| Ahramehna a întrebat:

Am onoarea TPU.

Cum pot decripta fișierele cu extensia. luceq?
Mulțumesc anticipat

| Ora de net a răspuns:

Bună!

Din păcate nu mai poți decripta acele fișiere. Dacă există astfel de fișiere în computerul tău, sfatul nostru este să îi reinstalezi sistemul de operare.

Pe viitor, este bine să reții că pentru a avea computerul protejat este foarte important să folosești un antivirus. În cazul programelor antivirus, nu există o soluție care te va proteja sută la sută, dar indiferent de programul ales (chiar și o variantă gratuită), este bine ca el să fie actualizat constant. Dacă un antivirus nu își actualizează zilnic baza de date el nu va putea să te protejeze de noi atacuri apărute și nu va fi deloc util. În acelasi timp, e bine de reținut că și tu ai un rol activ în a-ți proteja computerul – nu da click pe link-uri necunoscute, nu instala aplicații străine și nu da acces altora la computerul tău.

Ora De Net
3 răspunsuri:
| Simpatik a răspuns:

Nu prea ai ce sa-i faci am cautat acesata extensie si am descoperit ca este data de un ransomware. daca acel ramsomware este bine pus la punct nu mai poti recupera fisierele criptate, pentru ca acest tip de malware sterge in 99% din cazuri restore point, adica acea setare din care iti poti aduce sistemul de operare intr-o situatie anterioara, adica sa ai totul pe partitie cum a fost acum 10 zile... daca reusesti sa gasesti restore modul e bine iti recuperezi tot de hard disk daca nu inseamna ca le-a sters malwareul iar tot ce iti ramane este sa intru in SAFE MODE si sa stergi fisierele suspecte, sa downloadezi un antivirus bun (recomand avira) si un antimalware (recomand malwarebytes) si sa dai scanare sa stearga registri infectati si fisierele infectate ale acesti malware.
Pe viitor mare atentie la ceea ce descarci pentru ca asa ti-ai virusat dispozitivul.
Stai pe aproape pe TPU si ai sa inveti cum sa nu mai iei astfel de malware, chiar eu voi crea niste tutoriale.

| Ahramehna explică (pentru Simpatik):

Mulțumesc din suflet.
Cu respect!