| Ada477 a întrebat:

Mi-am rupt o aluniță de pe fața. Era destul de mică. Poate fi periculos, trebuie să merg la dermato? Eu știam că dacă îți rupi anumite alunițe poți face cancer de piele.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Alea se indeparteaza cu laserul, poti merge la doctor sa verifici daca ai facut o gafa

| Jassmina a răspuns:

Da, anumite alunite daca sunt taiate sau rupte pot fii cancerigene,
Acum este prea tarziu sa ajungi la dermatolog, fiindca ti-ai rupt-o deja si nu se mai poate face nimic, ca ea nu mai exista.
Daca radacina ei a fost canceroasa, in cativa ani va apare altundeva pe fata, sau corp.

| Ada477 explică (pentru Jassmina):

Și pot face cancer?

| Jassmina a răspuns (pentru Ada477):

Da, unele sunt cancerigene, de aceea scrie peste tot sa NU atingi o alunita fiindca este risc de cancer.
Bunica mea si-a taiat o alunita de pe fata si 3 ani mai tarziu a murit de cancer la stomac.

| anonimg a răspuns:

Nu de putine ori mi-am taiat la barbierit alunitele. Au trecut foarte multi ani (mai mult de 20) de la prima taietura, si se continua si in prezent.

Cat despre ce spune Jassmina, alunite pe corp ies acolo unde au persistat o perioada indelungata, anumite tipuri de cosuri.

| Nirvanaaa a răspuns:

Recomandat este sa mergi la dermatolog sa o analizeze cu dermatoscopul sa vadă dacă leziunea este în regula.

| Clauden a răspuns:

Nu. Dar poti merge ca sa elimini orice dubiu. In orice caz, pana la cancer de piele e o cale foarte lunga si care poate fi evitata printr-un tratament.

| PringAloe a răspuns:

Eu zic sa nu te ingrijorezi prea mult, si eu mi-am rupt 1, 2 alunite de-a lungul vietii insa nu am patit nimic pana acum, mi-a curs si putin sange acolo unde s-a rupt alunita dar nu s-a intamplat nimic, doar in cazul in care, dupa ruperea alunitei observi modificari in zona respectiva te poti ingrijora si apoi apela la un dermatolog, dar in cazul in care nu au aparut modificari nu trebuie sa te ingrijorezi.

| AYKSSSSSSS a răspuns:

Îmi pare foarte rău de tine, dar din păcate ai șanse foarte mari să dezvolți cancer de piele în viitorul apropiat. Nu are rost să mergi la medic, deoarece oricum nu se poate face nimic în această privință. Bunicul meu și-a rupt o aluniță de pe nas și trei luni mai târziu a făcut cancer de piele, fix în acea zona și a murit.
Alunițele sunt tumori benigne (necanceroase) și prin rupere se malignizează (adică devin canceroase). Partea bună este că, depistat în faze incipiente, cancerul de piele poate fi tratat. Poate ar fi indicat chiar să începi tratamentul preventiv, desigur la recomandarea medicului. Cine își rupe o aluniță face cancer în proporție de aproximativ 70-80% deci încă mai ai o șansă să scapi.
Singura soluție este să te rogi la Dumnezeu și să speri că un miracol te va salva. Îmi pare foarte rău de tine, dacă te liniștește poți merge la medic!
Sănătate!