constantaproca
| constantaproca a răspuns:

Pentru intepaturile de viespi sau albine se pune o bucata de vata imbibata in otet deasupra intepaturii, se lasa aproximativ 5 minute. Dupa acest timp o sa observati ca acul a iesit putin si poate fi scos mult mai repede si nici nu se v-a umfla sau inrosi locul intepaturii.

April
| April a răspuns:

La noi nu prea gasesti meduze, dar pentru tantari si purici, dai cu Calamine!

| ErrorFound a răspuns (pentru April):

Inseamna ca n-ai venit de curand la mare. happy

| mariobros a răspuns:

Pentru intepaturile de tantari tamponez zona cu vata imbibata cu bitter suedez (eu il prepar acasa din cat mai multe plante dupa reteta), iar pentru intepaturile de albine, viespi frictionez zona cu patrunjel verde strivit( pentru a scoate sucul din planta), cel putin la mine are un efect de calmare a durerilor si zona nu se mai inflameaza atat de tare, probabil prin frictionare se realizeaza si indepartarea acului. La cat mai putine intepaturi!

| Parintele a răspuns:

Ati uitat de plosnita...bleah!

http://www.youtube.com/watch?v=4qx751dNw7Q

| BUBULINA a răspuns:

Multumim Raluca

| SpikE a răspuns:

Thx

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Multumesc pentru sfaturi, chiar ma chinuiau tantarii in fiecare seara laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mersi Raluca, informatia e ft folositoare. happy
Sanatate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fetita mea are 11 luni si a ciupit-o ceva intre ochisori pe nasuc si s-a umflat s-a lasat vanataie pe ochiul drept ce sa fac cu ce sa-i dau?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hello, eu m-am frectionat cu sare umezita pe locul intepaturii de viespe si nu am avut nimic dupa aceea, dupa 15 min mi-a disparut si roseata. Sanatate va doresc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Are dreptate. Spun din propria experienta...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dar, muscatura de Pleosnita? Ce trebuie sa fac, bunicei mele ii aparuse niste pete mari si rosii pe burta, medicul a zis ca e de la ficat dar toti credem ca e de la pleosnitele de la sat! Ma ajuta si pe mine cineva?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce efecte are o muscatura de meduza

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca o albina te inteapa in cap e periculos? eu am ceva probleme cu urechile si dupa ce am terminat tratamentul(durerile nu le mai simteam la urechi), m-a intepat o albina si imediat a inceput sa ma doara si urechea. e ceva ingrijorator?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De 3 zile am fost muscata de ceva insecta...la inceput am avut doar o pata de vreo 2 cm dar acum s-a extins la vreo 8 cm si este rosie. mi-am pus comprese. dar nimicsad. ce ar trebui sa fac?

| iRobby a răspuns:

Multumesc de sfat, a fost chiar foarte folositorwinking

| MatiesIonut152212 a răspuns:

PE mine azi m-a muscat un paiangen mare si erde la scoala. ce sa fac?

| MaXImILiAn32 a răspuns:

Multumesc pentru sfaturi

| annakiss a răspuns:

Multumesc. Ai dreptate happy

| Lisaaaaaaaaaaa a răspuns:

Multumim de sfaturi!winking

| nicu_4776 a răspuns:

Multumesc foarte mult.

| nicu_4776 a răspuns:

Multumesc foarte mult sunteti cei mai de treaba.

| vorniceni a răspuns:

Cu o saptamana in urma am fost la munte si m-a intepat un paianjen iar in locul in care ma intepat s-a inrosit si chiar si acum dupa o saptamana a ramas o pata mare si rosie. pata rosie este cam de 10 cm \4cm. na ma ustura dar parca totusi ma jeneaza cind ating locul.ar trebui sa ma mai ingrijoreze sau astept linistit sa se vindece in timp?