| Adinkra a întrebat:

Ce retete care sa aiba ca ingredient principal feniculul cunoasteti?

Răspuns Câştigător
| HappyPebbles a răspuns:

SALATA DE ROSII SI FENICUL

Ingrediente (4 portii):
2 bulbi mijlocii de fenicul, feliati, 1 ceapa taiata felii subtiri, 2 rosii taiate sferturi, 8 frunze de salata verde
Pentru sos: 2 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin alb, 1 catel de usturoi, tocat fin, 1 lingurita menta proaspat toccata, sare, piper negru proaspat macinat

Mod de preparare:
Intr-un castron de salata se amesteca ingredientele pentru sos. Se adauga feniculul, ceapa, rosiile si se amesteca. Se serveste pe pat de frunze de salata verde.


FENICUL CU PARMEZAN

Ingrediente (6 portii):
2 bulbi mari de fenicul, 2 cani de apa, 3 linguri granule de Secretul gustului, 3 linguri unt sau margarina, ½ ceasca pesmet, 1 lingurita oregano uscat, ½ lingurita piper negru macinat, ½ ceasca de lapte sau smantana, 3 linguri parmesan ras, 3 linguri amidon alimentar (de porumb), ½ lingurita boia de ardei, ¼ ceasca vin alb sec;

Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 200*C. Se curate feniculul. Se taie tulpinile. Fiecare bulb se curata si se taie pe lungime, in sferturi.
Intr-o oala de dimensiuni medii se amesteca apa cu granulele de Secretul gustului.Se lasa sa dea in clocot si se adauga feniculul si se fierbe 10 minute.

Intr-o tigaie, se topeste untul sau margarina, se adauga pesmetul, oregano si piperul si se lasa pana pesmetul capata o nuanta maronie, se adauga parmezanul, se amesteca bine si se lasa deoparte.

Se strecoara feniculul si se ia ½ ceasca de lichid in care a fiert feniculul si se pune intr-o cratita. Se adauga smantana, amidonul alimentar si boiaua. Se amesteca si se fierb 2 minute. Se toarna vinul peste fenicul. Se acopera cu amestecul de pesmet si sosul de smanatana si se coace la cuptor 15 minute. Se garniseste cu frunze de fenicul.


FENICUL GRATINAT

Ingrediente (pentru 3 portii):
3 bulbi de fenicul, 3-4 linguri suc de lamaie, sare, 70g unt, 20g faina, 200 ml supa de legume, 200 ml smantana, 1 legatura de patrunjel, 100-150g. cascaval dulceag (schweitzer, emmentaler), 300g.sunca de Praga;

Mod de preparare:
Feniculul se spala, i se taie tijele şi un pic din cotor, partea verde se pune deoparte. Se taie pe lung fiecare bulb, apoi se feliaza. Intr-o oala se topeste o lingura de unt, se adauga feliile de fenicul, se sareaza si se stropesc cu zeama de lamaie. Se fierb 20 de minute in cratita acoperita.

Se prepara un sos Bechamel: se topeste ½ din cantitaea de unt ramasa intr-o alta craticioara. Se adauga faina, amestecand si lasand-o cat sa se umezeasca, apoi se toarna supa si smanana. Cu un tel se amesteca bine sa se omogenizeze, se da in clocot si se lasa pe foc mic, timp de 15 minute, amestecand mereu.

Se incalzeste cuptorul la 200° C.

Patrunjelul si verdeata de fenicul se toaca si se adauga la sos, se potriveste de sare, daca este nevoie.

Cascavalul (schweizer-ul) se da pe razatoarea mare. Sunca se taie in fasii.

Vasul de Jena) se unge cu restul de unt. Se captuseste fundul vasului cu fasiile de sunca. Peste ele se asează feniculul, se toarna sosul si se presara cascavalul. Se pune in cuptorul preincalzit si se coace aproximativ 20-25 de minute.

1 răspuns:
| Joannaa a răspuns:

Salata de pui cu fenicul:Ingrediente:
3 linguri de ulei de masline extra virgin
30 g unt
2 piepti de pui (circa 700 g in total) dezosati, fara piele
1 bulb mare de fenicul (circa 500 g), feliat subtire
1 lingurita de seminte de fenicul, macinate
2 lingurite de seminte de fenicul, intregi
sare
piper negru, macinat
1/2 cana cu masline negre, curatate de samburi si taiate in patru
3 cepe verzi, tocate
2 portocale, curatate de coaja si membrane, feliile taiate apoi bucatele
1 cana cu frunze mixte de salata (salata verde, ruccola, radicchio, varza)
125 ml suc de portocale
2 linguri de otet de vin rosu
1/2 lingurita de zaharInstructiuni:
Se spala bine carnea si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se feliaza apoi subtire.
Se incing untul si 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga carnea, se asezoneaza cu sare, piper si fenicul macinat si se prajeste, amestecand, pana se rumeneste si se face frageda. Se scurge de ulei pe prosoape de hartie.Intre timp, se prepara dressing-ul combinand intr-un castronel sucul de portocale, otetul, 2 linguri de ulei si zaharul. Se amesteca bine ingredientele pana ce se dizolva zaharul.Se combina intr-un castron mare carnea cu feliile de bulb de fenicul, masline, ceapa verde, seminte de fenicul, bucatele de portocala si amestecul de frunze de salata. Se amesteca bine si se toarna dressing-ul peste ingrediente. Se amesteca din nou, se orneaza cu frunze de fenicul si se serveste imediat. sper ca te-am ajutathappy
frunze de fenicul, pentru ornat,