| KnightOfNight a întrebat:

Salutare tuturor.Mă confrunt cu o problemă foarte enervantă: transpirația pe spate.Nu transpir continuu ci doar atunci când mă deplasez.Imediat ce am plecat de acasă, după aproximativ 5 minute de mers am spatele ud și mi se imprimă pata și pe tricou.Chiar și iarna pățesc asta,însă cantitatea de sudoare e foarte mică, nu se compară cu cât transpir vara.Chiar nu înțeleg de ce transpir atât când eu nici nu simt că mi-e cald.Paradoxul e că vara nu mă simt deloc afectat de căldură (am toleranță mare și la frig și la căldură) iar iarna,cu geaca pe mine, simt cum mă încălzesc și îmi vine s-o dau jos.Am mai observat că după ce mă opresc din mers și mai ales dacă ajung undeva la umbră sau intru într-o încăpere, încep să transpir și pe frunte.Eu iarna făceam sportul la liceu în tricou (nu afară, în sală) și puteam să alerg o oră întreagă fără să transpir un strop iar din luna aprilie când se mai încălzește după 5 minute de exerciții ușoare mi se udă spatele și fruntea.Deja nu mai suport,mă jenează, am și răcit acum 3 luni fiindcă am ajuns cu tricoul leoarcă la liceu și s-a uscat sudoarea pe plămânii mei, deci în ziua respectivă cred că puteam să storc 1 litru de apă din tricou, am transpirat exagerat de mult.Nu cunosc pe nimeni cu problema asta,gras nu sunt,am 1, 73 m si 65 kg, arăt chiar bine.Deci,transpir doar când fac efort,în special vara și pur și simplu când merg pe stradă,în rest n-am nicio problemă, am stat acum câteva zile o oră în soare și n-am transpirat o picătură. Există vreo soluție ca să diminuez măcar cantitatea de sudoare eliminată la nivelul spatelui și poate a frunții?sad

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| spiridus25 a răspuns:

Bicarbonatul de sodiu – aplicat pe zonele cu probleme chiar după ce ai ieşit de la duş are efect răcoritor şi, chiar dacă nu împiedică transpiraţia, neutralizează acizii care dau mirosul neplăcut.

Oţetul din cidru de mere – se poate aplica local înainte de a merge la culcare sau poate fi băut, dar se recomandă a fi îndulcit cu miere pentru că nu are un gust tocmai plăcut. Acesta are efect astringent iar folosirea regulată timp de mai multe zile poate reduce semnificativ cantitatea de sudoare.

Bea zilnic ceai de salvie cu muşeţel – în 2-3 săptămâni rezultatele se vor vedea, susţin persoanele care au încercat şi această soluţie alternativă. Amestecă o linguriţă de salvie uscată sau proaspătă cu o linguriţă şi jumătate de petale de muşeţel şi adaugă conţinutul într-un ibric cu 200 mililitri de apă fiartă. Acoperă recipientul şi lasă pentru 10-15 minute, după care adaugă o linguriţă de miere pentru a îndulci ceaiul rezultat.
Mare grijă însă la salvie, nu o consuma pe o perioadă mai lungă de o lună deoarece poate cauza mesntre abundente sau sângerare excesivă în urma unei leziuni minore.

Magneziul – adeseori, hiperhidroza este cauzată de carenţa de magneziu, mineral esenţial pentru întregul corp. Potrivit unor cercetări, administrarea de 400 de miligrame de magneziu zilnic pot ajuta la un mai bun control al transpiraţiei excesive în doar o săptămână, deci consultaţi-vă medicul pentru prescrierea corectă a suplimentelor sau a alimentelor bogate în magneziu (legume verzi şi colorate, fructe, seminţe, nuci, lapte, peşte, soia etc.)

Tinctura de brusture – brusturele este o plantă cu puternic efect astringent şi ajută la purificarea sângelui şi a fluidelor corporale. Acesta poate fi consumat sub formă de ceai, care este totuşi destul de amar şi are un uşor efect laxativ, sau sub formă de tinctură aplicată pe zonele afectate de hiperhidroză.

Alte trucuri pentru a ţine sub control transpiraţia sunt: duşurile zilnice cu geluri sau săpunuri fără parfum, cu rol antibacterian, îmbrăcămintea din bumbac şi evitarea materialelor sintetice şi a încălţămintei neadecvate temperaturilor, care nu permit aerisirea pielii, evitarea stresului şi folosirea antiperspirantelor pe bază de clorură de aluminiu, care blochează transpiraţia.
În privinţa mirosului transpiraţiei, celebrul dr. Oz recomandă consumul de pir sau iarba-câinelui cum este numită în mod tradiţional. Această plantă, mai exact clorofila din compoziţia ei, ajută la distrugerea bacteriilor şi microbilor care provoacă mirosul neplăcut al transpiraţiei.

| KnightOfNight explică (pentru spiridus25):

Mulțumesc mult pentru răspunul copy-paste,crezi că eu n-am căutat pe google soluții? Mă așteptam să îmi răspundă o persoană care a avut o problemă asemănătoare și a reușit să o țină sub control.Iar ceea ce am eu nu e chiar hiperhidroză,chestia asta s-ar fi manifestat aproape continuu (când stau pe loc,când dorm, etc) și mai ales, aș fi transpirat din cap până-n picioare, dar cum am spus mai sus, marea problemă e spatele.

| spiridus25 a răspuns (pentru KnightOfNight):

Si eu am problema asta si aceste metode le folosesc.

| KnightOfNight explică (pentru spiridus25):

Bine,bine,și ce metodă folosești mai exact? Care a dat cele mai bune rezultate? Sau le folosești degeaba și nu s-a văzut nicio ameliorare?

| spiridus25 a răspuns (pentru KnightOfNight):

Eu folosesc metoda cu ceaiurile, nu pot sa zic ca merge perfect, dar ajuta. Beau in fiecare zi cate o cana de ceai de salvie cu musetel, dar rezultatele se vad dupa o perioada de 2-3 saptamani chiar 3 saptamani jumate.Si eu transpiram mereu dar doar in spate si am facut pneomonie. Sper sa te ajute, pe mine m-a ajutat.