| Elelena65 a întrebat:

Dacă am alunițe și merg la mare, trebuie să le acopăr cu un plasture pentru a putea sta la soare?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| DrMihailovici a răspuns:

Neața cu cafelutza!

Direct: un plasture nu e soluția. Nu ești carne tocată pusă la congelat, ești un om care trebuie să înțeleagă că protecția reală nu vine din lipit bandă adezivă pe piele, ci din cum te porți cu pielea aia.

Radiațiile UV nu ocolesc plasturele ca un domn bine crescut. Intră pe lângă, pe sub, se reflectă din apă, nisip, pielea vecinului de prosop. Dacă e ceva care-ți poate activa o aluniță atipică, o face și cu plasture, și fără.

Alunitele nu explodează în melanom de la două raze de soare. Dar dacă le expui ani la rând, fără protecție, fără pauze, fără noimă, atunci da, încep să devină tot mai puțin prietenoase. Și din păcate, când o aluniță devine periculoasă, nu o face cu artificii și panseluțe, o face discret, lent, și uneori prea târziu.

Adevărul? Crema cu SPF 50, aplicată din belșug, reaplicată după baie și evitarea expunerii în orele 11-17, asta e protecția reală. Dacă una din alunițele tale e pe cale să devină melanom, plasturele ăla chinezesc o va face doar să moară în liniște, fără aer. Și pe tine la fel, doar că mai lent...

Dacă vezi că o aluniță e puțin mai "diferită" decât celelalte (incluziune socială simpatică), cum ar fi modificări de tip asimetrice, margini neregulate, culoare dubioasă, diametru peste 6 mm, sângerează, te mănâncă, a crescut etc, atunci nu o pui sub plasture, o pui sub dermatoscop.

Așa că nu, nu le acoperi cu plasturi. Protejează-ți toată pielea cu SPF 50+, reaplicat constant, și nu sta la soare în orele în care nici Trump nu mai rezistă. Iar dacă ai o aluniță care îți face griji, o tai, nu o bandajezi! ...asta doar dacă CG îți este Mesia!

Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici

| Elelena65 explică (pentru DrMihailovici):

Mulțumesc mult pentru răspuns. Am fost la dermatolog și s-a uitat la alunițe la dermatoscop, problema este ca atunci cand am fost la medic eram alergică la anestezice și nu a putut sa mi le scoată de aceea mi-a spus să le țin sub observație și sa vin la control la 6 luni. Recent am aflat ca nu sunt alergică la anestezice pentru că mi am făcut o testare la alergologie și mi-a ieșit negativă testarea, dar momentan nu sunt asigurată ca să ma duc sa scot alunițele și sincer îmi este și puțin teamă, pentru că la ultima aluniță pe care mi au scos-o acum mulți ani nu mi am făcut nicio testare înainte să vadă dacă este malignă și mă gândesc că dacă le scot așa fără să îmi facă testare înainte și după aflu ca sunt maligne alunițele ce fac?

| Robert2526 a răspuns (pentru Elelena65):

Nu te testeaza nimeni inainte. Se scot si abia apoi se testeaza, asa este procedura. De ce? Simplu, daca e maligna, oricum trebuie scoasa.

Ca info general asa, daca le ai din nastere, nu pun probleme, doar foarte rar.

Daca ai alunite noi, acelea necesita verificare

| Elelena65 explică (pentru Robert2526):

Problema este că am câteva alunițe pe care le am zgâriat fără să vreau iar doctor mi-a spus ca trebuie ținute sub control. Mi au aparut și alte alunițe micuțe iar când am fost la control doctor mi-a spus ca este normal sa îmi apară că așa sunt programate genetic