In fapt glocoza e mai sanatoasa decat fructoza, de ce?
fructoza 50% se metaboliseza, 50% se converteste in grasimi, iar grasimea se depune direct pe burtica, in jurul ficatului = ficat gras
glucoza = 80 % se metaboliseaza, faza proasta e ca creste insulina ceea ce fructoza o face cu u indice glicemic mai mic
Miere, sirop de agave, sau de stevie (sirop, nu drajeuri), sirop de arțar = fructoza, deci cu limita man
Te intereseaza foarte mult nutritia.
Da,de o luna sunt obsedat de ia man,am facut si blog, mereu citesc lucruri noi, vreau sa slabesc sanatos, nu este greu, sincer ma simt mai plin de viata de cand am renuntat la dulciuri, rar consum, recunosc pofte inca mai am
Mierea are ~ 33-34% glucoza, si 38-39% zaharoza, deci cantitati nu mult diferite.
Nu are cum sa aiba doar fructoza, cum abereaza colegul.
Siropul de agave e intr-adevar daunator, mai ales diabeticilor: contine 90% fructoza si 10% glucoza.
Siropul de artar contine foarte multe minerale si vitamine utile (mangan, magneziu, zinc, calciu, potasiu, B2), precum si antioxidanti, insa contine si minim 66% zaharoza, ceea ce nu ul face cel mai recomandat indulcitor pentru diabetici.
Stevia e destul de sanatoasa, si nu contine nici glucoza, nici zaharoza, ci glicozide (peste 10 tipuri de glicozide), care se metabolizeaza in steviol.
Doza maxima recomandata, exprimata ca echivalenti steviol, este de 4 mg/Kg corp/zi (e mult mai dulce decat zaharul).
Boabele din pastaile de Roscov, numit si Carub (sau Carob), sunt un substituent bun pentru zahar, dar mai ales pentru cacao.
Din ele se fabrica si E410, cunoscut si ca "guma de caruba", pe engleza: carob (bean) gum - un agent de ingrosare natural, si nepericulos.
O lingura de pudra contine 3, 9 g. zahar.
Deci cum spuneam mai sus, mierea e indicata in orice produs.
Cu accent pe: MIEREA nu trebuie sub nici o forma incalzita peste 40-45 grade.
..isi pierde proprietatile, o consumi degeaba, caci prin incalzire creste cantitatea de hidromexilfurfural, substanta ce anihileaza restul de minerale si vitamine din compozitia ei.
Iti sunt recunoscator ca te-ai documentat pentru a-mi raspunde.
Multumesc mult.
Miere, sirop de agave, sau de stevie (sirop, nu drajeuri), sirop de arțar.
Mierea e cea mai sănătoasă, oricum.
Am nevoie pentru pasca.
Atunci siropul de artar nu prea merge, fiind usor amarui.
Celelalte sunt ok.