anonim_4396
| Anonim întreabă:

Sâmbătă mi-a scris cineva pe Facebook, un necunoscut, un băiat în jur de vreo 15 ani. Ca o fraieră i-am răspuns, urmând mai apoi să-i dau Block, dar intenționam să văd ce intenții are. Am vorbit, i-am dat niște date false despre mine, iar mai apoi a început să-mi spună faptul că se masturba și era excitat. I-am spus că e scârbos și i-am dat Block, uitând să îl raportez! (ce greșeală imensă) L-am deblocat pentru a-l raporta, iar neputând să-l blochez după acestea în decurs de 48 de ore, mi-a mai scris, iar eu l-am întrebat ce mai dorește fiind un om de care sunt scârbită. Am fost amenințată cum că va afla site-ul școlii mele și v-a publica conversația noastră. I-am spus că acest lucru nu mă va afecta cu nimic, până când a pornit un apel video, arătându-și organul genital masculin, a făcut o captură de ecran, iar mai apoi mi-a trimis-o spunând că acum are dovezi (încă nu înțeleg ce dovezi sunt astea și pentru ce). Ce pot face? Am rugat în jur de 3 prieteni să-i raporteze contul și degeaba, nu i-a fost închis. Vreau să scap de el și de toată întâmplarea asta și deși nu cred în poveștile lui, nu vreau să fie posibilă această chestie, având în vedere că sunt într-o școală nouă și sunt și clasa a VIII-a! Nu știți cum reușesc să îi închid contul?

| Ora de net a răspuns:

Bună, Mimi,
Ne pare rău că ai întâlnit o situație atât de neplăcută online!
Din păcate, persoanele pe care le întâlnim online sau pe rețelele sociale sunt, în fond, niște persoane necunoscute. Oricât am comunica cu ele, nu putem știi sigur daca ele spun adevărul, nu putem știi ce intenții au și nu putem fi siguri dacă se ascund în spatele unui profil fals sau nu. De aceea considerăm că este bine să nu interacționezi cu străini online – nu da date personale despre tine (poze cu tine, numărul de telefon), nu adăuga persoane străine în lista ta (pentru că le dai acces la pozele și locațiile tale).
În privința situației tale, nu trebuie să te îngrijorezi - tu nu ai nu ai făcut nimic greșit și nu ai nici un fel de vină pentru ce s-a întâmplat. Dimpotrivă, ceea ce a făcut și ce face acum acest băiat (ex. șantaj, amenințare) sunt considerate fapte grave pentru care se poate apela la Poliție chiar.
Sfatul nostru este să îl blochezi și să oprești orice comunicare cu el. Este important de reținut faptul că în cazurile de hărțuire sau șantaj nu trebuie să răspunzi hărțuitorului ci să-l blochezi pe acesta, pentru că orice răspuns din partea ta ar putea însemna pentru acea persoana o victorie sau o provocare, aceasta fiind o motivație de a continua în comportamentele sale.
Dacă situația degenerează sau mai ai nevoie de sfaturi suplimentare, nu ezita să ne scrii pe ajutor@oradenet.ro sau pe Facebook www.facebook.com/SigurPeNet

Ora De Net
Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Ignoră-l.
E una din lecțiile de viață, din care ai învățat că de acum înainte trebuie să ai mai multă grijă cu cine comunici și cu cine încerci să fii prietenoasă pe Facebook. Pentru unii, a fi prietenos înseamnă a fi (și) disponibil. Ai doar 14-15 ani, nu mai accepta cererile de mesaje sau de prietenie de la persoane necunoscute. Învață să fii mai reticentă, 'puțin' mai selectivă în alegeri. La vârsta asta, poți deveni o țintă ușoară, mai ales dacă ți-ai pus o poză frumoasă la profil.
Pe Facebook sunt mulți nebuni, neîmpliniți în dragoste/sex, care își încearcă toate șansele pe siteurile de socializare, fiindcă le-au pierdut aproape complet pe cele din viața reală.
Nu îți poate face absolut nimic, chiar dacă a făcut capturi de ecran. Oricum le-a făcut "jucăriei" lui, deci se va face singur de tot rahatu'. Nici măcar nu știe nimic despre tine (oraș/școala). Blochează accesul la datele tale personale, schimbă setările, nu face nimic public (inclusiv, poze). Bifează că accepți cereri de prietenie doar de la prieteni.
Iar până la urmă, problemele de hărțuire/șantaj se pedepsesc.
http://legestart.ro/......cod-penal/
http://www.clujust.ro/......apel-cluj/

Nu te mai lăsa intimidată, fii mai puternică, un om mai hotărât. :)
Poți raporta la Facebook, citez:

"Te rugăm să ne trimiți în raport cât mai multe detalii posibil, inclusiv linkurile și capturile de ecran ale conținutului raportat."
(trimiți linkul contului său + capturi cu pozele trimise)
# http://www.facebook.com/help/276669109081616
# http://www.facebook.com/help/contact/274459462613911
Dacă răspunsul celor de la Facebook nu te mulțumeste (sunt situații în care îți cere doar să-l blochezi, dacă te deranjează), găsești acolo alte opțiuni de a-i raporta contul.

8 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Nu ai de ce a te ingrijorezi. Tu trebuie sa contactezi politia care il va localiza repede, si il va amenda pentru santaj, amenintare verbala, intimidare si altele.
Oricum, pustiul e doar un copil fara minte. Un adolescent fara bun simt, lasat de parintii lui sa creasca neingrijt, needucat, la fel ca si maracinii de la marginea drumului. Eu mai degraba l-as plange de mila.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Decizia proasta a fost ca l-ai deblocat, puteai sa-ti pui un prieten sa-l raporteze. Iti complici viata degeaba, ignora-l ca nu are ce sa-ti faca. Omul doar isi bate joc de tine ca a vazut ca te panichezi. Conturile nu se inchid asa usor daca sunt vechi. E plin Facebook-ul de cretini din astia, da-l naibii ca ii dai mai multa atentie decat ar trebui.

| Justme1997 a răspuns:

Cred ca te sperie degeaba, e supărat ca nu te-ai entuziasmat de cucul lui. Nu are cum sa trimită nimic nimănui fara sa intre si el in rahat. Sunt sigura ca nu vrea sa-i vada toti cucul. Si tu poti sa faci screenshot la conversație unde il refuzai

| sweetys a răspuns:

Asta se numeste hartuire si amenintare. Poti sa apelezi la parinti si politie. Majoritatea minorilor nu fac acest lucru fiindca le e rusine, dar acest lucru poate sa degenereze. Chiar daca nu sunt facute publice, exista multe cazuri. Data viitoare ai grija cu cine vorbesti.

| Andersen2k18 a răspuns:

Trebuia sa-l il lasi la block. In orice caz, de astia sunt peste tot. De asta trebuie sa ai grija pe cine adaugi la prieteni.

| Demetrov a răspuns:

Prostia se plateste.

| Thisismetoday1 a răspuns:

Trebuia sa-l lasi blocat chiar daca nu ii dadusei raport el nu mai avea oricum cum sa ia legătura cu tine. In legatura cu apelul video nu trebuia sa raspunzi! Nu inteleg de ce ai facut-o. Acum ai posibilitatea sa dai block pe messenger(sa il blochezi sa iti dea mesaje) trebuia sa faci asta pana ce treceau cele 48 de ore. Acum asta e nu iti face griji probabil încearcă sa te sperie. Daca lucrurile degenereaza spune-le parintilor tai. happy