|

Salut Fratii mei, Azi am pus un Anunt pe: La Jumate.Ro. cu un Telefon S7 edge si am primit un Mesaj de la două persoane, Ambele fiind Straine, una din ele Mi a oferit Nr de telefon ca sa vorbim pe WhatsApp, si mi-a zis ca vrea sa cumpere Telefonul pentru fiul ei de ziua lui, (Fiind femeie) oare...si de vreo doua, trei ori mi-a cerut Datele pentru Ami depune banii in cont, eu m-am prefacut ca musc momeala, si i am zis ca nu am cont bancar si ca cei 400 euro (pretul telefonului) mi poate transfera la Money gram sau Western union, ea venind cu replica: am probleme cu Actele, (pasaportul) si ca poate face doar transfer bancar, mentionez pe site are Nume de Spaniol, iar pe Whatsapp imi scria in Engleza, ea fiind in USA, dar doreste sa trimit coletul in UK, Gen, dupa ce face transferul, intrebarea mea este, Oare ce doreste sa faca cu Datele mele, inclusiv Contul bancar? Pentru ca sansele sa fie O oferta wow sunt ca sansele sa ma combin eu cu Profa de Engleza, adică Nule, oare ce doreste sa faca cu datele mele? Eu stiu ca este teapa, dar na, apropo, cealalta persoana mi-a lasat adresa de Email, si persoana asta mi-a lasat o, dar mi-a lasat si numarul, Am citit pe net, si deregule teparii se simt ca la ei acasă numai cand converseaza pe Email. Aporpo, persoana aceasta mi-a dat si datele: Nume, si adresaVa rog, dati mi niste sfaturi, dau funda!

9 Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna,

Pentru a face transfer bancar, o persoana are nevoie doar de numele tau complet si IBAN-ul - acesta date pot fi impartasite fara a exista vreun risc. Pentru a iti prelua identitatea sau a face fraude, este nevoie si de alte date personale precum CNP, adresa, serie de buletin, etc.

In schimb, daca nu te simti confortabil cu impartasirea acestor date atunci cauta un cumparator care este confortabil cu plata ramburs.

Ora De Net
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| a răspuns:

Se practica asta cu transferul bancar, cei care au o situație materială buna se risca sa depună banii înainte in cont, adică și tu ai putea sa le dai teapa și sa nu trimiți coletul. Eu am cumpărat de foarte multe ori chestii și de pe olx și de pe Facebook și am plătit in cont pentru ca lumea nu mai are curaj sa trimită cu ramburs din cauza persoanelor neserioase care refuza apoi coletul, am vândut și eu câteva lucruri și tot așa mi s-a plătit in cont. Pt a face un transfer bancar ai nevoie doar de contul (IBAN-ul) și numele titularului. Nu are nimeni ce sa facă cu aceste date. Adică se practica de atâta timp chestia asta cu platitul in cont și nu a pățit nimeni nimic.
Problema e doar dacă îți cere alte date gen CNP-ul sau adresa ta, care nu sunt necesare. Adică dacă încearcă sa te ducă cu vorba sa le furnizezi și alte date.
Dacă îți transfera banii pe produs și prețul transportului, nu exista absolut nicio problema in a ii trimite produsul. De unde știi ca nu e o persoana serioasă și cel neserios care refuza sa trimită pachetul deși i-a fost plătit, ești tu?
E adevărat ca se fac înșelătorii dar ai nevoie de mult mai multe date despre persoana in cauza ca sa te folosesti de el, cu numele și contul tău nu are ce sa îți facă.

| a răspuns (pentru Bondarel99):

In Romania metoda cu plata in avans in cont si expedierea dupa ce intra banii mi se pare extrem de sigura pentru ambele parti. Cumparatorul este asigurat ca are numele si contul bancar deci persoana care a primit banii este extrem de simplu de depistat in cazul unei fraude. Vanzatorul este si el asigurat de seriozitatea cumparatorului si nu se trezeste ca se razgandeste si nu ridica coletul. Am practicat-o si eu de multe ori in ambele sensuri fara nicio problema dar pentru produse ieftine, de 30-100 lei la care nu merita sa platesti 25 lei la curier sau 10-15 lei colet cu ramburs la posta (plus 2 drumuri/cozi in cazul vanzatorului) cand un colet simplu costa 5 lei iar plata la ghiseul bancar in contul altei persoane e gratis.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
8 răspunsuri:
| a răspuns:

E destul de clasica teapa cu straini care cumpara de pe olx.

Ideea e ca ei nu fac nimic cu datele tale, doar te vor convinge ca ti au depus banii in cont, si ca banca cu care ei lucreaza a facut transferul doar ca banii vor ajunge in cont la tine doar cand ei primesc produsul, bani care bineinteles nu vor ajunge niciodata.

sigur iti vor da si un document prin care o anume banca din US sau UK a facut deja transferul catre tine

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cand ti se transfera banii in cont, in unele tari se poate face si nenominal, iar in cazul altor state trebuie dat si numele titularului contului. La fel se intampla si la Western Union. Mai multe date nu trebuie despre destinatar.

Daca persoana este din Mexic si traieste in SUA, iar coletul doreste sa fie trimis la nepotul din UK, atunci nu vad nici o problema.

Dupa primirea banilor expediezi telefonul foarte bine ambalat (sa reziste la aruncarea coletilor), cu accesoriile (incarcator, cablu, casti etc).
Dupa expediere sa scanezi /fotografiezi cu calitate biletul (recipisa) de expediere cu care ai trimis coletul si sa trimiti la adresa de e-mail primit. Trebuie sa se vada bine data expedierii, numele si adresa destinatarului.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ignora-i, nu te complica daca ti se pare ceva dubios, cel mai bine il vinzi trimitand prin curier cu plata ramburs sau pur si simplu, predare personala.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru RB26DETT):

Persoana asta zice ca mi transfera inainte, stiu ca se fac Inselatorii si cu acte, dar stii ceva? Fie ca e teapa sau nu, eu nu trimit nimic, nu m-am nascut la coada vacii ca sa fiu atat de prost, eu nu trimit prin curier nici comuna vecina de comuna mea, dar aminte in strainatate, daca chiar imi transfera bani, norocul meu, prostia lor! Multumesc pentru sfat

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

In cazul asta mi se pare ca e cum a spus suntserios. Ei iti trimit o copie dupa un ordin de plata emis de o banca din UK sau USA si iti cer sa expediezi imediat produsul. Dar ordinul de plata e fals sau nu sunt bani in contul respectiv deci transferul nu se face si tu nu vezi niciun ban. Poti accepta plata in avans dar cu conditia sa trimiti produsul DOAR dupa ce ai banii in cont. Treaba asta se practica pe scara larga intre persoane din Romania si este mai ieftina si chiar mai sigura decat un colet postal cu ramburs. Singura metoda mai buna este curierul cu posibilitatea deschiderii pachetului inainte de plata si asta e metoda recomandata pentru telefoane sau alte chestii mai scumpe care se pot proba pe loc doar ca functioneaza doar in RO.
Doar ca mi se pare extrem de dubios ca cineva sa cumpere un S7 din RO platind taxe de transport enorme cand poate cumpara acelasi produs de pe piata locala la un pret aproape identic.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Tepari! Mai ales daca sunt din strainatate. Au telefoane peste tot, noi si la pret accesibil. De ce ar risca sa cumpere unul la mana a doua? Au si ei piata de vechituri unde iei cu 1-2 € aproape noi.
Esti tu sigur ca datele (nume, adresa) sunt reale?
O adresa de mail poate fi stearsa oricand.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează