| Z10fortza a întrebat:

Buna seara TPU! Cum a ramas pan la urma cu "mirobolantul" Articolul 13 care impune sanctiuni mai drastice privind copyright-ul si care s-a zis ca ne va afecta pe toti incepand cu 2019? Ok, ok, stiu ca e plin internetul cu articole despre acest subiect si intrebari pe TPU, dar prefer sa pun propria intrebare ca sa raspundeti fix la ceea ce voi intreba.De la inceput va voi spune ca nu am avut rabdare sa citesc articolul cu legea si sunt cam prost informat, deci imi pare rau.

Informatii pe care le-am aflat despre Articolul 13:Nu ne va mai afecta in 2019, ci in 2021, a spus Raphael intr-un live. Intr-un articol am citit ca nu e chiar moartea internetului, poti sa platesti pentru niste filtre care iti vor elimina din videoclipuri muzica sau imaginile care sunt protejate de drepturi de autor, dar nu orice companie care scrie stiri pe internet si-ar permite sa achizitioneze aceste filtre, aceasta lege favorizand companiile mari de stiri online. Am vorbit si cu un prieten si a zis ca sigur nu se intampla nimic, ca lumea nu a citit corect articolul, ca drepturile de autor sunt bune intr-un fel.

Intrebarea propriu-zisa: Cineva a zis intr-un comentariu pe Youtube ca e sfarsitul reactiilor la video-uri. Eu vreau sa devin un youtuber reactor.Pot fi afectat de drepturile de autor atata timp cat folosesc videoul cuiva in videoul meu? Si asta a fost legat de Youtube. Legat de Facebook, lumea spune ca nu o sa mai poti distribui meme-uri.Cu acest articol mai pot distribui meme-uri sau video-uri de pe Youtube pe viitor?

| Ora de net a răspuns:

Bună!

Articolul 13 este o mică parte dintr-o lege europeană care afectează mai mult platformele de conținut, mai degrabă decât utilizatorul. El este controversat pentru că în timp poate duce la schimbarea felului în care operează exprimarea pe Internet. Mai multe despre asta poți citi aici :///......d-meme-ban

În ceea ce privește drepturile de autor pe Youtube, există o întreagă categorie despre asta pe care o poți consulta - https://www.youtube.com/yt/about/copyright/#support-and-troubleshooting

Ora De Net
5 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Articolul 13 a devenit intre timp articolul 17, si da, va fi obligatoriu sa se aplice din 2021 cel tarziu.

Teoretic nu doar reactiile vor vedea sfarsitul ci si coverurile audio fara acordul autorului, si multe altele.

Cu meme-urile, depinde daca autorul lor le trece sub incidenta copyright-ului sau nu.
Meme-urile nu produc castig pentru autor decat din vizualizarile site-ului unde au fost postate, deci posibil sa se protejeze raspandirea lor pe zeci si sute de site-uri.

| Atfas a răspuns:

Daca tu o sa postezi pe canalul tau/reactionezi la un videoclip facut de o alta presoana, acea persoana te poate da in judecata in cel mai rau caz, sau YouTube doar iti va elimina videoclipul.
Practic este adevarat, va fi sfarsitul reactiilor daca se va ajunge acolo, dar sa speram ca nu se va intampla asta...

| Z10fortza explică (pentru Atfas):

Exista vreo posibilitate reala sa nu se intample asta?

| Atfas a răspuns (pentru Z10fortza):

Da.Sa speram ca nu se va ajunge acolo.