Poti sa faci gris cu lapte ca se face repede si usor, mai poti sa faci orez cu lapte sau macaroane cu lapte. Trebuie doar sa pui grisul, orezul sau macaroanele cand fierbe laptele si sa amesteci mereu. Mai pui zahar dupa gust si putin zahar vanilat.
Http://www.prajituri.info/
Aici poti gasi multe dulciurele care se fac intr-un timp foarte scurt. Sper sa reusesti.Bafta!
Aplete
Ingrediente:
13 linguri de faina
1/3 pahare de zahar
2 oua
1 lingurita de scortisoara
zahar vanilat pudra
1 pliculet de drojdie (dr. oetker)
1/2 cana de apa
4 mere medii
100 g nuci
1/8 pachet de unt (un sfert taiat in doua)
Preparare:
Se spala merele, dupa care se sterg de apa si se rad. Se pun intr-un ceaun (cu tot cu zeama) mic si cu o amestecare continua se calesc timp de 3 minute. In timpul calirii se pune o lingurita de scortisoara si putina menta. Se lasa sa se raceasca si in timpul acesta se face aluatul.
Aluat:
10 linguri de faina se pun intr-un castron, apoi pe rand drojdia, cele 2 oua, zaharul si la sfarsit apa. Dupa consistenta, se pune si restul fainei. Se lasa 15 minute sa se odihneasca si apoi incepeti sa faceti niste rulouri cu mainile tapetate cu faina, fiindca este foarte lipicioasa.
Apoi, puteti pune nuca, stafide, esenta de rom (cate o picatura pe rulou), iar dupa aceea, daca v-a mai ramas mar ras, puneti in proportii egale, peste rulouri, marul ramas. Se lasa la cuptor timp de 20-30 de minute la foc mediu.
Mentiuni:
Se servesc caldutze, cu zahar pudra pe deasupra.
Baclava
Ingrediente:
250 - 300 gr foi de placinta
150 gr margarina
250 gr miez de nuca
1 lingurita scortisoara
120 gr miere
150 ml apa
1 lingurita esenta vanilie sau rom (ce va place)
Preparare:
Foile se impart in 3 parti egale. Nucile se macina, dupa care se amesteca cu scortisoara.
Nucile se impart si ele in 2 parti egale.
Se topeste bine margarina pana devina lichida (la microunde am topit-o mai repede). Se ia o foaie, se pune in tava se unge cu margarina.
Se pune urmatoarea foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi.
Peste foi se pune jumatatea din nucile macinate amestecate cu scortisoara.
Pastrati pentru suprafata prajiturii foile intregi.
Se aseaza peste nuci foile (a 2 a treime), repetand operatia facuta cu prima treime. Se presara a 2 a jumatate de nuci macinate. Se acopera cu ultima treime foile unse.
Se acopera ca sa nu se usuce si se da la frigider. 30-45 minute.
Se aprinde cuptorul la 350 gr, se coate tava de la frigider si se trece la portionarea baclavalelor (se taie dupa preferinta patrat, romb), se da la cuptor 25 minute pana se rumeneste frumos.
Intre timp facem siropul: amestecam apa cu zaharul si dam la foc mic, dupa ce au dat in fiert adaugam si mierea si mai lasam si cu aceasta pana da intr-un clocot, punem si aroma. Siropul se pune fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Timp Preparare: 1 h
Complexitate: redusa
idanna întreabă: