| Robert17x a întrebat:

Pot transforma mierea cristalizata din nou in miere lichida cumva?

Răspuns Câştigător
| CarcotasulVesel a răspuns:

O incalzesti (ti-au spus toti asta)
TOTUSI
FII ATENT sa nu ajunga la 40 de grade sau mai mult, se numeste pasteurizare, respectivul proces e folosit de unii apicultori pentru ca, am inteles ca, creste permanent volumul mierii (deci vand mai multa)

se pare ca la 40 de grade incepe si la 70 grade tot ce e bun in miere se pierde, iar la 100 grade sau mai mult (caldura uscata) mierea devine toxica (caldura uscata inseamna ca daca pui miere in apa, ceai, lapte, etc. la 100 de grade nu se intampla nimic)

10 răspunsuri:
| REMiXDJ a răspuns:

Lati innebunit pe baiatul asta OxigenX, ha ha.Prietene, fii atent.1. Mierea nicidata nu se pastreaza decat in recipiente din sticla daca e cantitare mica pana in 5 kg si cantitati mari ori in inox sau amfore mari de lut ars special tratat la interios ca la egipteni daca iti mai aduci aminte de la istorie. Unii arheologi au gasit in Egipt in amfore de lut miere de albine inca comestibila - bineinteles ca gatul amforei era sigilat bine.Cu cat un aliment intra mai putin in contact cu aerul cu atat el tine mai mult.De aceea unele produse ca ambalaj se videaza.Pui pe aragaz o oala nu prea inalta cam de o palma de inalta, larga la gura de vreo 30 cm, fierbi apa, cand a dat in clocot opresti focul si astepti pana apa se raceste putin si poti sa bagi tu degetul in ea. Apoi borcanul de sticla cu miere fara capac al bagi acolo in apa si in cateva minute mierea treptat nu rapid se va face lichida. Apoi poti sa o torni in borcane mai mici si capacul sa fie din plastic prin pesare sau rasucire. Mierea nu se tine in frigider fiindca iar se zahariseste, o stii in camara la racoare si fara soare. Mierea de albine este unul din cele mai pure sa zicem alimente (de fapt mierea este un compus din mai multe elemente) din natura.Al doilea cred ca stii care este...

| Violleta2022 a răspuns:

Da, se poate, exact cum ti-a explicat useruld e mai sus, se pune borcanul intr-o cratita in care tocmai ai fiert apa si se lasa acolo, pana se topeste. daca s-a racit apa si mierea inca nu-i toata topita, se scoate borcanul, se fierbe apa din noua si se reintroduce borbanul.
Ai grija ca cratita sa nu fie prea larga, sau sa depaseasca 2/3 din borcan, ca borcanul sa nu se rastoarne

| minrest a răspuns:

Da, poti, dar trebuie sa ai grija sa nu o strici. O incalzesti intr-o oala cu apa, dar la temperatura necesara ca sa se lichefieze, nu mai mult.

| NLS a răspuns:

Ti-a zis minrest ce e cu adevarat important atunci cand retopesti mierea, dar o sa repet si eu, mai in detaliu.

Mierea in cantitati mari se pastreaza in recipiente de aluminiu sau sticla.
Pastrarea in bidoane de plastic sau aluminiu nu e indicata.

Daca vrei sa topesti o cantitate mica, banuiesc ca e vorba de un borcan de sticla. (Multa lume o pastreaza in plastic, insa nu e tocmai sanatos)

In orice ar fi depozitata, introduci acel recipient cu miere, intr-o oala mai mare decat recipientul in care se afla apa incalzita la maxim 40 grade.
Pastrezi aceasta temperatura pana se topeste toata mierea.

Daca o incalzesti mai mult de 40 grade, o mananci degeaba, isi pierde toate proprietatile.

***Deasemenea, mierea bagata in ceai fierbinte cand esti racit nu prea isi are rostul.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NLS):

Cum nu-si prea are rostul mierea in ceai cand esti racit? In primul rand ca nu folosesti zahar ca sa iti soliciti mai mult pancreasul si implicit corpul. Atunci cand esti racit, corpul se lupta cu o infectie si e deja destul de slabit ca sa ii dai de lucru cu shaworme sau zahar. De regula cand racesti, ai si rosu in gat, de 99% de ori dintre cazuri. Mierea face bine gatului, si este folosita si in dropsuri, sau alte remedii. In plus daca ii adaugi si o felie de lamaie, esti ca si cum vindecat a doua zi.
La mine merge mereu, un pahar de ceai cu miere si lamaie, in 2 zile imi trece raceala.

| NLS a răspuns (pentru anonim_4396):

Poti sa pui miere in el doar pentru a-l indulci.
Celelalte minerale, vitamine (in special vitaminele B si C, dar si zinc, magneziu, fosfor, calciu ), enzime si aminoacizi, se distrug daca atinge temperatura mai mare de 40 grade.

| NLS a răspuns (pentru anonim_4396):

Https://apicultura-online.com/mierea-zaharisita-cristalizata/

vezi procesul de topire de la cei din domeniu, daca pe mine nu vrei sa ma crezi.

Apa se poate incalzi mai mult de 40 grade, important e ca in urma transferului de caldura, mierea sa nu depaseasca 40.

Am avut stupi din 1992, pana acum 3 ani.

| Ineys a răspuns (pentru NLS):

+1 la ce zice el. Ceaiul se bea de regula fara indulcitori, fie ei naturali fie ei artificiali. Ca vrei tu sa-l bei de placere si sa fie mai dulce asta e altceva. Dar mai ales astea la raceala se recomanda simple.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, o pui intr-un borcan de sticla, pui o oala pe foc cu apa, si bagi borcanu acolo, fara capac. lasi la redus, pana se topeste toata mierea, o lasi sa se raceasca si voila. Se face la loc miere lichida.

| Rd79 a răspuns:

Da, pui recipientul intr-o oala cu apa calda/fierbinte.