| Furnicuta000 a întrebat:

Pisica mea s-a jucat cu un cablu de la masina de cusut (o folosesc foarte rar deci nu era in priza) si a facut gauri prin el. Se poate repara fara a fi inlocuit? Pt ca e o masina care se gaseste greu. E vreun pericol daca o mai bag in priza asa?

27 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Depinde de cablu si de gradul de deteriorare.
1. Daca nu sunt afectate izolatiile interioare (ale firelor) ci doar ceea exterioara este putin ciupita, atunci se poate inveli locul cu orice banda de protectie, sa nu se rupa la miscare, agatare. Se poate folosi orice banda adeziva, care se lipeste bine (si seamana la culoare cu cablul): banda izolatoare, scotch sau chiar si leucoplast, infasurat, bine strans pe cablu.
2. Daca a fost afectata si izolatia interioara a firelor, atunci cablul trebuie inlovuit! Cu aceasta ocazie se poate montachiar si un cablu mai lung. Se prefera ca, schimbarea cablului sa se faca de un electrician cunoscator, chiar din interiorul masinii de cusut (NU cablu adaugat improvizat! ).

| Furnicuta000 explică (pentru Bula):

E un cablu foarte gros. Imi pare rau ca masina e noua si a fost scumpa, nu as vrea sa ma mai complic cu schimbarea cablului...

| Bula a răspuns (pentru Furnicuta000):

Cablul nu este conectat la masina de cusut prin mufa-priza?
Daca da, cauta un alt cablu cu mufa similara.
Daca nu, atunci e nevoie de cineva priceput sa-l schimbe.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Si ce daca schimbi cablul?

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Poti sa o folosesti linistit, pisica nu a deteriorat cablul adica nu a ajuns la fire, ea a muscat din camasa aceea de cauciuc care imbraca firele, si acela este din material gros si ea fiind mica nu are putere sa muste de cablu sa il rupă, ce rasa este pisica?

| Furnicuta000 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Nu e de rasa, e o pisica normala in 3 culori

| mihai69 a răspuns:

Am avut un prelungitor care a fost „maltratat" de un pui de câine. Am observat problema după ce a bubuit și scânteile sărite din acel loc au aprins covorul. Din fericire, eram acolo. Nu știu ce se putea întâmpla dacă fenomenul se petrecea noaptea, când dormeam sau pe timpul zilei când am fi fost la serviciu...
Cum zice colegul @Bulă - se schimbă cablul cu totul. Nu e o operațiune dificilă. Dacă ai ceva îndemânare și pricepere, o poți face singur/ă - materiale sunt la orice prăvălie de bricolaj. Tutoriale - pe YT. Desigur, ar fi de preferat să o facă un om calificat.

| Furnicuta000 explică (pentru mihai69):

Odata mi-a ros incarcatorul de la telefon dar nu am observat atunci pe loc si eu l-am mai folosit de cateva ori. Era ros ca lumea, se dusese cauciucul de pe el intr-un loc. L-am aruncat apoi. Dar am citit ca e periculos si de asta nu as vrea sa fac o greseala cu masina de cusut

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Ai încercat să vezi dacă funcționează? Dacă da, trebuie doar să izolezi cablul cu bandă izolatoare (înfășori strâns absolut toate părțile afectate). Se găsesc și la 3-4 lei bucata și sunt foarte rezistente. Am folosit și eu.
Era mult mai grav dacă rodea fibra optică de la internet, fiindcă ar fi murit.


"E vreun pericol daca o mai bag in priza asa?"

Poate face scurt circuit, adică rămâi fără curent in casă.

| Furnicuta000 explică (pentru floresdemayo):

Pai mi-a fost frica sa o bag in priza dupa ce am vazut ca are urme de muscarura, practic niste gaurele. Am si vazut pisica stand pe masina de cusut cand a intrat in camera aia dar nu ma gandeam ca o sa roada cablul. Daca face scurtcircuit poate sa ia foc?

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Furnicuta000):

Daca face scurt circuit nu ia foc se opreste lumina sar sigurantele, tu baga o in priza ca nu are nimic

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Eu nu aș râde.
Din ce crezi că e făcută fibra optică?

"Un cablu de fibră optică este format din fire incredibil de subțiri de sticlă sau plastic, cunoscute sub numele de fibre optice; un singur cablu poate avea de la două fire până la câteva sute. Fiecare fir este de zece ori mai subțire ca un fir de păr uman și poate "transporta" 25.000 de apeluri telefonice, astfel încât un întreg cablu de fibră optică poate suporta cu ușurință mai multe milioane de apeluri."

http://www.arhitel.ro/wp-content/uploads/2017/11/sectiune_fo.jpg

Acum, înțelegi pericolul?
Pe mine m-au atenționat băieții, care mi-au montat-o in casă, să nu las cățelșul să ajungă la ea și să o roadă, fiindcă va muri. Nu au glumit.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru floresdemayo):

Multumesc ca mi ai spus nu stiam, credeam ca ai glumit de aceea am pus acel emoticon, multumesc mult

| RxTx a răspuns:

O sa ia foc
Nu il folosi asa
Trebuie inlocuit urgent
Ptca se pot atinge lite sau te poti curenta te omoara
Ia foc cand nu te uiti la el
Schimbal urgent

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu i complicat sa i schimbi cablu. Nu trebuie sa chemi niciun electrician nu te lua dupa astia.
Nu stiu daca iti vine electricianul ca sa iti inadeasca doua fire la masina de cusut.
Ca sa schimbi bateriile la telecomanda chemi electricianul? Poate ar trebui, ca daca le pui invers si mori?
Deci tai cablul inainte de muscatura cu 5 cm, il tai si dupa cu inca 5 cm, gasesti o bucata de cablu cu 3 fire, si dezizolezi si inadesti, respecta culorile. In 10 minute ai terminat.

| mihai69 a răspuns (pentru anonim_4396):

Soluția aproape sigură pentru un mic început de incendiu...

| anonim_4396 a răspuns (pentru mihai69):

Incendiu de la ce? Daca izolatia chiar e strapunsa si se atinge faza cu nulul decupleaza siguranta. Cablurile se incing atunci cand functioneaza in suprasarcina adica masina de cusut ar trebui sa ia mai mult curent. De ce ar consuma mai mult pentru ca e cablul sectionat?

| mihai69 a răspuns (pentru anonim_4396):

Siguranța a decuplat și în cazul expus de mine puțin mai sus.
Dacă tu nu ai văzut niciodată ce se întâmplă când "pușcă" un cablu, aia nu înseamnă că nu e posibil să se formeze un arc suficient de puternic ca să aprindă orice material inflamabil se află în apropiere, fie direct, fie prin stropii de plastic ori metal incandescent care sar din locul unde se produce scurtcircuitul.

| Furnicuta000 explică (pentru anonim_4396):

E masina din aia mare industriala, poate consuma mai mult curent. Nu stiu, nu ma pricep la electricitate

| anonim_4396 a răspuns (pentru Furnicuta000):

Da stiu ce zici. Eu ma refeream ca nu va consuma mai mult doar pentru ca are cablul sectionat, mai mult decat consuma inainte. Un consum mai mare ar justifica supraimcalzirea si incendiul asa cum sugerau unii.

| mihai69 a răspuns (pentru anonim_4396):

Scurtcircuitul nu se produce din cauza creșterii consumului, ci din cauza compromiterii izolației dintre firele de curent. Atât de simplu.
====
https://youtu.be/eQ7B829V4qA

| anonim_4396 a răspuns (pentru mihai69):

Pai si eu ce am zis?

| anonim_4396 a răspuns (pentru mihai69):

Mai probabil e ca datorita sectionarii conductorului, rezistenta lui sa creasca mult si sa duca la o cadere de tensiune locala si implicit la o supraincalzire. Adica curentul trece numai printr-o liță si se incalzeste. Partea buna e ca actioneaza ca o siguranta happy ( nerecomandata evident)

| mihai69 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai zis că dacă nu consumă mult, nu se încălzește și nu ia foc.
Ia vezi clipul din răspunsul meu - crezi că ventilatorul ăla consumă mai mult de 100W? Adică juma' de amper? Și uite ce frumos "scânteiază"!

| anonim_4396 a răspuns (pentru mihai69):

Nu asta era ideea. In video cablul nu a fost dimensionat corespunzator, posibil chiar de producator. Acela sigur nu respecta standardele.

Daca inaintea sectionarii cablului, masina aia de cusut mergea normal iar cablul era ala cu care producatorul a echipat o ( care a dimensionat cablul pe masura consumului ) atunci cablul nu se va incinge.
Consumul "mult" e relativ la sectiunea conductorului de alimentare. Un conductor poate pusca si la 75 ma ( o litza foaarte fina ) sau poate sa tina si o 1000 A daca e facut sa tina 1000 A. Conteaza raportul dintre curent si sectiunea conductorilor prin care trece acel curent. De asemenea conteaza lungimea si temperatua ambientala.
In fine deviem.

Ca raspuns la intrebarea originala, doamna sa schimbe cablul. Riscul real e ca il poate atinge accidental sau ca mata va veni sa il roada din nou cand poate e in priza laughing

| RxTx a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu lucrez zilnic cu curent câte o dată chiar și cu 25000Volți dar cel mai des undeva pe la 4000volți am diplome calificări și școli peste școli.
Dacă vrei să mă crezi bine dacă nu atunci chiar ai fi un caz bun de exemplu dacă o să se atungă o singură liță din cablul respectiv
să zicem că se atinge faza cu nulul sau faza cu împământarea
o singură liță nu o grămadă de lițe
asta face o rezistență ne semnificativă pentru a sări siguranță
siguranța sare și ea in anumite condiții și nu este bine să te bazezi doar pe ea în prevenirea pericolelor.
Există cazul în care se ating câteva lițe și nu neapărat lângă ștecher ci pe la jumătatea cablului asta nu va mai face să sară siguranța
PENTRU CĂ ȘI BECUL CU FILAMENT DIN TAVAN ESTE TOT UN SCURT CIRCUIT O SÂRMĂ CARE ATINGE ATÂT FAZA CĂT ȘI NULUL!
De ce nu sare siguranța dacă între fază și nul este pusă pur și simplu o sârmă
SAU ÎN FIERUL DE CĂLCAT ESTE TOT AȘA O SIMPLĂ SÂRMĂ CARE ATINGE Atât faza cât și nulul
în reșeu este tot așa doar o simplă sârmă care atinge atât faza cât și nulul în același timp dă scurt între cele două fire! de ce nu sare siguranța!?
în boilerul care face apă caldă tot la fel este sârmă în rezistența resepctivă care dă scrurt între firele din priză!
în motorul de la frigider este tot așa o bobină adică o bucată de sârmă care dă scurt în motorul de la mixer sau de la banda de alergat pentru scurt timp tot o sârmă dă scurt.,
IN FIONUL SI DROTUL PENTRU PĂR tot așa o sârmă atinge faza și nulul intre ele!
Ca să vorbesc așa pe înțelesul tuturor! De ce nu sare siguranța!?
De ce nu sare siguranța!?
siguranța sare doar în unele cazuri
și în general ea este calculată să sară aproape atunci când ți-ar lua foc cablul din perete
pentru că majoritatea electricienilor așa pun siguranța
să sară foarte greu
cum ar fi să bagi boilerul care consumă 4000W + o mașină de spălat rufe care consumă și ea 4000W + un fion de 2000W și să sară siguranța
astea sunt cazuri concrete din viața de zi cu zi
Pe când cablul tău nu are nevoie de MII DE WAȚI ca să îti dea foc la casă!
Este de ajuns să consume doar 40W cât un letcon adică ceva ne semnificativ de puțin ca să poată să se încingă și să dea foc.

HAI SĂ ÎȚI SPUN O POVESTE

ERAM EU INTR-O FABRICĂ DE SPIRT in intind cablul unui prelungitor peste 100 de europaleți de spirt si cablul era în scurt aici la priză nu lângă ștecher GHICI CE SE ÎNTÂMPLĂ!?
SARE SIGURANȚA? Nu nu sare siguranța!
Ci acest prelungitor care era în scurt în priza care se afla la mine în mână începe să se încingă
să clocotescă să facă spume să se înroșescă să scoată fum și aproape înainte să se autoaprindă
zbor până la siguranță și mă arunc pe ea și o opresc!

Nu nu s-a oprit curentul singur ci totate becurile sau dat mai încet otate lucrurile care aveau motoare electrice au început să șchiopăteze și să meargă mai încet.
Dar siguranța nu a sărit.

HAI SĂ ÎTI POVESTESC ALTĂ ÎNTRÂMPLARE :
FABRICAM UN PROTOTIP PENTRU UN GENERATOR ELECTRIC DE FOARTE MARE CAPACITATE
și fac eu o greșeală în timpul proiectării ( am uitat să las un timp de stingere a scânteii din camera de ardere din contactor )
Pe scurt am amestecat curentul din reteaua națională cu curentul din genrator faptă care dacă ar fi dus la distrugerea generatorului eu aș fi fost mort acum pentru că propietarii acelui generator sunt ruși si rușii când le strici ceva de o valoare pe care nu o să ai vreo dată de unde să o plătești.
Așa că ce doream să îți spun siguranțele nu sar mereu
plus siguranțele mai îmbătrânesc si ele.
Plus siguranțele au câteva secunde în general mai ales cele pe care scrie factor C care se folosesc in general pe la apartamente de când se întâmplă scurtul până când se hotăresc ele să se încălzescă și să sară!

Tu crezi că siguranțele sar așa pur și simplu poate să fie consumată defectă chiar și in manualul lor in documentația lor scrie că sar in 85% din cazuri mai ales după ce ele au îmbătrânit.
Cât de vechi sunt siguranțele tale!?
Nu te mai baza pe siguranțe niciodată în viața
Ci mereu când depistezi o defecțiune la o instalație electrica electronică electrotehnica electromecanică
CHIAMĂ UN OM CALIFICAT si nu pe timpul lui împușcatul ci un om care are experiență și merge în mod frecvent la școală

CURENTUL ELECTRIC NU ESTE DE JOACA!

| troleibuz a răspuns:

Schimba cablul cel mai bine si pisicii sa ii cumperi o jucarie de rontait ca o dor dintii.