| xXFaLlEnAnGeLXx a întrebat:

Dau funda la cine imi spune:
Cum se manifesta stomatita la inceput?
De la ce poate aparea?
Este contagioasa?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Tibyarad a răspuns:

Stomatita (afte) este o afecţiune inflamatorie a cavităţii bucale. Stomatita aftoasă reprezintă un răspuns inflamator exagerat în cel mai fercit caz, dar poate fi şi rezultatul unei afecţiuni imune, nu se ştie încă sigur. Această afecţiune nu este contagioasă. Nu poate fi „luată" de la oricine sau transmisă oricui. Se ştie că flora bacteriană sprofită bucală (care se găseşte în mod normal în cavitatea bucală) atacă mucoasa de pe limbă şi gingii. Sunt mai vulnerabile zonele din jurul bazei dinţilor şi zonele lezate. Organismul, nefiind programat să lupte împotriva propriilor bacterii care în mod normal îl protejează de alte infecţii, sistemul imun ignora atacul şi zona infectată se ulcerează. Durează mai multe zile până când ţesutul înconjurător să acţioneze pentru vindecare în timp ce recuperarea completă poate dura 10-20 de zile. Alimentele sărate, picante sau acide nu produc ulcere aftoase, doar le agravează.
Este foarte importantă prezentarea la doctor pentru a stabili cauza acestei afecţiuni, mai ales dacă aftele recidivează. Există mai multe cauze ale ulceraţiilor bucale care nu sunt neapărat afte şi anume: boli infecţioase, cancer, alergie, expunere la radiaţii sau toxine, piercing.
Stomatita, sau stomatita virală este frecvent întâlnită la copii, mai ales la cei cu vârste între 1 şi 2 ani. Copilul va avea febră mare, va fi astenic şi va prezenta un real disconfort. Iniţial se observă nişte mici leziuni pe limbă sau chiar în jurul gurii. Există 3 cauze ale acestora: infecţie cu Herpesvirus labial care produce leziuni în partea anterioară a gurii, buze şi limbă. Altă cauză ar fi infecţia cu un virus înrudit cu Herpesvirus care afectează partea posteriară a gurii, în jurul amigdalelor provocând herpangina. Aceasta nu e provocată de virusul herpetic ci de cel înrudit şi anume de Coxackie virus. O altă afecţiune este sindromul "mână-picior-gură ". Niciuna dintre aceste infecţii nu se poate trata etiologic ci doar simptomatic. Teoretic se poate aplica pe aftele dureroase xilină dar încercaţi acest lucru la un copil de doi ani foarte supărat! Este posibil să apară un tratament sistemic antiviral aprobat pentru copii dar trebuie doar să îl aşteptăm.
Dintre tratamentele naturiste care pot fi indicate sunt: argila activă, ceaiuol de tătăneasă, ceaiul de năpraznic, extractul din mlădiţe de Lemn Câinesc, ulei de sunătoare, ceaiul de muşeţel.

4 răspunsuri:
| ELLSSA a răspuns:

Stomatita o poti descoperii in cavitatea bucala ca o arsura vie(fiind mediu umed). Este provocata de alimentele acide/iritante.Medicul dentist iti poate recomanda un preparat special facut in farmacii.Nu se transmite prin sarut sau alte cai.

| ELLSSA a răspuns:

Este atat de usor sa dai un copy-paste...
Doamneee!

| GenetiX a răspuns:

Asa e, @ellssa si nu mai zic ce usor e sa dai o cautare in google dar nah.

| Ir0nMaN a răspuns:

Fiecare pacient poate prezenta simptome diferite, totusi cele mai comune sunt:
leziuni in cavitatea bucala, de obicei in interiorul buzelor, al obrajilor sau pe limba; ulceratii rosiatice la baza si cu o crusta galbuie sau albicioasa; in majoritatea cazurilor nu sunt prezente stari febrile; leziunile se vindeca in general in 7 pana la 14 zile; afectiunea tinde sa recidiveze.
Stomatita aftoasa nu este contagioasa. Nu poate fi transmisa prin folosirea in comun a unor obiecte sau prin sarut.
Cauza exacta a stomatitei nu este cunoscuta.