Întrebare recomandată | RAY a întrebat:

Oare de ce cere asa cu disperare Facebook numele adevarat? Nu e oare manipulare asta? De ce le intereseaza pe ei cum ma numesc eu?
De exemplu, pe TPU poti scrie ce nume vrei si e ok, dar acolo vor absolut toate detaliile despre tine. Pentru ce fapt cu ce te ajuta de fapt pe tine asta?

| Ora de net a răspuns:

Buna,

Termenele si conditiile Facebook sunt o serie de clauze pe care orice utilizator le accepta atunci cand isi creaza cont pe reteaua sociala. Printre acele clauze (https://www.facebook.com/terms) este mentionata si cea a folosirii identitatii reale.

Daca consideri aceasta clauza ca fiind abuziva sau deranjanta poti sa alegi sa nu folosesc reteaua sociala, ci alte moduri de a comunica.

Ora De Net
33 răspunsuri:
| Lioname a răspuns:

Asa se cere legea tehnologiilor, comunicatiei si internetului pentru a evita anonimatul si hackerii! Asa cere politia internetului si ne supravegheaza! Nu este vorba de o manipulare!

| RAY explică (pentru Lioname):

De ce trebuie sa ne supravegheze cineva? unde e libertatea de exprimare in ecuatia asta?

| Lioname a răspuns (pentru RAY):

Ce sa facem? Asta e! Ca sa evitam si eliminam amenintarile si atacurile cibernetice,sinucidere, piraterie, virusii, troieni, etc...

| RAY explică (pentru Lioname):

Astea sunt vrajeli sincer in realitate se urmareste manipularea noastra si urmarirea noastra non stop si apropo virusi tot ei le creaza in folosul lor

| ALGator a răspuns (pentru RAY):

In ecuatia asta (asa cum o spui) intra libertatea de exprimare bine-mersi, cit cuprinde.
Cineva cu cont pe Facebook este "urmarit" (s-a identificat cu un nume care cel putin seamana cu unul adevarat - nu cred ca se fac controale la asta) dar are dreptul la pagina si contul lui, dreptul sa preia informatii (share) si sa exprime tot ce ii trece prin cap in vorba si imagini (fotografii, caricaturi).
Aceeasi libertate o ai si daca stai pe o banca in Gara de Nord si discuti cu cine vrei.
Din ce am citit (nu lucrez acolo) Facebook are angajati care fac controale de rutina la informatiile puse de oricine. Cu ocazia asta, sunt eliminate poze cu goliciuni (unora le trece prin cap sa-si puna si proprii copii mai maricei in pilea goala, dupa care se pling ca au ajuns tinta pedofililor) sau, probabil, texte care sunt atac la buna cuviinta, calomnii grosolane sau instigare la ura impotriva unui grup in general (fara sa te referi la fapele anume ale cuiva, individ sau grup ci simplul fapt ca de ex RAY26TM sau eu suntem români).
Din cate stiu, la astfel de controale de rutina nu e bagat nimeni in Tribunalul Militar. I se sterg postarile. A fost stearsa pana si poza cu scultpura Micii Sirene din Copenhaga - o aiureala.
Devine interesant cand o persoana se simte lezata de altcineva care a pus ceva care o lezeaza. Atunci persoana vrea sa faca o plingere la politie, pe dreptate sau nu. Este un motiv pentru care e nevoie de identitatea pe FB.
Dar si in Gara de Nord tot asa e. Poti sa te desfasori in libertate pana in momentul cand ai comis ceva care a deranjat pe altul. Atunci, din anonim te transformi in persoana cu nume si prenume. Chiar si in cazul acesta, ai beneficiat de libertatea de exprimare dar ti-ai asumat si consecintele.
Ca sa inchei aceasta poveste lunga, nemultumirea ca a cere identitatea e o "manipulare" nu se potriveste dupa parerea mea. Manipulare este cand cineva te determina sa faci un lucru fara ca tu sa te prinzi ca el a vrut asta si nu tu. Poti fi manipulat si spre binele tau, dar asta e alta poveste.
Ar mai fi de spus ca FB e un sait privat, ca si google si multi altii, dupa moda timpurilor. Ei ofera tot felul de servicii dar in schimbul lor au pretentia sa le suporti reclama si sa te conformezi cerintelor lor, oricare ar fi ele. Dar nu te obliga. Esti la ei acasa si nu e un drept al omului sa ai un cont pe FB.
Observa totusi ca eu nu sustin ca ai sau nu ai dreptate. Am incercat doar sa explic cum vad lucrurile fara insa sa pretind ceva.

| RAY explică (pentru ALGator):

Spui tu ca nu ma obliga da ma obliga daca nu scriu numele mei real imi inchide contul, de ce au nevoie apoi de buletinul meu? eu il folosesc doar ca sa vb cu rudele atat de ce trebuie oricine sa ma poate gasi? poate eu nu vreau asta de ce sa imi public indentitatea pe internet nu vezi ca cere absolut totul despre tine numai vb ca isi instaleaza cokie in pc si te supravegheaza non stop tot ce faci, nu sunt paranoic tot ce facem aceste site urii stiu totul despre

| floresdemayo a răspuns (pentru RAY):

Dacă ți s-a cerut copie după acte, pentru confirmarea numelui, înseamnă că cineva ți-a raportat contul. Dintre milioane de oameni care au cont, crezi că cei din Silicon Valley te-au ales tocmai pe tine, să îți dovedești identitatea? : ))
Se întâmplă asta, doar atunci când cineva îți raportează contul!
Sfatul meu: Trimite-le copie după actul de identitate, lasă vizibil doar numele, poza, data și anul nașterii, însă acoperă adresa și ultimele șase cifre din CNP.
Iar, acolo unde îți spune să completezi numele (first name, second name, mail etc) cu care vrei să apari pe FB, poți să menționezi nickname-ul pe care dorești să-l folosesti în continuare, ori doar ambele tale prenume. Tot acolo, între paranteze, fă-i să înțeleagă că dorești să păstrezi secretă identitatea ta, pentru protecția ta (ex: de teama hărțuitorilor etc).
Obligatoriu, încearcă să le scrii în limba engleză! :)

1) https://www.facebook.com/help/152574858158907?helpref=related
2) https://www.facebook.com/help/155050237914643?helpref=related
3) https://www.facebook.com/help/103873106370583?helpref=related
4) https://www.facebook.com/help/1723057061256937?helpref=faq_content

| Adry05 a răspuns (pentru RAY):

Eu am avut timp de 5 ani un nume conceput din nickname si nu mi-a inchis nimeni contul. Si mai stiu astfel de persoane care au contul tot din aceeasi perioada cu mine si inca nu si-au expus numele adevarat.

| Lioname a răspuns (pentru ALGator):

Aveti dreptate, asa este! Ce sa facem? Trebuie sa supunem autoritatilor asa cum cere BIBLIA si sa facem ce ne cere legea si sa respectam!

| Anonim a răspuns (pentru floresdemayo):

Se intampla si atunci cand uiti absolut toate datele de conectare sau cand schimbi numarul de telefon cu care te conectezi. Si nu, nu trebuie sa acoperi nimic in copia buletinului pentru a fi recunoscut!

| floresdemayo a răspuns (pentru anonim_4396):

Bine, dar nu cred că e cazul lui. E imposibil să îți uiți datele de conectare, mai ales dacă îl folosești zilnic. În privința zecilor/sutelor de like-uri (chiar de ar fi să le dai zilnic), nimeni nu îți suspendă contul pentru așa ceva, poate doar temporar (2-3 zile) te oprește de la astfel de acțiuni. Însă, repet, actul de identitate, se solicită doar cazurilor suspecte, care sunt bănuite că nu au nume real. Personal, susțin și eu, ca și alții, că e o prostie să nu alegem un diminutiv, ori un nickname pe FB, în locul folosirii numelui real. Poliția poate găsi pe oricine, chiar dacă datele sunt false, fiindcă sunt alte metode de depistare a infractorilor/pedofililor/hackerilor etc, atunci când e cazul.
Eu îmi susțin părerea, indiferent de ce vei crede tu! El a fost raportat de un prieten din listă, ori de un "prieten", pe care l-a alungat din listă. El obișnuiește să dea ignor celor care nu îl înțeleg, deci nu mă mir dacă pe FB a blocat pe cineva, iar acela i-a creat probleme, de pe alt cont.
Iar, ultimele cifre din CNP trebuie bruiate/acoperite, niciodată nu se dă un CNP complet, când e vorba de site-uri de socializare. Doar anumitor insitutuții te legitimezi, când e cazul atât (Poliție, spital, Poșta Română etc). Virtual, nu se trimite așa ceva!
Am cunoscut cazuri asemănătoare, FB-ul nu are nicio problemă cu CNP, îi interesează dacă e scrisă corect data/anul nașterii și numele, nimic altceva. Nici măcar țara, nu-i interesează. Fiindcă omul se poate stabili oriunde, de la o săptămână la alta, dacă își dorește asta. Ei nu au cum să verifice periodic acest lucru, plus că nu îi interesează să ne ceară lunar/anual, locațiile unde ne-am stabilit.
Am citit și despre situații în care, unele persoane au trimis acte doveditoare, pentru recuperarea contului, iar Fb-ul nu le-a mai deblocat contul niciodată, pe motiv că nu "corespund" cu adevărul. De aceea, i-am spus lui Ray să le scrie un scurt mesaj în limba engleză, nu sentimentalisme, ci la obiect, pentru a-i ajuta să înțeleagă că e vorba despre el. Altfel, totul va fi tratat cu superficialitate, iar recuperarea contului va fi la noroc. Deși, uneori, pentru a avea "noroc" trebuie să lupți. Norocul ni-l facem singuri!

| RAY explică (pentru floresdemayo):

Nu am fost raportat de nimeni dar imi scrie sa scriu numele meu real ceea ce eu nu vreau asa ceva

| floresdemayo a răspuns (pentru RAY):

Crede-mă, ai fost raportat. În aceste situații, nu mai primești notificare în care să fii anunțat, de exemplu, că fotografia X ți-a fost raportată pentru că încalcă regulile comunității. Un cont se raportează direct. Depinde ce setări a făcut răuvoitorul, putea să fie mai blând, să te raporteze pentru nume incomplet, și atunci FB îți cerea să mai adaugi un nume. Chiar dacă ai fi pus un al doilea/treilea nume fictiv, puteai să te loghezi din nou. Aveai tot dreptul.
Dar, daca FB ti-a cerut "verificarea" acestuia, cu acte, fără altă posibilitate, categoric, e vorba de raportare. Dacă nu îți adaugi numele real, pierzi contul, Ray.
Tu scrie așa:
First name (prenumele tău real), Second name (aici, scrii a doua oara prenumele tău, cu mențiunea, scrisă în limba engleză, că nu doresti să îți faci public numele complet, însă le poți oferi doar lor datele complete, pentru confirmarea adevarului). În rest, succes...

| RAY explică (pentru floresdemayo):

Cand o sa ma insor o sa dau numele socrului meu dar al meu niciodata

| floresdemayo a răspuns (pentru RAY):

Îl bagi pe el la înaintare? happy

| RAY explică (pentru floresdemayo):

Vrei sa pun numele soacrei mele?

| floresdemayo a răspuns (pentru RAY):

Dacă vrei s-o terorizezi...
Te va raporta pentru furt de identitate. ))

| RAY explică (pentru floresdemayo):

Si eu am raportat-o de multe ori la dumnezeu ca imi manca zilele

| Clorox a răspuns:

Facebook nu te obliga sa-ti pui numele adevarat, daca nu-ti convine poti sa te duci si sa traiesti in pesteri, acolo nu-ti cere nimeni numele... Suntem aproape in 2017, se dezvolta inteligenta artificiala, cred ca un nume banal nu prea ii intereseaza... laughing

| RAY explică (pentru Clorox):

Nici in pestera nu scapi de Facebook asta te urmareste peste tot

| Clorox a răspuns (pentru RAY):

laughing

| Lioname a răspuns (pentru RAY):

La munti, nu cred ca se capteaza semnalele de internet! Si telefoanele mobile si smartphoneuri sunt urmarite si ascultate!

| Liviu_Liviu_1961 a răspuns (pentru Clorox):

Te inseli amarnic.Te obliga altfel i ti blocheaza contul.Si mai mult te pune sa trimiti document oficial in poza cu numele ...etc etc.

| GdX a răspuns:

1. Securitatea internetului
2. Urmarire
3. Manipulare prin reclame.

| Gonrax a răspuns:

Nu trebuie să-ți pui neapărat numele adevărat...

| RAY explică (pentru Gonrax):

Ba da ca daca nu isi poate inchide contul

http://javra.eu/de-ce-va-poate-fi-dezactivat-contul-pe-facebook/

apoi isi cere buletinul din acel moment te pot ei supravega non stop tot ce faci pe net stiu totul despre tine si asa providerul stie tot ce faci si pe orice site intri stiu si ei totul, locatie, adresa ta, providerul de servici etc

asta e democratie?

| Gonrax a răspuns (pentru RAY):

Păi mulți dintre prietenii mei au numele pe FB random, nu cel real, și de asta ziceam.

| Lioname a răspuns (pentru RAY):

Ati inteles sau ati interpretat gresit tot ce scrie acolo la http://javra.eu/de-ce-va-poate-fi-dezactivat-contul-pe-facebook/ fiindca asa cere fondatorul Facebookului, dl.Mark Zuckerberg! E mai bine sa fim cinstit si corect pentru accesarea legala in internet si la contul dvs. de Facebook si dvs. aveti dreptul la confidentialitate si va va respecta cerintele dvs!

| RAY explică (pentru Lioname):

Alea sunt vrajeli evresiesti

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Gornistul le da tare in bara. laughing
Numele adevarat este cerut pentru securitatea contului. Atunci cand uiti parla, id-ul de yahoo sau ai schimbat numarul de telefon si vrei sa recuperezi contul(in cazul in care ai like-uri multe si amici multi si nu vrei sa iti faci alt cont) trebuie sa le scrii lor. Dupa ce le-ai scris, ei iti vor cere sa faci copie dupa buletin si sa o trimiti prin email. Spune-mi si mie, daca este contul cu nume fals, te mai recunoaste dupa buletin?

| HarleyQuinn a răspuns:

Pentru că e o rețea de socializare, iar ca să te găsească alții, ideal ar fi să-ți folosești numele real.
Deși nici eu nu înțeleg de ce sunt atât de obsedați de chestia asta.

| Liviu_Liviu_1961 a răspuns:

Singurele raspunsuri ( vazand ca s-a intensificat aceasta practica securisto comunisto bolsevica ) sunt ori feisbook incearca sa si faca o baza de date reala care deja pune in pericol siguranta populatiei care foloseste aceasta retea prin faptul ca l a un moment dat te poti trezi cu conturile bancare goale si nu stii cum s-a intamplat asta sau cu casa goala ori tinta in anumite imprejurari a unor infractori sau chiar sa ti ingradeasca libertatea de exprimare sa ti ofere datele tale si absolut toate detaliile unui sistem securist de eliminare si daca ai ajuns sa devii incomod atunci poti dispare fara urma si nu vei ma fi gasit sau sa te gaseasca undeva "rece" cu faptuitori neidentificati. In fine au pierdut un proces in prima instanta si cred ca l vor pierde si in recurs si vor fi obligati sa scoata aceasta cerinta abuziva sau reteaua va fi desfiintata.