anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Eu am o problema mare cu respiratia. Simt ca nu am aer destul in piept. Eu, de felul meu, am o respiratie inceata de obicei si putina. Primul mare incident pe care l-am avut a fost la inceput de an, cand m-am trezit subit din somn cu palpitatii extrem de mari si alerte pana in gat, respiram foarte greu, gatul aproape ca mi se inclestase si tremuram rau la maini si la picioare. Aveam furnicaturi tot corpul. Am chemat salvarea in toiul noptii, am stat putin la aer si mi-am revenit cat de cat. Dar inca mai tremuram. La inima mi-au spus ca n-am nimic, iar glicemia a fost buna. Eu suferisem inainte cu 2 zile un soc intr-un eveniment neplăcut si nu dormisem in acele 2 nopti. M-au dus la spital si mi-au dat in perfuzie sedative si cred ca si vitamine. Doctorul de familie mi-a zis apoi doar sa iau magneziu pastile. Doctorul de pe ambulanta, in schimb, a zis ca sa incerc sa rezolv mai intai mentalul, sa incerc sa ma calmez pe plan mental. Problema e ca de aproape o luna ma chinui sa inspir aer in piept cat imi trebuie. Tot noapte de noapte imi apare problema. Am mereu vreo 5-6 incercari de a trage destul aer in piept, dar nu reusesc destul fiindca simt ca ceva ma tine ca o gheara in piept si imi blocheaza aerul sa intre pana jos. Dupa vreo 5-6 incercari, abia dupa inca o incercare imi intra tot aerul de care simt nevoia in plamani. Iar in rest, tot simt ca n-am suficient aer. Incerc sa imi disciplinez o respiratie egala, insa degeaba. Cand stau cu capul culcat, simt ca ma sufoc si iar palpitatii, iar ma strange inima. Doar daca stau afara la aer, ma linistesc. Tot simt ca ceva ma tine tare in piept in general, dar mai ales cand respir adanc. Unele nopti apuc sa adorm complet, alteori ma scol din somn subit fara aer. Palpitatiile ba cresc, ba nu le mai simt. Nu fumez, nu beau alcool si nici cafea. A avut careva dintre voi astfel de simptome? Saptamana viitoare o sa merg la medic, dar as vrea sa stiu cum ati trecut voi prin asta, daca ati avut si ce sfaturi la indemana sunt. Pe net, am mai gasit multi oameni care se confrunta cu dispnee. Dar eu inca nu stiu daca e de nari, de la bronhii, de la inima sau o problema cu plamanii. N-am avut boli la plamani si nici boli grave pana acum. Varsta - in jur de 20.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Am avut și eu, tot pe la 20 de ani, și apoi mult mai târziu. Au trecut spontan până să ajung la medici, iar când am ajuns, nu au mai găsit nimic, ca la dta. Pot fi crize de astm, sau de anxietate. Inima bate pe sistem autonom, respirația la fel. Alerte interne pot să deregleze aceasta. Poți să iei multe măsuri.
O să dau exemplul meu. Am studiat psihanaliză, cu ajutorul ei mi-am făcut auto analiză. Sunt un om sensibil și am căutat în viață evenimentele neplăcute care ar fi putut să declanșeze furtuni interioare. Studiu de durată, dar cu folos.
Apoi am urmat sfaturile unui cardiolog. Mergi la prins fluturi (glumă) la iarbă verde și cu și fără motiv. A propos de asta, îmi amintesc că făceam excursii în Retezat, vara, iarna, câte 5 zile, scurt, în niște zile libere, nici măcar concediu. De la calea ferată până la cabană, aproape o zi întreagă pe jos, apoi pe munte, în natură. Mă întorceam la serviciu plin de viață și de voie bună. Alt coleg de a meu își lua șevaletul și se așeza undeva pe o pajiște lângă Cluj și se făcea că pictează. Picturile lui le numeam stilul pășunist. Suferea cronic de hiper tensiune și se trata cu asta foarte eficient. Mai cunosc pe cineva, care fusese ofițer de rang înalt în armată. Un medic inteligent l-a sfătuit să coase goblenuri acasă, în privat. A scăpat de problemele care l-ar fi dus la spital, cu pierderea serviciului. Așa că, dacă medicii spun că nu ai nimic, caută. Vei găsi soluția.

| Donsavas a răspuns:

Cand nu te oxigenezi suficient, iti crește pulsul.
Consulta medicul ca sa afli de ce creierul si celelalte organe nu se oxigeneaza bine.

| Speranta12 a răspuns:

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

| sayWhaaat a răspuns:

Atunci mi-au inceput mie atacurile de panica, pe la 21 de ani, si intr-un mod similar. Am schimbat vreo 4-5 cardiologi si toti mi-au spus ca nu am nimic la inima. Abia peste cativa ani am mers la psihiatru, mi s-a dat o reteta, si pastilele ( antidepresivele + pastilele antianxietate ) mi-au rezolvat toate problemele.

| Speranta12 a răspuns (pentru sayWhaaat):

Si e posibil ca de la psihic sa nu pot trage destul aer in piept si sa ma tina ceva ca o gheara?

| sayWhaaat a răspuns (pentru Speranta12):

Da. La mine atacurile de panica au inceput printr-o tahicardie puternica aparuta noaptea pe la 2, am ajuns la urgente si mi-au spus ca nu am nimic la inima. Mi-au dat niste pastile care-mi fixau pulsul undeva la 60-70 batai pe minut, dar nu s-a rezolvat nimic.Atacurile de panica au continuat, s-au raspandit si ziua, apoi au inceput sa se diversifice, adica apareau din diferite motive, pana au inceput sa apara din efectiv orice motiv. Imi era frica si sa alerg sau sa urc scarile, pentru ca aveam impresia ca o sa fac infarct, orice durere de cap insemna atac cerebral, si orice indigestie care provoca dureri in piept insemna moartea, in mintea mea.

Depresia, anxietatea, si atacurile de panica netratate, devin o forta atat de destructiva care-ti pot manca viata, de la scoala si cariera pana la relatiile cu toti oamenii din jurul tau. Cel mai mare regret al meu e ca nu m-am prezentat la psihiatru mai devreme, mult mai devreme, eram prea obsedat si fixat pe gandul ca sanatatea mea e in pericol, si imi tot faceam analize de sange, controale la inima, si asa mai departe.

| Swae a răspuns:

Buna.
Deci fix aceleasi probleme le aveam si eu, inca le mai patesc din cand in cand si mereu am considerat ca sunt pe baza de stres, si chiar asa a fost in cazul meu. Ma trezeam in mijlocul noptii extrem de panicata, tremuram, palpitatii, furnicaturi. Sa stii ca e destul de comuna problema asta. In orice caz, daca tot simti ca ai ceva, sa stii ca nu e de la inima. Incearca sa mergi la ORL sau sa ti faci o radiografie ceva pulmonara, desi tareeee ma insel sa ai ceva serios si esti doar foarte stresat si ai atacuri de panica in somn. Fa sport, mentine-te activ ca sa-ti calmezi mintea si trupul si incearca sa iti gasesti o pozitie de somn care sa te ajute sa respiri mai ok.

| Dennis1993 a răspuns:

Bună! Îți recomand să te internezi în spital și sa îți faci toate investigațiile posibile pentru a evita orice diagnostic. Poți merge și la un psiholog pentru a purta câteva discuții cu el.