| aanny a întrebat:

Am o intrebare in special pentru fetele care au experimentat sau au trecut prin asa ceva.Am 17 ani si menstruatia nu imi este reglata.Tin sa precizez ca nu fumez, nu consum alcool, sunt v. si totusi zilele cand imi apare menstruatia difera.O perioada scurta de timp "momentul" imi era fixat pe data de 14 dar acum se tot muta cu cateva zile in fata.Cateodata mi-e la sfarsitul lunii, pe urma la inceput, la mijloc si tot asa. Poate fi ceva in neregula? Inca ceva:daca luna trecuta mi-a venit pe la sfarsitul lunii pentru luna iunie (pentru luna mai am avut menstruatia la inceputul lunii mai) si acum e 2 august ar trebui sa ma ingrijorez? Raspunsuri cat mai bune si cat mai repede multumesc frumos. Ofer funda happy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Am să-ţi răspund chiar dacă NU sunt fată :)


NU este nimic în neregulă şi aşa este şi normal!

Spre exemplu, dacă ai CM regulat de 28 de zile, atunci vor trece fix 28 de zile din prima zi de menstruaţie a lunii mai ( spre exemplu ) şi până la menstra din iunie :)
Dacă, spre exemlu, menstra ţi-a venit în 6 mai, următoarea vine după 28 de zile ( în cazul exemplificat de mine ), adică în 3 iunie.
Deci, se vede că data şi perioada lunii diferă...


Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare.

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile ).

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după ).

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste ( când este cazul ).

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic.


Toate cele bune.

3 răspunsuri:
| Alicezzz a răspuns:

Draga mea, un ciclu normal este considerat la 28 de zile (ex: daca azi ti-a venit, urmatorul tr sa fie pe 30 august) dar mai este considerat normal si intre 22 de zile si 35 de zile. dereglarile hormonale produc schimbari in organism daca estrogenul si progesteronul nu sunt in valori echilibrate, de aici si acneea, tenul gras, dureri de cap. crestere in greutate si altele.dar pentru sanatatea ta ti-ai recomanda sa mergi la gincolog dar si la un medic endocrinolog pentru un consult. happy

| Mihailescuioana29 a răspuns:

Nu trebuie sa te ingrijorezi, menstruatia se reguleaza dupa mult timp, unele sunt femei femei si nu o au regulata. Totusi daca crezi ca nu te poti linisti, spune problema medicului de familie si ori iti va da o trimitere la un endocrinolog.

| sadcat15 a răspuns:

De obicei menstruatia devine regulata pe la 15-16 ani daca a inceput precoce. In schimb din cauza hormonilor aceasta regularitate poate intarzia chiar si pana la 20 de ani. Cunosc persoane care aveau o mica problema cu emotiile. Atunci cand ei aveau emotii puternice( depresie, extaz... Etc etc... ), menstruatia li se declansa imediat. Nici acum nu s-au vindecat de aceasta "boala" asa ca... Eu un ma bucur ca nu am aceasta problema si sper ca nici tu nu o ai.
Sper ca te-am ajutat.