| Feri5 a întrebat:

Salutare! Mă aflu într-o situație penibilă. Am o soră de 11 ani, în clasa a IV-a, trebuie să treacă în clasa a V-a și nu își dă niciun interes pentru învățătură! Am încercat s-o fac să înțeleagă că învățătura este un lucru absolut esențial, dar ea zice că nu o doare capul de matematică și română și nici de engleză (cred că e singura din clasă care nu știe engleză). Dânsa nu mai e copilul din anii anteriori care învăța foarte bine și era prima pe clasă. La fel au încurajat-o și părinții mei, dar fără niciun folos. Ea a devenit dependentă de telefon și YouTube și nu face nimic altceva cât e ziulica de mare decât să stea ore în șir pe telefon și să mănânce. Ba mai mult a zis că o să-ți facă afacerea ei și o să aibă mulți bani. Eu i-am spus-o că nu are cum să îți facă afacere pentru că acolo e nevoie de mulți bani la investiții + cunoștințe foarte multe la cultura generală. Ea a zis că face aplicații și își ia banii de acolo, și cică până la douăzeci de ani o să-ți facă propria ei afacere și o să aibă așa de mulți bani, încât o să-ți facă casă de lux și câte și mai câte. Eu i-am zis că nu ai cum să faci aplicații dacă nu știi ca pe Tatăl nostru informatică. Dânsa a zis că o să facă cutare facultate și o să facă niște aplicații care o să coste miliarde de euro. Am discutat iarăși cu ea că aplicațiile alea se fac cu o echipă de programatori și necesită foarte, foarte mult timp. Ea crede că totul merge ca pe ape și i-am zis că la informatică îți trebuie matematică, ea: ce treabă are matematica cu informatica că eu mă fac om de afaceri (e fată totuși laughing ) și o să fac firmă de telefoane și mașini de lux. Mie nu-mi trebuie matematică. I-am explicat fără niciun rezultat că: pentru a face o afacere de mașini „de lux" trebuie investiți mulți bani, poate nici chiar banii lui Elon Musk nu vor ajunge pentru așa ceva. Și numai nu o mai scoate la capăt. Ea merge pe principiul ăsta că nu va învăța nimic și va ajunge cel mai mare miliardar. Nu se poate să ajungă nici măcar patron la o amărâtă firmă, fără ca mai întâi să lucreze la salubrizare.
Vă rog frumos să-mi ziceți ce aș putea face pentru a o motiva să învețe și să nu mai stea atâta amar pe telefon.
Dau funda!

18 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Este lăudabil că te preocupă soarta ei viitoare. Ca să poți îndruma trebuie să te afli într-o poziție de autoritate morală în raport cu ea, care îți lipsește. Astfel ce poți face, este exemplul personal și nimic mai mult.

| Naty1 a răspuns:

Si tu esti la randul tau copil si de aia iti bati capul cu prostioarele astea.
Te apreciez ca vrei sa o duci pe un drum bun dar asta ar trebui să fie treaba alor tai intai de toate.Asa ca spune-le parintilor ca e posibil ca ea sa nu învețe din cauza internetului si ca daca vor sa o ajute să facă ceva în privința asta si gata.

| AllMight a răspuns:

I-ai telefonul o perioada.
Am o sora un pic mai mare in aceeasi situatie si pana nu am zbierat mai tare la ea nu s-a lasat. Rasfatul ala trebuie sa inceteze la un moment dat.

| Gusticelul a răspuns:

Ce mi-e ca sta pe telefon, ce mi-e ca invata pe de rost niste lectii pentru o cifra in catalog.
Mai lasa copilul sa respire, ca nu are de ce sa stea 12 ore pe zi pe scaun, la masa, si sa toceasca niste hartii.
Si nu e capatul lumii daca nu are note mari la toate materiile. E perfect normal ca un elev sa fie bun la unele materii, iar la altele nu.

| Feri5 explică (pentru Gusticelul):

Ai răspuns bine! Dânsa nici acum cât a avut vacanța nu și-o făcut un exercițiu! Și nimic n-a citit! E făcut bine, crezi?

| Gusticelul a răspuns:

Ce ti-am spus, ti-am spus din propria experienta.

Scoala romaneasca e in zadar. Inveti la infinit niste lectii, iei o nota si dupa uiti tot. Si repeti procesul asta 12 ani de zile. -> tocesti, iei nota, uiti tot. O pierdere de vreme. Iar mai tarziu o sa regrete ca nu s-a bucurat de copilarie, si ca si-a irosit-o ca sa invete pe de rost "Harap Alb" si "Floarea Albastra".

| khax a răspuns (pentru Gusticelul):

Tocitul are rolul lui, nu ai cum sa aprofundezi un domeniu fara toceala. Memoria trebuie exersata altfel o ai degeaba si la 25 de ani o sa intrebi pe aici de ce nu te poti concentra.
Nu poti face nimic in viata fara o baza de cultura generala.
Scoala romaneasca e foarte usoara fata de altele, chiar nu aveti mare lucru de tocit. Stai 12 ore sa faci teme doar daca esti intarziat mintal.

| Gusticelul a răspuns (pentru khax):

"Stai 12 ore sa faci teme doar daca esti intarziat mintal."

Stii ca exista parinti pe care nu ii intereseaza ca elevul e suficient de inteligent incat sa faca temele corect si repede?
Stii ca pe unii parintii ii deranjeaza daca copilul lor termina "prea repede" lectiile? Si dupa vin la el si il intreaba "dar de ce ai stat doar x ore, de ce nu ai stat mai multe?"

| Gusticelul a răspuns (pentru khax):

Pe unii parinti ii satisface sa vada copilul stand cat mai multe ore posibile tocind/facand teme.

Chiar daca nu e necesar, si temele alea necesita maxim 30 de minute

| khax a răspuns (pentru Gusticelul):

Care sunt aia? Mama e profesoara si suna parintii sa se roage de ei sa nu le mai faca temele la copii numai ca sa scape de ele, ca se vede unde nu-i mana de copil. Or fi si cum spui tu, dar nu sunt majoritari.

| Feri5 explică:

Să-și*
Scuzați greșelile de scriere!

| asuari a răspuns:

Imediat îți întoarce replica! Super tare fetița asta!
Te înțeleg că ești foarte panicată. Trebuie pusă o atenție foarte mare si pe școală, mai ales că e abia in clasa a IV-a! I-ai explicat totul foarte frumos și logic, însă se vede că este foarte încăpățânată. Ea și-a format deja niște principii false de pe net; cum ca e foarte usor să câștigi bani. Eu zic să îți arați și cazuri mai nefericite de pe yt, ca să vadă că nu chiar totul e roz și frumos acolo și ca nu toți au case de milioane de euro din stat degeaba.
Mă gândeam să ii luați telefonul, dar mi-am dat seama că dacă o să faci asta o să refuze să învețe din cauza încăpățânării și orgoliului ei.
Însă, totuși, nu poate peste noapte să înceapă "să se pună cu mâna pe carte". Ea deja are o rutină zilnică și e foarte greu să ii schimbi obiceiurile.
Ai putea să îl iei, dar sa negociezi cu ea. 30 de pagini citite = 30 de min pe telefon. Tu decizi timpul.
Dacă vezi că nu rezolvi nimic, eu spun sa apelezi la un psiholog. El o sa te îndrume exact cum sa acționezi și ce să faci. Oricum, nu e de ras! E o situație foarte gravă! E vorba despre viitorul ei. Nu o să îi aibe mereu pe tati și pe mami aproape! Va ajunge părinte la un momentan dat și dacă nu pune accent pe aceste aspecte nu o să fie prea bine.

| Feri5 explică (pentru asuari):

Corect! Ba chiar s-a decis că vrea să se mute în Germania să-și facă firmă și că o să fie cea mai frumoasă la nuntă, că o să aibă copii frumoși, etc. Chiar nu știu ce să mai fac! De nenumărate ori i-au zis părinții și eu să lase telefonul, să se pună cu burtica pe carte. Dar i-a intrat pe o ureche și i-a ieșit pe alta. Ba chiar mai vrea și modă și tocuri înalte și câte și mai câte... Sincer, nu mai pot să stau așa! Îmi e greață, nu mai pot să o suport când zice asta...

| Lukasssz a răspuns:

Nu o poti obliga sa invete daca nu vrea!

| Gabryel85 a răspuns:

O sa lucreze la salubritate mai intai. Sau, daca va arata bine, o sa lucreze - scuze!- la videochat. Asa o sa faca bani, daca in rest nu o sa invete nimic. Dar mai stii ce noroc are? Poate intra in politica, acolo e plin de cei fara studii.

| khax a răspuns:

E clasa a 4-a, cand a fost buna la invatatura? Pana in clasa a 4-a toti stiu sa faca bastonase, ce inseamna prima in clasa cand toti au FB pe linie?

| StasyDeli a răspuns:

Iti bati prea mult capul cu o copila. Ii iei telefonul si gata.

| waldeinsamkeit a răspuns:

Nu-i asculta pe cei care zic că e normal ca ea să piardă timpul. e "normal" aceasta în condițiile și circumstanțele în care nu se lungește pe o perioadă fără speranțe de întoarcere de lungă.
nu-i ok să o iei cu baubau că "dacă nu înveți" atunci o să ți se întâmple aia sau ailaltă, încearcă să o îndrăgostești de un scop realist sau în general de învățat și să lupte pentru acel ceva, nu pe tavă, probabil e prea fragedă să înțeleagă că nu e chiar așa...
și eu acum câțiva ani nu aveam habar de lecturi, dar nu știu prin ce minune a hazardului, acum nu mă mai despart de cărți.
și această dragoste nu își are rădăcinile în teroarea părinților sau a altor persoane, până înțelegi singur.
dar mi-ar fi plăcut să am o persoană care să mă inspire mai devreme să fac unele lucruri esențiale precum cititul sau învățatul.

n-o pierde happy dacă tot se uită pe yt, arată-i video-ul despre demență digitală de la Zaiafet. recomand, efect garantat! aștept să revii cu feedback dacă o convingi să-l privească