| DeMi0806 a întrebat:

Hey...
Am intrat pe un site de stiri romanesc( avand linkul de pe Facebook) si totul era ok. Pana cand, a aparut videoul despre stirea respectivă si am apăsat ca să îl văd, pentru ca nu părea nimic suspect. Efectiv, au inceput sa imi apara chestii de genul repetat: "nsf..." doreste sa-ti trimita notificari. "23nsf" la fel, "57nsf" la fel. Am dat "blochează", am ieșit de pe site, am încercat să șterg tot ce avea legătură cu siteul, din istoric, fila respectivă am șters-o, am mers în setări, apoi am instalat Avast Antivirus( aveam si CleanMaster dinainte), am scanat wifiul, tot.
Cand m-am uitat, aveam 16%, si in vreo 7 minute am coborat la 12%. Apoi, brusc, la 5% si apoi la 1%, totul in vreo 2 minute...Am băgat telefonul imediat la încărcat si a scăzut la 0%, chiar dacă il băgasem la incărcat. Apoi a inceput să se încarce.
Intrebarea mea e: Este posibil ca virusul respectiv să afecteze bateria sau era doar o problemă pe moment? Pentru că mi-am dat seama că e un virus.
E vreo posibilitate să scap de tot de această problemă? La un minut de la incident, după cum am spus, am instalat un antivirus, am scanat tot...Si problema cu bateria a aparut exact după. Ce as putea să fac in situații de genul, in caz că mai apar? Dar sper să nu.

3 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Resetează telefonul!
Adică revii la setările din fabrică.
E cel mai sigur! Scapi de virus dar pierzi toate numerele din telefon și trebuie să le reintroduci manual.

| FonAfon a răspuns:

Încerci mai multe antiviruși. Dar nu antiviruși cu titlulu „Scanarea virușilor" sau „Antivirus Free", pentru că acestea pot fi viruși de tip troian, ci „BitDefender", „AVG Antivirus", „Kaspersky", „Norton Mobile", „Security Master".

| Ora de net a răspuns:

Bună!

Te sfatuim sa iti salvezi datele din telefon pe un dispozitiv extern si sa il resetezi pe acesta la setarile din fabrica. Pe viitor, este bine sa retii ca pentru a avea dispozitivul protejat este foarte important sa folosesti un antivirus. In cazul programelor antivirus, nu exista o solutie care te va proteja suta la suta, dar indiferent de programul ales (chiar si o varianta gratuită), este bine ca el sa fie actualizat constant. Daca un antivirus nu isi actualizeaza zilnic baza de date el nu va putea sa te protejeze de noi atacuri aparute si nu va fi deloc util. In acelasi timp, e bine de retinut ca si tu ai un rol activ in a-ti proteja telefonul – nu da click pe link-uri necunoscute, nu instala aplicatii straine sau care vin la recomanadarea unor straini.