Întrebare recomandată | PrecioussGirl a întrebat:

Help me! Mama mea in varsta de 46 de ani are hiperplazie endometriala simpla fara atipii. Ideea este ca prin octombrie-noiembrie i-a venit menstruatia si nu s-a oprit. Am fost la medic si i-a dat 3 luni tratament cu niste pastile ce contin hormoni (nu stiu exact numele) si i-a mai venit acum si la fel. De aproape 10 zile e la menstruatie si nu se mai opreste. Ma refer in mod special la femeile care au trecut prin asa ceva. Ce ii recomandati sa se opereze sau sa urmeze tratamente? Acum 6 luni a facut o analiza din care reiesea ca nu avea cancer.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Sa consulte mai multi medici specialisti--- daca majoritatea ii vor sugera operatia de histerectomie sa o faca mai ales ca, in acceptul general, hiperplazia endometriala este cunoscuta a fi precursoare a cancerului endometrial.

bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Am să-ţi răspund chiar dacă NU sunt femeie!


Nu ai dat detalii despre investigaţiile anterioare şi cauza acestei hiperplazii endometriale...
N-ai precizat nici ce medicaţie a primit şi nici "schema de administrare"...

De asemenea, NU ai precizat nici la ce "operaţie" te referi : bănuiesc că te referi la histerectomie = extirparea/scoaterea uterului.

Apoi, ar fi indicat ca, ACUM, să meargă la medic să-i prescrie Maleat de ergometrină ( sau medicamente similare ) pentru ca să se oprească menstra ( 10 zile de menstruaţie au fost suficiente ) - vezi Prospectul la linkul :
http://medicamente.romedic.ro/maleat-de-ergometrina-0-2mg-1ml-x5fi

Apoi, "analiza" de acum 6 luni ( bănuiesc că era o biopsie endometrială ) este cam "veche" : e PREFERABIL ca să fie făcută din 3 în 3 luni ( sau, cel târziu, la 6 luni )!


Acum, REVENIND la întrebarea ta, eu NU recomand operaţia/histerectomia!



Îi recomand să urmeze "paşii" de mai jos, în ORDINEA prezentată de mine :


1. În PRIMUL rând, îi recomand să facă ( ACUM ) o biopsie endometrială pentru a vedea exact care este starea ACTUALĂ a afecţiunii şi dacă există risc de cancer endometrial.

Dacă sunt modificări ale ţesutului se va depista la biopsie şi, DOAR în acel caz, recomand histerectomia ( scoaterea uterului ).

Oricum, acest lucru NU se va întâmpla şi NU va fi necesar deoarece riscul de cancer endometrial este de 1-2 % ( în cazul hiperplaziei endometriale simple )!
Tocmai din acest motiv NU recomand histerectomia!

"Histerectomia (extirparea uterului) este efectuata cand un fragment din endometru (biopsia endometriala) prezinta modificari anormale a celulelor sau celule canceroase, cand sangerarea uterina este incontrolabila sau cand cauzele sangerarii cronice nu au putut fi gasite si tratate. Unele femei prefera histerectomia tratamentului medicamentos cu efectele sale secundare neplacute. Oricum, histerectomia este o operatie majora cu riscuri de complicatii, care necesita o perioada lunga de recuperare si terapie de substitutie hormonala (estrogenica) pe termen lung dupa operatie." - SURSA :
http://www.sfatulmedicului.ro/......onala_1031


2. Apoi, îi recomand să facă tratament hormonal : administrare de progesteron.
Cu ajutorul acestuia se vor reduce menstrele şi NU va mai avea hemoragii/metroragie.

De asemenea, se va REPETA biopsia endometrială la 3 luni de la iniţierea tratamentului pentru a se VERIFICA dacă tratamentul are efect.

În cazul în care nu se obţine efectul scontat, atunci se poate modifica/mări doza administrată ( sau schema de administrare ) şi la alte 3 luni se REFACE biopsia.
Ori se poate schimba tratamentul.

Vezi detalii la linkul :
http://www.mymed.ro/hiperplazie-endometriala.html

http://www.ginecologie.ro/Default.aspx?&boliid=32&id=189&tabid=143


3. Dacă tratamentul hormonal NU va da rezultate ( deloc ), atunci se poate realiza o "ablaţie endometrială" = îndepărtarea chirurgicală a endometrului.

Ea se realizează prin diferite metode - vezi detalii la linkul :
http://www.ginecologie.ro/Default.aspx?&articolid=12&id=30&tabid=139

http://www.pcfarm.ro/articol.php?id=618

Sau, în locul ablaţiei se poate efectua o "rezecţie endometrială" ( care reprezintă cam acelaşi lucru ).

În urma acestor proceduri/intervenţii NU va mai avea metroragie şi menstra va reveni la NORMAL deoarece se va "curăţa" stratul endometrial.

Evident, se REFACE biopsia endometrială din 6 în 6 luni chiar şi după ce menstruaţia a devenit normală!

La fel, este NECESAR să se efectueze periodic ecografie, până la intrarea în menopauză, pentru a verifica dacă apar chisturi ovariene.


4. Histerectomia ( scoaterea uterului ) rămâne ca ULTIMĂ soluţie, în cazul în care se obţine o biopsie endometrială cu modificări structurale anormale.


Toate cele bune şi multă sănătate.