| Mosotti a întrebat:

Ma intreb eu porumbelul, el are glicemia constant minim 240, cum de nu ii ataca organismul? Ca la om valoarea asta constanta rupe tot, orbesti, iti taie picioarele, etc.

Ca si porumbeii au ochi ca si noi, au picioare, vene, organe, piele!
Astia ce draci au de n-au nimic?

In schimb cainii, pisicile, soriceii sunt ca noi, o au sub 100 dimineata daca-s sanatosi. Iar daca au peste 200 ca la porumbel mult timp, se duc dracu ca si noi oamenii.
Si daca te uiti la ochii de porumbel si la aia de soricel, nu e mare diferenta, banuiesc ca tot retina au ambele categorii, vase fine de sange si asa mai departe.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
33 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Un avion când zboară are nevoie de benzină bună? Și porumbelul la fel. Alt metabolism. alte nevoi, alți hormoni.

| Mosotti explică (pentru sadrian46):

Al dracu porumbel, dar ma mir cum de daca prin ochii lui trece sange cu multa glucoza in el, nu se intampla nimic, asa ca si mecanism zic.
Inseamna ca ochii lui sunt altfel facuti, adica vasele de sange din ei, ca la noi acolo apare problema de ai problema cu vederea de la diabet.
Adica sangele ala glicozilat iti infunda vasele fine si le forteaza, si se formeaza altele aiurea, si de aia apar mari probleme de vedere la noi, caini, pisici, soareci.
Ca na, e ca si cum pui prea multa sare in apa, nu mai e asa fluida si-ti forteaza teava pe unde trece, si o poate deforma.

Deci la porumbel acele vase probabil sunt mai largi, si trece sangele puternic glicozilat fara sa faca nimic rau, ca trece lejer pe acolo.
Cam asa logic ar trebui sa fie.

Are 250 pentru ca probabil are nevoie de f multa energie in timp scurt, si sa fie glucoza multa in sange la dispozitie, cam asa vad eu treaba.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

De unde știi tu ce valoare are glicemia unui porumbel? Ce ai făcut, ai capturat un porumbel, doar ca să-i iei glicemia?!
Ai auzit tu de vreo pasăre, care să sufere de diabet?hee hee

| Mosotti explică (pentru floresdemayo):

Da, la tara am prins unu si i-am luat glicemia, ca auzisem ca are 240, pe aparat a dat 264. Undeva am auzit ca atata are un porumbel si am vrut sa verific.
Dar nu are diabet! Aia e glicemia lui normala dupa cat am auzit.
Poate avea 264 ca mancase ceva, daca in jur de 240 e aia pe nemancate.

O fi si pasari cu diabet, nu stim, ca doar nu le-am verificat noi.
Adica sa aiba 7-800 glicemia, nu stiu cum e diabetu la ele.

| floresdemayo a răspuns (pentru Mosotti):

Sper că nu l-ai ucis! Păsările nu suferă de diabet, porumbeii se confruntă cu alte boli grave, specifice păsărilor, nu oamenilor. De ex, circovirus (sida, in cazul lor),
trichomonas ("mălaiul" în cioc, numit și cancerul porumbeilor),hexamitiaza, salmonelloza, microplasmoza, paramixoviroza, E-coli, coccidioza, ornitoza, variola, parazitozele intestinale etc.

De când eram micuță, încercam să salvez viața păsărilor și animalelor bolnave, găsite pe stradă. Citeam mult, mă documentam. Cu timpul, am achizitionat o intreagă "farmacie" acasă, pentru tratamentul porumbeilor si turturelelor bolnave. De animale se ocupă omul de lângă mine, care e specialist. Nu intervin acolo, fiindcă e domeniul lui, profesia lui happy

Dar nu e cazul să invidiezi un porumbel!

Și, permite-mi o
intrebare. happy
Unui soricel, cum ai reusit să-i iei glicemia? L-ai capturat tot la țară? Era viu sau mort?hee hee

| 19flo79 a răspuns (pentru floresdemayo):

Omul a citit si i s-a parut interesant, e totul ok pana aici.

A prins un porumbel si i-a verificat glicemia. I s-a confirmat ce citise. Nu mai era nevoie sa prinda soareci pentru ca informatia interesanta era glicemia foarte mare la pasare happy

| Mosotti explică (pentru floresdemayo):

Nu l-am ucis, l-am intepat putin sa iasa o picatura de sange.
Nu am zis ca pasarile sufera de diabet, eu am vrut sa vad cat are porumbelu glicemia a lui normala, pentru ca auzisem ca are cam 240.

Si cand am vazut ca asa e, ma mir cum de nu le face rau valoarea aia.

Nu invidiez porumbelu, ziceam asa ca idee doar, ca omu la 200 are mari probleme, si pe porumbei ii doare in pix, n-au nici o problema.

Si pana la urma la o adica de unde sti tu ca unele pasari nu fac diabet? Doar nu le-am controlat noi pe toate, or avea si ele, mai sti?

La soricel nu am masurat, nici la caine si nici la pisica, dar stiu valorile din citite din surse medicale, ca ei au ca noi oamenii valorile normale. De aia se si fac experimente pe soricei in laborator, ca se cam aseamana cu noi la multe.
Cainii stiu sigur ca fac diabet, unii stapani au caini cu boala asta.

| Mosotti explică (pentru 19flo79):

Corect, bine ai zis, mi s-a parut interesant la pasare cum de poate fi atata si sa nu aiba probleme, de aia am vrut sa ma conving ca, chiar e atata.
Ca dupa capu meu, n-ai cum sa stai cu 250 permanent si sa mai fi si sanatos.

La soareci, pisici, caini nu avea sens sa verific, ca faptul ca au ca si noi, nu mi se pare interesant.

Dar si mai interesant este de ce valorile astea nu fac rau la porumbei, si la noi, soareci, pisici, caini si alte mamifere fac rau de nu se poate.

| relian a răspuns (pentru floresdemayo):

Tu nu ai auzit de pasari care au diabet? Hei am pretentii la tine. Psarile, animalele au si ele diabet, ca nu stii tu este pentru ca nu ai cautat.Ia da o cautare pe google si o sa ramai surprinsa de ce o sa afli.

Psarile in general au glicemie ridicata comparativ cu mamiferele.De ce? Nu se stie deocamdata,ori nu stim noi pe aici,desi eu am cautat studii de pe la universitati si nici aia nu au un raspuns corect,doara stiu ca glicemia la pasari este ridicata.

Cum au luat glicemia? Asa cum spui,au fact teste pe porumbei si pe alte psari, gaste, rate etc.
Vrei mai mult? Au luat probe de la porumbei, atat cu ei stresati, adica tinandui in mana cat si decapitandui rapid.Ma intristat chestia asta,dar sau facut teste la greu
Decapitau porumbei f rapid ca aia sa nu fie f stresati,apoi luau glicemie asa ada ce nivel este.
In ambele cazuri era la fel, adica ridicata. Unia au spus ca datorita faptului ca is stresati, la psari si animale daca le stresezi, glicemia crerste rapid.
Dar ce nu stiu cei care studiaza, ori care au studiat, aia nu-i afecteaza.de aia alti zic ca glicemia aia ridicata asa este ea,deci nu aparae doara cand punem mana pe pasari ori animale,deci sa fie de la stres.

Deci da pasarile au si ele diabet,mai ales cele domestice,mai rar ca la oameni,dar si pasarile au boli,dereglari etc.
La cele salbatice nu le vedem pentru ca is eliminate. Orice pasare, ori animal cu defecte, cu boli, este eliminat in decurs de cateva zile, adica moare, ori este prins si papat de alt animal.
Asa ca in lumea salbattica nu o sa vedem pasari ori animale care sa aiba diabet happy

| relian a răspuns:

"cum de nu ii ataca organismul?" Sa atace organismul cine? Am citit ce ai spus tu de porumbei, de glicemie, apoi ai scris cum de lor banui deci la porumbei nu ii ataca organismul.
Cine sa il atace? Pisica, ori uliu, stiu ca porumbeiii is atacati frecvent de ulii, tu la ce te refereai?

| Mosotti explică (pentru relian):

Cum cine sa atace organismul? Glicemia aia foarte mare de 250, care la om ii nenoroceste tot organismul treptat dar sigur.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

Glicemia aia ataca organismul? Mai exact ce face,cum actioneaza,aia am intrebat.
Spune asa folosind cuvintele tale, ce se intampla mai exact si mai simplu, nu trebuie amanunte.
Ce este aia glicemie, ce se intampla daca este mare sau mica, cum ataca, asta din ce ai spus tu ca ataca organismul.

| Mosotti explică (pentru relian):

Pai ar face in felul urmator, sa zicem sa-ti zic cum ataca vederea, deci:

Glicemia este nivelul de zahar din sange.
Cand zaharu este prea mult in sange, sangele devine mai vascos, imagineaza-ti ca pui intr-un pahar cu apa foarte mult zahar sau sare. Mai e apa asa fluida ca inainte? Nu mai e.

Asa ca sangele ala nu mai circula lejer prin vene, artere, capilare.
Deci sangele ala mai vascos va forta capilarele de la ochi, retina, etc, si le va deforma, sparge sai altele de genu, si asa ti-ai f vederea.
Ca daca tu pui apa aia cu mult zahar sa circule printrun furtunas subtire, ai sa vezi ca nu mai circula deloc asa bine ca inainte sa pui mult zahar (sau sare sai ce vrei tu dizolvat acolo).
Si daca fortezi apa aia sa circule, furtunasu poate avea probleme.
Pe langa ca zaharul ala in exces mai distruge si alti nutrienti din sange si afectezi si asa organismul ca nu mai ii da sangele ce trebuie.

Cam asa sta treaba.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

Ok,am inteles, ma gandeam ca spui altceva.Nu te exprimai bine in mesajul anterior, de aia am spus cum anume ataca.
Deci nu-i bun sa spui ca ataca, spui afecteaza happy dar e ok e bun ca intelegi.

| Mosotti explică (pentru relian):

Pai exact asta am zis si eu ce ai zis tu in mesajul anterior, nivelul de zahar mare in sange face sangele mai vascos, si asa face ravagii in organism.
Vorba vine ataca, asa zic si multi medicii "iti ataca organismul si ti-l face praf", normal ca, corect este afecteaza.

Da, pasarile sunt in miscare si consuma zaharu ala insa totusi sangele contine acelasi nivel de zahar in permanenta, deduc ca sangele lor nu e vascaos la cantitatea aia de zahar, dracu stie.
Si structura vaselor, si altele or fi de nu ii afecteaza organismul.
Sau or fi mai elastice vasele, si cand sangele ala mai vascos trece, vasele se dilata si nu e o problema, nu le forteaza.

De aia si eram curios, ca mi se parea interesant ce si cum, iar doi medici nu au putut sa-mi explice asta, raspuns "nu se stie, asa sunt ei facuti", nici macar n-au dat o mica parere ca tine si ca mine.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

laughing n-are de unde sti doctorul despre pasari,ori alte animale.Ok o sa ma informez eu,recunosc ca nici eu nu stiu acum,ori poate daca am ceva idei nu is complete,asa ca o sa caut sa vad daca ce ma gandesc eu ar fi asa.
Aia cu temperatura am verificat deja laughing am ajuns sa nu mai cred nici o carte din ce am invatat ceva din RO laughing desi toate caetile din RO nu-s facute,nu-s scrise de romani, is luate tot asa de pe la englezi, americani, francezi.

Dar mai sunt si updateuri, candva sa crezut ceva, apoi sa revenit cand s-a vazut ca este altfel.
Deci o sa caut sa vad cum este treaba aia cu glicemia la pasari si de gasesc ceva revin si zic.

| relian a răspuns:

Ok ma uitai asa pe ceva studii, referitoare la glicemie, naspa laughing nu stiu nici aia ce studiaza toate astea, deci care se ocupa cu asa ceva, dapai doctorii astia de om, astia nu au de unde sti.

Din studii asa a reisit ca pasarile in general au nivelul de zahar in sange mai mare.Am vazut spune la porumbei media este undeva la 180 mg pe nu mai stiu ce.

Au incerat sa afle de ce este asa,dar se pare ca au lasati balta laughing cel putin din ce am gasit eu nu sa ajuns la o concluzie clara.
Unia spuneau ceva,altii au aratat ca nu-i chiar asa.Unu a spus ca glicemia la porumbel ramane constata indiferent ce se intampla cu acea pasare,daca e bolnav sau e sanatos.

Dar alt cercetator a facut teste si pe un porumble cu o rana la un picior,asta din ce arata in test si a zis ca ala a avut glicemia cea mai mica.
Chestia e ca nici ala na studiat mai mult,ma refer sa ia mai multi orumbei bolnavi si sai testeze, comparativ cu alti sanatosi.

Cred ca pentru asta ai nevoie de bani laughing nu te mai plateste nimeni in ziua de azi sa faci studii de genul asta.
Studiile ce le-am gasit si vechi rau laughing aia pe vremea aia faceau tot felul de studii, dar era pe vremea pioneratului, cand orice informatie conta, se cauta solutii, se cauta intelegere.

Acu maciuci laughing nu mai face nimeni studii.Vad unia se ocupa cu magarii cu lapte de porumble sa reduca nu stiu ce rahaturi laughing dar e bun ca faca si atat.

Deci nu se stie sigur ce glicemie au porumbeii,cam asta este concluzia.
De ce? Pt ca unia au spus glicemia poate creste sau scadea si datorita stersului,adica nu doara au spus,asta au si observat.

Deci pasarile,animalele f stresate,le creste rapid si mult glicemia.
Ca urmare au zis ei faptul ca tu stresezi un animal laughing adica faptul ca il iei in mana, ca ai contact cu acel animal, cu porumbelul, face ca pasarea sa aiba emotii f puternice, ca urmare glicemia creste de nu se poate.
Faptul ca nu il afectcteaza, asta nu se stie de ce.
Asta este ce am gasit.Deci unu zice ca glicemia este constata indiferent ce face acea pasare, altii zic ca stresu ridica glicemia.

Asa ca ramai doara cu intrebarea laughing adica no sa primesti un raspuns clar si corect prea curand.

O sa mai caut sa vad poate gasesc si alte informatii.
Au mai spus ca nici temperatura ridicata si nici metabolismul lor mai ridicat nu are dea face cu glicemia aia mare, adica metabolismul chiar dei mai intens nu determina ala o glicemie crescuta.

| Mosotti explică (pentru relian):

Eu auzisem ca porumbelu are 240 nu 180, iar cand i-am luat-o era 264, poate trebuia sa aiba in jur de 180 dar mancase ceva si de aia avea atat, nu stiu. Poate ca daca il prindeam nemancat, avea in jur de 180 cum ai citit tu.

Pai temperatura nu are legatura cu glicemia, n-au treaba una cu alta, ai dreptate.

Si pasarile si toti pot avea diabet la o adica.
Doar ca la diferite animale diabetul este cand au valori mai mari decat alea normale ale lor, daca la noi e diabet daca ai dimineata peste 126 pentru ca valoarea normala e intre 60 si 100, la porumbel o fi diabet daca are peste 350 probabil, ceva de genul, daca aia normala e 180-240 sa zicem.

Orice fiinta poate avea defectiune pe metabolismul glucidelor.
Adica exact ce i-ai raspuns lui floresdemayo, nu e nimeni scutit la o adica.
Dar au mai putin ele animalele ca aia care au, o mierlesc repede si nu se mai reproduc, si de aia pare ca vaaaai ce sanatoase-s animalele.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

Ok vad ca acu parca ai mai invatat cate ceva laughing asa ca o sa te intreb iar.
De ce spui si verifici chestii citite sau spuse de doctori,ma refer la chestia asta cu glicemie, ai spus asa in mare si de ce nu este bine sa ai mai mult zahar in organism.
E bun, asta arata ca ai priceput cat de cat.
Acu te intreb de ce ai spus si cred ca si in continuare sustii ca un numar crescut, ba ai zis la un mom dat numar maxim de anticorpi este bun in organism?

Adica zahar mult nu-i bun, dar anticorpi multi is buni laughing asta da logica, o logica beton armat laughing
Deci pana la urma este bine sa mentii in corp un numar f mare de anticorpi pe termen lung?
Tu ai spus ca e bine.Am avut noi o discutie legata de boala asta cei acu si in general de anticropi si tu tot sustineai intruna ca e bun,ca e bun sa colcaie anticorpii in oameni laughing
Cred ca si acu tot la fel sustii,dar iti arat scris de orice medic,un numar crescut de anticorp in organsim e ste daunator,cat si numar crescut de celule rosii de trombocite etc.

Ca urmare te intreb de ce aprobi ca e rau sa ai mult zahar,dar esti de acord ca poti avea anticorpi sa musteasca in tine,zii care e logica?

Asta ma face sa cred, ori ca spui de glicemie ca ti-a spus un doctor, ori cineva cel crezi, asa ca repeti ce spune ala, ori ca la raspunsul cu anticorpii ai fost platit sa spui, sa le faci alora reclama la vaccinuri laughing

Hai zii cum e ca oricum nu te baga nimeni la puscarie laughing dar macar recunoaste care este adevaru

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

Unde am citit eu,aia cu asta se ocupau,faceau studii, si e un tabel, acolo is trecute mai multe pasari si spune ca este average, deci procentul asta luat asa la mijloc.
Ca tu ai gasit la porumbelu ala mai mult da e posibil.

De temperatura si tensiune au spus ca astea nu afecteaza glicemia, eu doar am spus ce observatii faceau aia, asta pe la 1900 toamna laughing chestiile astea nu-s facute acu,ma refer teste,experimente etc.

Nu am citit toata maculatura laughing adica pas cu pas cea facut ala, ce mancare pasarile alea, unde le tine a si etc.
Flore cred ca nu are animale de companie, ca de ar fi avut poate ar fi stiut.
Bine ca nici eu nu am, dar stiu de la doctori veterinari cu care am avut discutii, ori de pe vremea cand eram la scoala.

Hai sa te vaz ce raspunzi la chestia cu anticorpii laughing

| Mosotti explică (pentru relian):

Normal ca cercetatorii astia nu stiu nici cum se orienteaza porumbeii, nu stiu multe astia.
Iar cu zaharu da, au sisteme care ii protejeaza de nivelul mare de zahar, insa eram curios cum functioneaza acele sisteme, insa nu prea gasesti despre asta.
Ar fi fost interesant pentru cercetatori ca poate ar putea face ceva si la om sa fie protejat.

Cu anticorpii sincer nu stiu ce sa zic, zic doar ce banui, asa la prima vedere un nr mare de anticorpi ar lupta mai eficient contra virusului, adica daca ai 100 soldati sa lupte cu alti 20 soldati in loc sa ai 50 de soldati care lupta cu 20, pare a fi mai bine. Pe baza asta am sustinut asta.
Dar nu stiu daca e bine sau nu asa. Nu stiu daca nr ala marit de anticorpi face sau nu rau organismului pe de alta parte.

Poate sa faca rau, nu stiu.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

Numarul mare poate sa faca rau, asa cum orice e mai mult decat organismul a fost construit.
Absolut orice.Si o masina daca ea poate sa duca X tone si tu incarci mai mult se duce de suflet.O sa mearga dar se va defecta.
Globule rosii mai multe,se incurca una pe alta,incurca circulatia,trombocite la fel,celule albe la fel,cu cat is mai multe cu atat circulatia este ingreunata,toate ajung mai tarziu unde trebuia sa ajunga.
Nu te simti ametic ca ai o bacterie in corp,te simti ametit pentru ca globulele rosii nu mai ajung la timp cu oxigen si hrana pentru celule.
Stau mai mult in trafic,pentru ca celule albe au intervenit in numar mai mare pentru a elimina un intrus.
Dar e ok atat timp ca alea au ce treaba sa faca,ce sa elimine,apoi totu revine la normal.
Exact ca pe o autostrada unde are loc un accident.
Ce mai stai baga un microscop din ala de cateva sute de mii de euro si vezi si chestiile astea happy
Cu lupta ce spui tu cu soldatii da e ok,dar compara pe timp de pace,pentru ca tu cresti numarul ala fara sa ai ceva in corp corect?
Deci ce ar fi pe timp de pace sa avem milioane de soladati? Treb sai hranim noi,sa avem undei sai tinem,sa avem ce le da d e mancare etc.
Deci milioane de soldati care nu fa nimic,incurca economia laughing aducem soldati atunci cand ti se decalara razboi, cand esti atacat.
Stii cum este, soldatii aia stand singuri, plecati de acasa, au si ei nevoi, se mai agata si de cate o femeie ceva laughing deci la un mom dat incepe sa faca rau.

| Mosotti explică (pentru relian):

Mda, o fi si cum zici tu, nu te contrazic, eu am luat-o asa dupa logica fara sa cunosc si altele, adica pe timp de pace, ei sunt pe front la panda sa vina dusmanul, iar in razboi ataca, eu asa am vazut treaba.
Dar si in orice tara, armata trebuie sa fie pregatita mereu, sti cum e "pregateste-te de razboi ca sa nu ai razboi", preseaza economia dar soldatii trebuie sa fie pe faza oricand.

Apar nevoi, insa soldatii aia nu ii tii mereu in cazarmi, ii mobilizezi de acasa foarte rapid, dar sunt pragatiti.
Asa si la anticorpi, nu stiu ce sa zic ce si cum, ce fac ei pe front acolo, poate cel mult fortezi sistemul imunitar.
Dracu stie.

Oricum eu stiam ca sist imunitar nu emite anticorpi decat cand vine dusmanul, nu asa aiurea, dar ce sa zic.
Insa ei ar zice ca pana incepe sa dea, sa formeze anticorpii, boala isi poate intra in forta, asa ca ar fi mai bine sa fie deja emisi.

Pana la urma nimeni nu stie 100 % sigur ce si cum.

| relian a răspuns:

Am mai citit o alta chestie, tot asa cautand asta cu glicemia ta laughing. Pasarile au si tensiunea mult mai mare decat omu sau animalele laughing de asta ce spui?
Dar tensiunea se pare ca stiu de ce este mai ridicata.In lumea animala in general sa obtii performate,este nevoie de o tensiune mai ridicata.
Ca urmare dea lungul evolutiei,unele animale siau dezvoltat sisteme si organisme care sa le asigure performante.
Pe uscat omu este sefu laughing el detine cele mai multe performante,probabil de aia a si devenit spcia domeninanta,deci nu doara ca noi am fi mai inteligenti.
A alergi,sa te cateri sa faci chestii rapid si usor,trebuie sa detii sisteme care sa sigure un metabolism crescut.

De aia presiunea arteriala este mai mare la om ca la un elefant,sau la pasari mai mari ca la mamifere.

Deci pasarile au nu doara glicemia mai mare su si o tensiune arteriala ridicata,dar tensiunea se stie de ce,pentru ai asigura acelei pasari performantele alea.
Tensiune mare,globule rosii mici,deci cu cat ai tensiunea mai mare cu atata marimea celuleor rosii e mai mica,astea sigura un flux si o aprovizionare mai buna la toate nivelele,zic aia ce au studiat.

Cum de nu patesc pasarile nimic avand o tensiune f ridicata?
Inima lor este f mare,iar vasele de sange sunt groase si putin eleastice,de aia rezista la acea presiune laughing

Deci totul este o adaptare la ce performante au fost urmarite.

Totu este de fapt sa modifici anumite chestii pentru a obtine o anume performanta.
Daca ai vazut si la om, la inotataori, aia fac costume, casca aia, ori cu cei aia imbrcati din materiale ce sa le asigure o cat mai pitina frecare cu apa laughing asta stiu sigur ca am citit.

Ca urmare asa s-a intamplat si in lumea vie, organismele siau fabricat sisteme sa le asigure anumite performante sa poata supravietui mai bine.

| relian a răspuns:

Si daca tot am citit de porumbei, recunsoc stiam destule despre porumbei de mult timp.Am avut si eu personal porumbei acasa la mama, din astia calatori, am dus si in curse in Polonia laughing

Dar acu rasfoind unele cercetari facute mai recent, am mai aflat cate ceva.
Se stie de f mult timp ca porumbeii se orienteaza in spatiu si timp, dar nu se stia cum.
Nu se stie nici acum laughing dar se stie ca sunt inteligenti.Nu stiam ce spun acu aici.
- Porumbelul este printre putinele specii care au trecut testul oglinzii,adica daca se vede in oglinda stie ca el este ala laughing
-Porumbelul stie tot alfabetul latin laughing adica stie fiecare semn ca este altceva,recunoaset toate literele din alfabet.
-Dus la mii de km de casa revine acolo,fara sa vada pe unde l-ai dus,fara sa monitorizeze campurile magnetice laughing ca aia ziceau ca se ia dupa undele magnetice.
Dar iau luat in custi, iau rotit tot timpul, au folosit custi la care campu magnetic sa fie derutat si alte magarii si aia tot veneau acasa laughing
Deci nu stiu nici acum asta.Dar au zis ca au observat ca porumbeii se ghideaza si dupa obiecte, iau ca repere ceva, apoi se ghideaza si dupa alea.
-Auzi si tu la multiskills is la nivelu omului laughing au facut astia probe intre oameni si porumbei asa ca la curse laughing
- Detecteaza sau recunosc forme de cancer, stiu care este cancer malign sau beningn.Se uita la o poza, radiografie sau cum se mai numeste si poate recunoaste.Bine aia sunt antrebati sa faca asta,dar nu pot recunoaste fara comparatie.
Au facut studii unia de prin California de la nu stiu ce spital universitar.

Ok o sa mai caut cand am timp,aia cu glicemia,dar sigur nu cred sa gasesc ceva sigur,cred ca nu se cunoaste acum de ce pasarile au nivelul asta crescut,dar sigur este o adapatare ce le ajuta si pentru ee este ceva normal.
Au si ele ochi ce spui tu,dar banui ca au alte sisteme ce protejeaza organele de nivelul ala de zahar.

Ce au mai zis la testul ala multi skills,la nu stiu ce iau pus sa faca,bine dresati, au depasit omu laughing si au concluzionat ca viteza sau conectiile din creier is mai rapide, mai scurte, de aia ei au facut acel test mai rapid ca omu.
Zic creierul porumbeilor este mai compact mai dens decat la om si de acolo totu mai aproape.

Ok scuze ca am scris atat, sper sa nu te plictisesc, ori sa ma injuri laughing

| Lukasssz a răspuns:

Asa sta treaba si cu temperatura corpului.Adica la om e normal sa ai intre 36-37 grade si la gaina 40-42, daca omul ar avea temeperatura asta s-ar duce dracu.

| Mosotti explică (pentru Lukasssz):

Da, si e f interesant de ce, adica ce are gaina de temp aia nu o termina. Uite ca nu stiam, am aflat ceva nou de la tine.
Banui ca temperatura de 40-42 nu este si la creier, cred ca e doar in restul corpului la gaina.
La noi temperatura dat fiind ca e si la creier, are de suferit, ca de aia te duci dracu la 42 grade, ca, creierul bubuie.

Dar e doar o banuiala.
Si la porumbel banui ca venele, capilarele-s mai largi asa cum i-am zis lui sadrian46, si atunci cand sangele cu multa glucoza circula pe acolo, nu se intampla nimic, nu mai forteaza vasele sa le deformeze sau sa le distruga.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

La pasarile care zboara temperatura corpului este mai mare decat cea de la creier,Ele au sistem special prin care ventileaza creierul,care tine temperatura mai jos decat restul corpului.

De ce pasarile care zboara au temp corpului mai mare? Pt a zbura,sa faci lucru asta muschii si alte organe trebuiesc sa fie cum zic sportivi, facem incalzirea, deci trebuie sa fie calzi deja, altfel nu ar fi capabil sa zboare, sa functioneze asfel incat sa isi ia zborul.

Nu stiu exact ce se intampla, dar si la om e cam la fel.Pt a putea face un sprint puternic,ai nevoie ca musculatura sa fie incalzita,uite asta este alta poveste lat subiect laughing
Asa este si la animale de prada si la cele pradate,la gazele,la zebre etc,alea alearga de rup pamantu sa nu fie prinse, cand alearga in halu ala, temp corpului o ia la del ca naiba laughing daca temp aia ajunge la creoer e deja dusa de suflet.
Asa ca ele au dezvoltat un sistem prin care sangele ce ajunge la creier sa fie racit, sa aiba o temp mai scazuta decat restul corpului.
Si omu are la fel sistem de genul asta.

Dar pasarile pentru ca ele trebuie sa fie oricand gata sa isi ia zboru, are nevoie de o temperatura mai mare pentru ca muschii sa fie deja calzi.Dar si la pasarile care zboara, temperatura peste 41 de grade la creier poate sa fie mortala,asa ca ele siau dezvioltat un alt sistem,singele este dus pe la fata mai intai,acolo se mai coboara temp,apoi ajunge la creier,asa mentin ele tem la creier mai jos,comparativ cu restul corpului.

Chestia aialanta cu glicemia mare,la fel,pentru ca pasarile alea depun eforturi f mari,au nevoie de energie,altfel ar cadea ca bolovanu din aer laughing,nu stiu zic si eu,nu am studiat asta,dar banui,ele siau dezvolat un sistem ce le permite sa mentina in sange un continut mai mare de zahar,astfel incat cand e nevoie sa aiba de unde,pentru ca nu se opreste in zbor fiind stai,opresc sa alimentez,mai ales de zbora pe distante lungi,ori ceva nu le permite sa opreasca.
Mai ales la pasarile migratoare,pai alea de sunt deasupra marii ce or sa faca? Nau unde opri sa se alimenteze cu energie,asa ca de aia au sistemul ala ce le permite sa aiba in sange cantitati mai mari.

Nu trebuie sa ne mire nimic,totul este asa cum trebuie sa fei laughing fiecare animal,pasarea sia dezvoltat sisteme,altfel nu ar fi putut supravietui.

Cum zic si la o gazela,o alearga leu so pape,ea fuge mancand pamantul,temperatura corpului creste rapid si foarte sus, daca ajunge la creier la prajit laughing asa ca ce face? Sa se opreasca din fuga o papa leu laughing asa ca sia dezvoltat alte sisteme pe la nas, duce sangele pe acolo, respiratia puternica si rapid raceste nitel sangele, apoi ala urca si la creier.
Mgarii laughing sunt chestii interesante, dar asa este viata.

| Mosotti explică (pentru relian):

Da, ai dreptate, insa eram curios de ce organismul lor nu este atacat de nivelul mare de zahar din sange.
Normal ca de aia are zaharul ala mult in sange, ca sa aiba multa energie.

Nu sunt afectate de temperatura ridicata, ca, asa cum zici, ei au ventilare la creier, iar noi nu avem, si de aia la 40-41 grade ne ducem dracu.
Iar la glicemie banui ca pasarile au vasele mai largi, capilarele si altele.

| relian a răspuns (pentru Mosotti):

Zaharul nu ataca nimic laughing de aia te si intrebai cum ataca glicemia organismul.
Deci nu are ce ataca, iar zaharulo la randul lui nu este atacat de organism.tocmai pentru ca stie ca face parte din organism, ca este energie pentru organism.
Faptul ca ai glicemie mare aia afecteaza in alte moduri acel organism.De exemplu nivel mare de zagar face ca vascozitatea sangelui sa fie mai groasa,ceea ce nu este bine,un fluid mai gros circula mai greu,apoi mai sunt si alte organe afectate,nu mai imi vine in minte efectele crescute ale zaharului.

Psarile se afla mai tot timpul in miscare,normal ca sistemele lor circulatorii,ce lule si restul sau adapatat la la acea concentratie de zahar.
Nu stiu daca conteaza marimea vaselor de sange,poate structura lor,pompa,adica inima si altele.
Am zis ca nu stiu de ce pasarile au temp organismului mai ridicata,ma refer la chestia de ce muschii,oasele trebuiesc sa fie incalzite.

Ma gandii dupa,asa stiu, e ca si al sportivi, ai vazut inaintea dea incepe un jos se face o usoara incalzire.
Dar de ce se face acea incalzire, aia nu stiam, dar dupa ce am scris am realizat.
Toata materia este formata din atomi, deci si noi la fel.Atomii se misca mai rapid,sunt mai mobili cu cat temperatura creste.
La temperaturi scazute sze misca mai greu.
Deci de aia corpurile pentru a realiza performante,la oameni,sau pasarile care depun eforturi f mari,au nevoie sa fie mai calde.

Am mai spus nu stiu cui pe aici,totu in universu asta este chimie,totu tine de atomi si cum se comporta aia in anumite conditii.

Leagat de om,da la noi sangele urca direct la creieri prin artera aorta,ditai teava laughing pe cand la pasati au un sistem de vase intinse pe toata fata,pe gat, acolo intra sangele, se mai raceste nitel, apoi intra la creier.
E bun, uite asa mai aflam cate una alta laughing, daca nu as intra pe aici nu as fi curios sa stau sa gandesc de unu singur la chestii de tot felul.

| Mirel4412 a răspuns:

Una dintre cele mai stupide intrebari pe care am citit-o pe TPU... Oare unui om mort de ce nu-i mai pulseaza sangele, ca are ca si noi ochi, picioare, vene...

| Mosotti explică (pentru Mirel4412):

Pai daca ai cunoaste despre si te-ar pasiona subiectul, te-ai intreba si tu asta, ai fi curios sa afli ce e diferit la porumbel de valoarea aia mare nu ii face rau.

Tu vezi intrebarea aiurea ca o vezi comica la suprafata, nu te ai cu domeniu si nu esti pasionat de el ca sa intelegi sensul intrebarii.

La mort nu mai pulseza ca pompa e oprita, inima, deci acolo e simplu.

Dar de ce la om valorile alea iti ataca vederea si la porumbel nu, nu e asa usor de stiut.
Am dat o varianta raspunzandu-i lui sadrian46, dar nu-s sigur ca asa ar fi.
Ptr ca la om se stie cum face valoarea mare a glicemiei sa faca rau organismului.
Si eram curios la porumbel de ce acelasi lucru nu face rau.

| relian a răspuns (pentru Mirel4412):

De c e crezi tu ca e intrebare stupida? Raspunde daca cunosti raspunsul.
Dar se pare ca intrebarea este una foarte dificila, n-au putut raspunde la intrebarea asta nici cercetatorii, deci aia ce sau ocupat doara cu asa ceva.
Faptul ca tu nu stii, ori nu ai informatii despre ceva, aia nu inseamna ca cineva este stupid asa cum o bagi tu.
In cazu de fata tu esti cel depasit de situatie laughing nu al care intreaba.