Întrebare recomandată | Manciu_Emil_1976 a întrebat:

Saltea antiescare (decubit). O persoană imobilizată mult timp la pat are nevoie să fie întoarsă cam la 3 -5 ore pentru a nu aparea acele escare (decubit) și în multe situații, nu are cine face asta,chiar și în spital. Care model de saltea e mai eficient, tubular sau fagure, din experiențele celor ce ați folosit? Mă interesează și dacă compresorul de la cea fagure, se potrivește la cea tubulară (ca parametri tehnici).

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
Bula
| Bula a răspuns:

Ideea este ca, la un bolnav trebuie periodic schimbata suprafata de asezare a pielii.
Saltelele - indiferent de forma lor - sunt astfel concepute ca, in timp prestabilit, sa se alterneze suprafetele de contact cu pielea, astfel permitand contactul cu aerul si eliminand cauza escarei.

Avand in vedere ca, in ambele cazuri compresorul trebuie sa ridice un pic corpul bolnavului, fenomenul (si puterea compresorului) este asemanator cu cel a unei saltele gomflabile obisnuite. Diferenta este doar la debitul aerului, care trebuie sa fie mai mic in cazul bolnavului decat in cazul unei saltele gomflabile obisnuite (sa nu deranjeze bolnavul culcat).
Presiunea si debitul aerului sunt stabilite de fabricant, debitul fiind posibil sa se regleze si la utilizator.

Producatorii si produsele sunt diversificate, dar fiecare foloseste model propriu, cu caracteristici stabilite de el la proiectare. Este mica probabilitatea ca un compresor sa corespunda la alt model, chiar si la acelasi producator.

Am avut o persoana in familie care, in urma unei operatii, a iesit inca din spital cu escara de gradul 2.
Deoarece n-am putut asigura permanenta pentru intoarcerea bolnavului, am apelat la fizica ( big grin ).
Am facut rost de doua tipuri de materiale:
1. o panza pe care a fost aplicata o spuma ce putea usor "transpira", dar a fost suficient de tare sa nu se comprime sub greutatea bolnavului.
2. un grilaj de plastic pe care l-am pus intre panza (1) si tapiteria canapelei.
Astfel s-a rezolvat ca pielea sa fie usor aerisita si dedesubt.
Bolnavul a fost usor miscat de fiecare data cand a fost schimbat, respectiv pansat de 2 ori pe zi.
Escara s-a vindecat in cca 2 luni, acum (dupa 2 ani de la operatie) bolnavul (84 ani) s-a insanatosit si umbla singur si afara din casa, in masura varstei (cu ajutorul unui baston).