Nu renunta oricat de greu ti-ar fi, crezi ca daca iti plangi de mila te va ajuta? Nu iti spun eu.Roagă-i pe colegi tai sa te ajute sa inveti mai mult, fa pauze, renunta sa mai gandesti negativ, nu te mai consuma pentru nimicuri si ai sa treci peste asta, trebuie sa ai incredere in tine.
Probabil ai ales o facultate care nu îți place. Te sfătuiesc să renunți și să faci ceea ce îți place. Sau dacă îți place facultatea, canalizează-ți toată energia să înveți nu să te stresezi sau să plângi, te sabotezi făcând asta.
Buna,
Am avut si eu problema asta la un moment dat. Personal, iti recomand suplimentele cu magneziu pentru ca te ajuta cu acest strez. Se ia o "pastiluta" pe zi si in cam o saptamana te vei simti mai putin stresata.
De asemenea, incearca sa inveti si sa iti faci proiectele din timp. Vei vedea ca, daca ai totul gata nu vei mai avea pentru ce sa te stesezi.
In acelasi timp, gaseste-ti un hobby, incearca sa vorbesti cu pietenii (despre orice) astfel incat creierul tau sa nu aiba timp sa se streseze dat fiind ca va fi 'ocupat' cu alte activitati.
Bafta!
Daca ar gandii toti ca tine, nici eu n-as mai fi pe TPU, nici eu n-as mai avea job unde doresc, ca mna, e greu, e dificil, stresant, eject d-aci.
Poate facultatea nu-i pentru tine...
Abandoneaz-o si cauta-ti ceva de munca, care nu te streseaza.
Din pacate, ajutor din partea noastra nu ai cum primii, pentru ca nu putem invata noi in locul tau!
Iar sfaturile sunt clare: esti intr-o situatie limita in care doar trebuie sa inveti, dar tu esti mult prea stresata, ca sa o faci.
In situatia asta, decat sa-ti distrugi sanatatea, mai bine abandonezi o facultate, care sincer, nici nu este musai sa o faci, ca poti trai fara stresul ei.
Atunci, munceste pe branci! Nimic nu e usor. In viata vei avea greutati si mai mari, nu doar "stresul" examenelor. Crezi ca numai tu le dai?
Ok, am vazut mai devreme o alta intrebare de-a ta referitoare la existenta unui psiholog pe acest site, ceea ce ma face sa cred ca ai, intr-adevar niste probleme destul de delicate. Parerea mea este ca poti primi un ajutor adevarat doar din partea unei persoane atestate, cu care sa ai neaparat o intalnire fata-n fata. Eu am facut terapie o lunga perioada de timp, iar din proprie experienta pot sa-ti spun ca temerile sau fricile tale pot avea surse pe care sa le identifici mai greu si pentru care sa fie nevoie de o perioada mai lunga de examinare/solutionare. N-o sa scapi de anxietate citind 5-10 randuri de sfaturi... Trebuie sa gasesti sursa, apoi s-o combati. Frica apare pe fondul unor asteptari nerealiste. Nu examenele te sperie pe tine, ci efectul pe care l-ar putea avea un rezultat slab asupra existentei tale. Sunt extrem de multe lucruri de discutat. Exemplu: daca esti studenta intr-un alt oras si esti intretinuta de parinti care (posibil) nu au nici ei o situatie financiara foarte roz, te poti simti vinovata pentru efortul lor "rasplatit" cu un posibil esec. Trebuie sa treci putin cu vederea prin intreaga ta existenta, astfel incat sa intelegi de ce pentru tine facultatea este atat de importanta, dar in acelasi timp extrem de stresanta. Pui o mare presiune pe tine pentru ca ti-e teama de un esec, de a nu dezamagi pe cineva, de a nu pierde o anumita pozitie sociala, de a fi etichetata de altii, etc. Sunt foarte multe lucruri care se pot ascunde in spatele acestei frici. Poate chiar de natura biologica. Spuneai ca plangi. Cand ai facut ultima oara un control endocrinologic? Pansul si nivelul ridicat de anxietate pot fi efecte ale dereglarii tiroidei. Lipsa somnului, iarasi, te poate face mai sensibila, mai predispusa la astfel de episoade stresante. Nivelul de serotonina (hormonul fericirii) scazut poate fi o cauza (lipsa sportului, lipsa activitatilor de relaxare, evitarea expunerii la soare - pielea capteaza vitamina D prin expunere la soare). Sau poate ca este o combinatie intre toate cele enumerate mai sus. Sunt multe de discutat. Ps: 7 saptamani sunt mai mult decat suficiente pana la examene. Trebuie sa cresti calitatea timpului dedicat invatarii, nu cantitatea. In anul III de facultate am avut 15 examene in 17 zile. Le-am luat pe toate, cu note bunicele chiar, fara sa fie nevoie sa ma apuc de invatat cu 3 luni inainte. Concentreaza-ti atentia pe temele principale de examen, odihneste-te, mananca sanatos, alearga 10-15 min in fiecare zi si rezerva-ti macar 30 de minute pentru destresare (asculta o muzica buna, stai la un ceai cu o prietena buna, citeste bancuri, uita-te la videoclipuri amuzante pe Youtube, etc.) Succes!
In 7 saptamani poti sa faci 4 ani de facultate, deci poti sa si inveti, dar daca crezi ca nu e pentru tine profilul sau facultatea, renunta si reprofileazate, daca esti tanara ai toata viata inainte!
Loc sa te tot gandesti la ce o sa fie mai bine ia material asa cate putin in fiecare zi. Invata in fiecare zi o parte din materie asa incat inainte de examene sa fie terminate. Stresul vine atunci cand nu te simti stapan pe materie. O sa dispara daca vezi ca avansezi zilnic cate un pic si tii minte ceea ce inveti. Nu e usor sa faci asta dar e un exercitiu bun in cazul tau.
Munceste, cine nu te lasa?
. Stresul examenelor este una din etape
, a 2-a etapa este sa fii putin nebun, a 3-a este sa iesi d'aci, a 4-a este sa nu-mi tii predici ca nu esti tu ca mine sau eu ca tine.