| andrei15261 a întrebat:

Salut. Am o intrebare. Deci, am 14 ani si înălțimea de 161cm. Mamă are 160cm iar tata are 184cm. Am auzit ca voi creste putin mai inalt decât tata adică undeva la 186 187cm. Un prieten are 182cm iar mama lui are 165cm tatal 170cm. De ce el este mai inalt și eu nu daca părinții mei sunt mai înalți ca ai lui? Aș putea oare sa stiu dinainte cat voi creste? Si in ultimul an am crescut de la 156 la 161 dupa o stagnare. De câteva zile ma dor putin picioarele, mai exact genunchii, tibia și gleznele. Oare or fi dureri de crestere? Mama mi-a spus că poate fi o explozie in crestere dupa ce am stagnat ceva timp. Asta o fi? Iar tatăl și unchiul de pe mama mi-au spus că erau la fel ca mine. Adică pe la 14 ani erau destul de mici gen unchiul avea 150 și aproape de 15 ani amândoi au început să crească tata ajungând pe la 180 și unchiul la 178. Eu fac in octombrie 15 ani. Oare asta va fi și la mine? Eu sper ca da! laughing

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Floareasoarelui26 a răspuns:

Inaltimea este genetica si nu are directa si egala legatura cu tatal si mama, asta inseamna ca daca doi copii au parinti cu inaltimi identice, nu inseamna ca vor creste la fel de inalti.Mostenirea genetica predominanta este cea a bunicilor; intr-o proportie mai mare, cei materni.
Nu exista o ecuatie sau un sablon care sa indice cat va creste mai exact un adolescent sau cat de inalt va fi individul "X". Acest lucru depinde de facorii genetici, iar acest subiect este unul destul de complex pentru a fi abordat intr-o duminica linistita happy

In medie, baietii cresc de la inceputul pubertatii pana la sfarsitul ei 28cm.
Exista variatii individuale fara doar si poate, dar de regula, de la 14 la 16 ani, acestia cresc in medie 5-10cm. pe an. Dupa varsta de 16 ani, mai cresc in medie 1-2 cm. pe an pana la varsta de 20 de ani.

| Harfagre a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

Înălțimea nu e doar genetică, în practică mai contează și condițiile de trai din copilărie. Copiii de la țară muncesc încă de mici și rămân mai mici de înălțime. La liceele bune băieții sunt evident mai înalți decât la școlile profesionale, asta e exact genul de constatare care dă de gândit happy

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Harfagre):

Ceea ce spui tu suna cam asa:
Baietii de la tara sunt mai scunzi decat cei de la oras si pentru ca baietii din scolile profesionale sunt mai scunzi decat cei din licee, atunci in scolile profesionale vezi numai baieti de la tara, in timp ce in licee doar baieti de la oras.
Stiu ca cel mai probabil nu acesta este mesajul pe care vrei sa il transmiti (sau sper sa nu fie), dar daca am sintetiza, cam asta ar fi ideea care reiese.
Inaltimea este dictata de genetica in proportie de cel putin 80%. Alti factori care pot influenta inaltimea sunt, de exemplu, nutritia (si din moment ce persoana care a intrebat are internet, imi este greu sa cred ca este subnutrit), afectiuni medicale, pe care speram cu totii sa nu le aiba si activitatile sportive, care nu te inalta, doar iti permit sa te inalti pana la maximul genetic permis fiecarui individ, in timp ce, daca acesta ar fi sedentar nu ar putea sa exploateze la maxim aceasta caracteristica genetica.De exemplu, o persoana care genetic ar putea creste pana la maxim 1, 80m, daca nu face sport, ar putea sa nu ajunga la acea inaltime pentru ca nu stimuleaza hormonii sa o faca. Daca ar face sport ar avea sanse mult mai mari sa ajunga cel putin aproape de acea inaltime maxima.Insa o persoana care este programata genetic sa creasca maxim pana la 1, 60m, cu tot sportul din lume, nu va putea depasi acea inaltime.

Atunci cand spunem "genetica", folosim termenul general care cuprinde mai multe ramuri si diversi factori.In timp, mutatiile genetice sunt influentate de factorii din exterior precum: mediu, clima, lumina si asa mai departe, deci termenul de "genetica" deja cuprinde detaliile pe care vrei sa le evidentiezi si anume diferentele privind mediul de unde provin indivizii.Acest lucru se poate observa in genetica popoarelor si facand o comparatie intre caracteristicile oamenilor din diverse colturi ale lumii si cum s-au adaptat acestia mediului.

Daca aceste subiecte iti dau de gandit si te pasioneaza, sunt multe materiale pe care ai putea sa le studiezi.
Numai bine!

| Harfagre a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

Autosuficiența nu a făcut pe nimeni mai inteligent. Iar generalizarea "cine face sport" e cel puțin stupidă. Sport înseamnă și haltere și volei. Ia zi tu, cine are inhibată creșterea în înălțime, cel care face volei sau cel care face haltere?

În altă ordine de idei, am cu vreo două decenii în plus de studiat, față de tine. Pe maică-ta s-o trimiți să studieze.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Harfagre):

Sportul, indiferent de natura sau stil, ajuta la stimularea hormonala si cea din urma la cresterea in inaltime.
Si nu am spus ca autosuficienta a facut pe cineva mai inteligent in niciun moment.Nu stiu cum ai dedus asta.

Felicitari pentru toate deceniile de studiu! Daca existau, intelegeai ca raspunsul meu nu era o ofensa.Reactia ta nu denota un minim de educatie si inteligenta, ci frustrare.Cat despre mama, este profesor universitar, dar ii voi transmite. happy

| Harfagre a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

Ca să trimiți pe cineva să studieze, asta înseamnă comunicare patologică. Nu știu ce specializare are maică-ta, dar de la ea ai învățat în copilărie comunicarea patologică, așa zice psihologia.

| Harfagre a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

În același registru, sarcasmul nu e o dovadă de inteligență, sarcasmul e o dovadă de proastă creștere. Și se încadrează tot la comunicare patologică.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Harfagre):

Nu "te-am trimis" sa faci nimic.Am spus ca daca esti pasionat de acest subiect, sunt multe materiale care raspund la majoritatea intrebarilor pe care le-ai putea avea.
Pe acest site nu stim cu cine comunicam, ce varsta sau pasiuni are persoana. Ceea ce am spus era doar o sugestie. Daca nu esti interesat, poti sa o ignori pur si simplu, nu este necesar sa fii ofensiv.
Nu ma pricep atat de mult la psihologie pentru ca nu este facultatea pe care am urmat-o, dar, culmea, meseria mea are legatura cu asta si am pretentia de la mine insami ca stiu un minim de lucruri atat despre cum functioneaza corpul uman, ce sta la baza geneticii si cum influenteaza, dar mai ales despre comunicare si mintea umana.E foarte posibil ca la alte subiecte sa ma pricep prea putin sau deloc, dar la asta as vrea sa cred ca ma pricep cel putin la nivel mediu.
O zi frumoasa si la multi ani femeilor din viata ta (si tie in cazul in care esti femeie, dar deduc ca in spatele profilului sta un barbat)!

| Harfagre a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

Femeile din viața mea sunt sănătoase la cap și nu comunică patologic, am învățat de mult să le selectez pe criteriul ăsta. Nu ai niciun merit în faptul că ești femeie, așa te-ai născut. Deci nu meriți felicitări pentru asta.

În mod natural, copiii nu comunică patologic. De la părinți se învață asta, e nevoie de o anumită maturitate pentru a comunica patologic. Nu contează vârsta interlocutorului, atunci când ai ceva să-i comunici sau când ai un schimb de păreri. Eu discut de la egal la egal și cu nepoții, nu doar cu copiii.

| Floareasoarelui26 a răspuns (pentru Harfagre):

Si...quod erat demonstrandum!
O zi frumoasa oricum, atunci!

| Harfagre a răspuns (pentru Floareasoarelui26):

Da. Între timp, vezi că ai 3 din ultimele 4 comentarii terminate cu "numai bine!" și "o zi frumoasă!". Nu păcălești pe nimeni cu ele, mesajul pe care încerci tu să-l transmiți este "am încheiat discuția!"

Persoanele corect educate recunosc comunicarea patologică și nu o practică.

12 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Ajungi si tu cumva intre mama și tată

| Zuzu1991 a răspuns:

Esti... SIGUR ca tata are 184
vreau sa spun tata... REAL (nu ala care crezi tu ca e tata) big grin

am un prieten cu mama scunda, tata scund, sora scunda... si el e inalt cat o zi de post, deci poate ca tata e undeva prin vecini, nu in casa rolling on the floor