| Stefanx56 a întrebat:

Se considera plagiat dacă traduc o informație de pe internet(Wikipedia)? Programul cu care se verifica va detecta chestia asta?

4 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Orice text căruia nu-i ești autorul trebuie pus între ghilimele și indicată sursa.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Depinde si unde folosesti informatia repsectiva, dar da... daca nu specifici sau nu faci trimitere la sursa, atunci este considerata o forma de plagiat.

Dar poti foarte usor sa pui un indice dupa fraza respectiva [1], iar la referinte bibliografice, poti sa adaugi prima linie:
[1] www- si magina respectiva, de unde ai luat informatia.

Si nu trebuie sa te gandesti la programul cu care se verifica daca ai plagiat sau nu, multi zic ca folosesc un astfel de program, depinde acum si unde, insa nu se prea foloseste. De altfel exista si pe internet o multime de astfel de "programe" si nu sugerez sa apelezi la ele, pentru ca articolul sau referatul tau, ar trebui sa stea doar in posesia ta si a institutiei in cadrul careia ai realizat acel document, sa nu fie incarcat pe internet oriunde.

Iar daca un profesor sau cineva, incearca sa vada daca este copiat de pe internet, poate foarte usor sa caute pe Google, parti din ce ai tu acolo si sa vada daca se potriveste.


Numai bine!

| johnnny123 a răspuns:

Depinde ce intelegi prin "informatie".

Daca este o informatie punctuala (si factuala) de genul "Ziua Nationala a Statelor Unite este sarbatorita pe 4 iulie", nu este nici o problema.

Dar daca traduci un intreg capitol ca si cum ar fi compus de tine fara sa creditezi sursa in niciun fel, atunci binenteles ca este plagiat.