| HanszmR a întrebat:

As vrea sa ma apuc de box dar nu de performanta. Cum as putea sa nu ma accidentez la incheieturi si ce sfaturi imi dati in general la acest sport?

14 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Ca sa nu te accidentezi ar trebui sa stai pe marginea ringului si sa te uiti la altii. Orice sport de contact implica si asemenea riscuri. Sfaturile le primesti de la antrenor. Daca vei ajunge sa te apuci de box.

| Cosmin86 a răspuns:

Ai bandaje pentru incheieturi pe sub manusi. Si sa-ti cumperi manusi de calitate, nu la 100 de lei din Decathlon.

| Osneros a răspuns (pentru Cosmin86):

Nu-i nevoie de bandaje daca ai tehnica buna. Daca tii pumnul prost si dai ca ciobanul intr-un sac tare o sa-ti lezezi incheieturile cu tot cu bandaje.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Osneros):

Poate tu ai facut 2-3 antrenamente de incepatori si atunci da, bandajele n-au mare utilitate ca abia inveti sa dai. Totusi, durerile de incheieturi sunt frecvente pentru ca sunt destul de multi (de incepatori zic, desi se gasesc si mai avansati) care au tendinta sa indoaie incheietura, in special la crosee. Nici nu e nevoie sa dai tare, e suficient sa gresesti des. Nu mai zic ca si cu cea mai buna tehnica, tot poti sa-ti sucesti cumva mana lovind cine stie cum intr-un blocaj. Bandajele nu te protejeaza complet de asta, dar ajuta. Si oricum ele au si alte roluri pe care sunt convinsa ca le stii daca ai facut macar o data in viata ta un antrenament ca lumea.winking

| Osneros a răspuns (pentru AnastasiaK):

Hmm. Am facut mai bine de 2 ani de kickboxing, inclusiv sparring-uri full contact (loviturile la cap doar semi-contact). Niciodata nu mi-am accidentat incheieturile si nici colegii de sala. Am avut un antrenor bun, care punea accent pe tehnica. Colegii mai foloseau bandaje, dar eu n-am folosit niciodata.

La blocaje oricum nu-ti folosesti incheieturile. Folosesti in mare parte coatele si genunchii (pentru loviturile joase).

| AnastasiaK a răspuns (pentru Osneros):

1. Nu ma incalzeste cu nimic ca ai facut 2 ani sau mai mult. Chiar recent am cunoscut un tip care facea kickboxing din 2008 si cand am lucrat cu el a trebuit sa-i explic...cam tot ce se putea explica happy

2. De unde stii tu ce si-au accidentat si ce nu si-au accidentat colegii tai? Ca eu personal cand am o accidentare nu ma duc sa strig in toata sala. Spun doar daca ajung in situatia de a nu putea da sau incasa anumite lovituri si trebuie sa-mi atentionez partenerul de antrenament. Cunosc destui mari actuali si fosti luptatori de box/kickboxing/mma ai Romaniei si nu e unul singur printre ei care sa nu foloseasca bandaje sau care sa spuna ca sunt inutile. Daca tu crezi ca stii mai bine...

3. Am zis ca te poti accidenta lovind INTR-UN blocaj, nu executand unul (desi se poate si cand executi unul), poate citesti si cu atentie data viitoare... In plus, ma refeream CLAR la blocaje pentru lovituri de brate din moment ce discutia era despre box.

| Osneros a răspuns (pentru AnastasiaK):

1. Diferenta e ca pe mine m-a interesat propria tehnica si m-am docummentat in privinta ei.

2. Stiu pentru ca eram apropiati. Pe langa asta, ar fi fost evident daca se intampla. Imagineaza-ti ca se intampla in sparring. Toti luptam, doi brusc se opresc. E clar ca ceva e in neregula, no? La fel si la sac, doar ca se opreste doar unul.
Cat despre partea cu bandajele, sunt mai mult un inconvenient (iti ia timp sa le pui si sa le dai jos, si nu sunt gratis) pentru un incepator decat ceva util. Riscurile de accidentari ale mainii in timpul antrenamentelor sunt extrem de mici: "injury rate for hand and wrist injuries combined during training was estimated at 0.34 to 0.45 injuries per 1000 hours" (extras de pe https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5349401/).
Pe langa asta, bandajele folosite de mari actuali si fosti luptatori nu sunt bandaje de 40 de lei, ci sunt bandaje de calitate superioara, uneori facute special pentru acel luptator (vezi Floyd Mayweather, de exemplu).
Riscurile de accidentari sunt ceva mai mari in timpul competitiilor, dar asta nu include doar accidentarile mainii, ci tot corpul.

3. Intr-adevar, n-am inteles la ce te-ai referit. I stand corrected.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Osneros):

Tot ai nevoie, ca obosesti la un moment dat + ca si manusa te harjaie in timp.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Osneros):

Nu e neaparat o accidentare, intr-adevar rar se intampla sa fie ceva serios, sa se rupa ceva, etc...de incheietura zic. Eu am vorbit de dureri, in schimb, care apar (nu brusc) si cu care poti continua antrenamentul. Deci nu e cazul sa te opresti sa anunti.

Ce ai extras tu de pe site-ul ala... felicitari pentru site-ul ales, dar unde spune ca fara bandaje? E vorba de box din cate vad, nu de lovit cu pumnul gol, iar boxul implica by default si bandaje, chit ca tu nu le porti. Deci, banuiesc ca e calculat riscul de accidentare cu bandaje si manusi.

Mie imi place ca tu imi zici "vezi Mayweather" dupa ce eu am zis de luptatori ai Romaniei...pe care nu am nevoie sa-i caut ca pe multi ii stiu personal si cu cativa chiar mai stateam din cand in cand de vorba in timp ce (ghici ce?) ne puneam bandajele. Deci cam stiu ce vorbesc cand ma refer la ei, nu imi dau si eu cu parerea...

| Osneros a răspuns (pentru AnastasiaK):

E vorba de profesionisti, care sunt, evident, mai predispusi la accidentari si dureri.
Ai dreptate la partea cu bandajele din studiu, cel mai probabil foloseau si bandaje, avand in vedere ca nu sunt amatori.
Oricum, deja cam deviem de la subiectul initial. N-am spus nicaieri ca bandajele sunt inutile. Am spus ca n-are rost sa le folosesti ca incepator, fapt cu care ai fost si tu de acord: "Poate tu ai facut 2-3 antrenamente de incepatori si atunci da, bandajele n-au mare utilitate ca abia inveti sa dai."

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Te înscrii la un club. Instructorul te va învăța toate tehnicile de autoapărare si de luptă.

| AnastasiaK a răspuns:

Sfat general: cauta o sala buna si asculta de antrenor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1. Nu ma incalzeste cu nimic ca ai facut 2 ani sau mai mult. Chiar recent am cunoscut un tip care facea kickboxing din 2008 si cand am lucrat cu el a trebuit sa-i explic...cam tot ce se putea explica laughing

2. De unde stii tu ce si-au accidentat si ce nu si-au accidentat colegii tai? Ca eu personal cand am o accidentare nu ma duc sa strig in toata sala. Spun doar daca ajung in situatia de a nu putea da sau incasa anumite lovituri si trebuie sa-mi atentionez partenerul de antrenament. Cunosc destui mari actuali si fosti luptatori de box/kickboxing/mma ai Romaniei si nu e unul singur care sa nu foloseasca bandaje sau care sa recomande sa nu fie folosite.

3. Am zis ca te poti accidenta lovind INTR-UN blocaj, nu executand unul (desi se poate si cand executi unul), poate citesti si cu atentie data viitoare... In plus, ma refeream CLAR la blocaje pentru lovuturi de brate din moment ce discutia era despre box.

| Osneros a răspuns:

Sa te accidentezi la incheieturi e o realizare in sine, ar trebui sa fii mandru daca reusesti laughing

Du-te la sala, fa sparring si o sa inveti acolo destule, ce sfaturi vrei?