| Ceausescu16 a întrebat:

Am o medalie din argint și am scăpat vopsea pe ea. Cum as putea să o curăț? Am frecat-o cu o cârpă îmbibata în diluant.

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Cauti SOLVENTUL (diluantul) VOPSELEI si pui moneda in el (intr-un borcan de sticla).
Tii in solvent pana ce se dizolva complet vopseaua (durata poate fi chiar si de saptamani).
Periodic, moneda trebuie miscata, intoarsa, clatita, eventual vopseaua frecata usor, cu o perie de dinti moale.
Incet, dar si ceea mai veche vopsea se va dizolva.

| Ceausescu16 explică (pentru Bula):

Mulțumesc dar am întrebat un profesor și a zis ca se intampla ceva cu argintul.Si a zis sa nu o bag în diluant.

| Bula a răspuns (pentru Ceausescu16):

Profesorul tau nu cunoaste chimie.
Solventii de vopsele comercializate NU ataca argintul!

Ce fel de vopsea a fost? Ce denumire /cod a avut?
Pe cutie scrie si solventul recomandat.
Daca dai detalii, atunci te pot ajuta mai exact.

Pai de fapt era o medalie de la bunicul meu din cupru suflata cu argint și când am primit-o avea o vopsea verde.

Nu știu ce tip este și nici bunicul nu mai știe.

Inseamna ca e vopsea veche. Trebuie incercate mai multe solutii.
Incearca cu diluant universal, folosit pentru vopsele de ulei si lacuri.
Poti, de asemenea, sa incerci si cu acetona sau benzina usoara /petrol lampant /motorina curata etc. ce ai prin casa.

Mulțumesc mult.

Azi mi-am făcut timp de ea și am observat după ce am frecat-o cu cenușă ca statul de vopsea este peste un strat de rugina! Cu ce pot sa scap de rugina sa o bag în diluat și sa o las câteva ore și după sa ii dau cu un sprey de dezruginit sau sa o bag în Cola?

| Bula a răspuns (pentru Bula):

Daca este RUGINA (oxid de fier), atunci se poate fixa /indeparta cu deruginol (acid fosforic + acid boric).
Se gaseste la magazine de vopsele. Aplici putin peste rugina ciu o pensula, iar rugina dispare in curand, va ramane doar fierul de culoare gri inchis. Daca stratul de rugina este gros, atunci aplici de mai multe ori, pana ce se curata complet.

Tata a spus ca a oxidat cuprul! Și s-a înverzit.

Oxidul de cupru NU este RUGINA.
Daca s-a inverzit, atunci poate fi bronz sau alama, un aliaj de cupru.

Cuprul si alama se poate curati cu pasta facuta din prafde bicarbonat de sodiu si putin otet alimentar.
Cu aceasta pasta, pusa pe o carpa, se poate freca usor si se curata oxidul de cupru.

Mulțumesc mult o sa încerc!

13 răspunsuri:
| Ceausescu16 explică:

Cred ca e ceva verde de la cupru!
O sa-o curăț cu o lama.

| Ceausescu16 explică:

Ai what's app sa iti trimit o poza!