| lvi7 a întrebat:

Buna! Intentionez sa imi cumpar un aragaz electric si pe gaz si vreau sa va intreb daca e necasara priza cu impamantare in mod obligatoriu sau as putea sa folosesc un prelungitor din bucătărie in balcon acolo unde este aragazul.Multumesc!

13 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Inteleg ca vrei pe gaz dar cu aprindere electrica? Daca este cum cred eu, iti trebuie priza cu impamantare trasa in balcon.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Nu folosii prelungitor si improvizatii, ai nevoie de priză cu împămintare si circuit separat ca sa nu ia foc prizele, cheama un electrician sa i ti faca priză.

| XKronstadt a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

D-aia există prelungitoare, ca să prelungești. Dacă vrei îți dau si explicații detaliate, cu calcule de la baza electrotehnicii, sau avansate. Asta, asa, ca să vezi că nu sunt brutar. Lasă sfaturile de genul asta în seama electricienilor.

| MadRaven a răspuns:

Eu am folosit prelungitor dar nu vă recomand să faceți același lucru. Este mult mai sigur cu o priza cu impamantare.
La mine a facut flama de doua ori cu prelungitorul si pana la urma am scos tot blatul si am facut o priza special pentru aragaz ca sa evit sa mai patesc si a3a oara. De atunci nu mai am nicio problema.
Deci da, practic puteti folosi prelungitor dar sa aveti grija cu el.

| DoarBogdan a răspuns:

Pai ai deja tot ce iti trebuie, poti sa pui prelungitorul unde vrei tu, pentru ca totul se leaga la impamantare cand vine vorba de prelungitoare. Adica daca vezi ca are acele 2 lite aurii in pe lateralele prizei, totul este ok.

Deci da, poti linistit. Spor la gatit! big grin

andreia67
| andreia67 a răspuns:

Daca priza din bucatarie este cu impamantare poti folosi un prelungitor cu impamantare. Daca curentul electric este folosit doar pentru aprindere, cuptorul fiind pe gaz, nu sunt specificatii mari, merge cam orice doar sa aiba impamantare. Daca ai cuptor electric se schimba treaba, e esential un prelungitor de buna calitate care sa duca 16A reali.

| Furnicuta000 a răspuns:

Eu am aragaz electric si pe gaz, adica curentul ma ajuta doar sa il aprind si pentru a avea lumina in cuptor, dar l-am bagat mereu in priza din bucatarie. Mereu mi s-a parut riscant sa umblu cu prelungitoare in bucatarie. Acum nu il mai bag in priza, folosesc aprinzatorul acela ca sa aprind aragazul.
Nu ai spus insa daca aragazul tau depinde de curent

| lvi7 explică (pentru Furnicuta000):

Plita e pe gaz iar cuptorul e electric

| Furnicuta000 a răspuns (pentru lvi7):

Daca vrei sa folosesti prelungitorul macar foloseste-l doar cand ai treaba la cuptor. Dar faci cum vrei, poate reusesti sa te sfatuiesti cu un electrician sa fii 100% sigur

| XKronstadt a răspuns:

Prelungitorul are si el bornă de împământare. Nu trebuie să tragi alt circuit de priză. Atenție, secțiunea cablului prelungitorului să fie de 2, 5mm (scrie pe etichetă).

| andreia67 a răspuns (pentru XKronstadt):

Nu prea scrie sectiunea, doar curentul suportat. Daca e de 16A e OK doar sa fie reali, de preferat romanesc/european sau dintr-o sursa sigura. Sunt patita cu prelungitoare chinezesti.

| XKronstadt a răspuns (pentru andreia67):

Mda, pe chinezării scrie orice, numai ce te interesează nu. laughing
Etichetele prelungitoarelor bune indica si secțiunea conductorului folosit la fabricare.