| IonAlexandru3794 a întrebat:

Am un gand sa ma apuc la sala, am 14 ani fac 15 in august. As vrea sa ma apuc deoarece ma voi duce in oras la liceu la toamna si ar fi mai usor cu transportul deoarece stau la tara. Am 1.83 si 80 kg. Ce ziceti ar fi recomandat sa ma apuc?

11 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Doamne e mai proastă ioneasca asta de la zi la zi.
la vârsta ta nu e recomandat să lucrezi cu greutăți prea mari pentru că sunt șanse să-ți oprească creșterea, dar dacă faci banda sau orice înseamnă cardio și chiar și greutăți dar nu exagerat e ok. Orice sport și mișcare sunt binevenite, ar fi și mai bine dacă ai putea în aer liber, mai ales că stai la țară

| Violleta2022 a răspuns:

Nu! La 14 ani este recomandat sa te apuci de un sport, nu de sala, fiindca hormonii de crestere se vor bloca si iti vor afecta cresterea.
Sala se face DUPA ce implinesti 20 de ani, cand cresterea si dezvoltarea ta integrala, s-au incheiat.

| Fierăstrău_Georgică_1995 a răspuns (pentru Violleta2022):

Vorbesti din experienta sau din auzite?

| Violleta2022 a răspuns (pentru Fierăstrău_Georgică_1995):

Nici din una, nici cealalta.
Am citat pe d-na doctor, care posteaza pe acest site:

"in 14 Iulie 2018 | Brigaela a răspuns:
Sala poate afecta cresterea printr-un mecanism mult mai complex: cresterea in masa musculara mobilizeaza prea multe proteine si nu mai rama suficiente ca sa sustina cresterea in inaltime. Iar regimurile hiperproteice inhiba cresterea in inaltime, fiindca inhiba secretia de hormon de crestere. Prin urmare, in adolescenta cam trebuie sa alegi intre muschi mari sau crestere in ianltime.
NU orice sport ajuta cresterea in inaltime, unele o inhiba (in special cele care includ masa musculara mare sau efort excesiv ca gimnastica). Favorizeaza cresterea in inaltime mai ales sporturile in aer liber (expunerea suficienta la soare este foarte importanta), cele care includ alergare si sarituri, precum si inotul, fiindca apa anuleaza gravitatia si lasa libere cartilajele de crestere".

| TheBoyTheCool24 a răspuns (pentru Violleta2022):

Păi și atunci în sală ce se face. dans, pictură, pian?
Nu mai da răspunsuri aiurea dacă nu știi despre ce este vorba că-l încurci pe cel ce a lăsat întrebarea.

Revenind la subiect, sportul înseamnă sănătate, singurul lucru rău pe care-l poți păți de la " sală " este hernia de disc dacă folosești greutăți mult prea mari pentru nivelul tău, de asta este bine să o iei treptat cu greutăți mici la început. Fie că vrei să slăbești, să pui pe tine, să dezvolți rezistență, ș.a.m.d, este decizia ta și eu ca un anonim de pe internet, mai mult de 2-3 păreri din experiența mea nu-ți pot da.

Succes!

| Violleta2022 a răspuns (pentru TheBoyTheCool24):

Daca citeai cu atentie intelgeai: SALA nu este recomandata copiilor si tinerilor sub 20 de ani, deoarece inhiba hormonii de crestere!
Dar cand ti insuti un copilas si nu ai cunostinte medicale, nu te bagi sa dai sfaturi altor copilasi, ca-i poti nenorocii.

| TheBoyTheCool24 a răspuns (pentru Violleta2022):

Sala stimulează creșterea, nu știu cine te-a învățat pe tine fitness dar dacă dai din casă doar părere auzite p-aici, pe acolo, e clar. Am 3 ani de când merg la sală și nu am avut nicio problemă cu creșterea în înălțime ba chiar m-am înălțat. Nu dau sfături în necunoștintă de cauză cum o fac alții, dacă n-ați pășit într-o sală de fitness și n-ați muncit acolo măcăr juma' de an e normal să nu pricepeți.

Înălțimea e determinată în primul rând de genetic, coloana crește cât este scris în gene.
Vreți părerea unui specialist? Uitați-vă aici:
https://www.csid.ro/specialist/sala-iti-opreste-cresterea--4347534
https://www.youtube.com/watch?v=D5v3V8S1WVY

| Violleta2022 a răspuns (pentru TheBoyTheCool24):

Sunt studii americane care au confirmat inhibarea hormonilor de crestere in inaltime, la adolescentii in crestere, doar ca sunt inadins ignorate de unii medici. Dar sunt si medici romani care au studiat si admis aceasta posibilitate, odata ce confirma si sfatuieste sa nu se faca sala in adolescenta. Chiar aici pe site, este o doctorita Brigaela, este username-ul ei, care confirma sala- ca fiind direct responsabila de inhibarea hormonilor de crestere.

Uite aici un caz real al unui copil care a facut sala, nu a mai crescut deloc. Regretele lui sunt clare:

"în 15 Ianuarie | Anonim întreabă:
Salut, am si eu o intrebare, am 19 ani si am inaltimea 1.72, de la 16 ani nu am mai crescut deloc. Imi poate spune cineva de ce? Parintii, mama are 1.60 iar tatal 1.77, vreau sa mentionez ca de la 15 ani m-am apucat de sala ajungand la 18 ani sa ridic 100 kg la picioare poate asta sa fi avut un efect negativ asupra cresterii sau coloanei? Mai este posibil cumva sa ajung macar la 1.75? Si daca da, cum?"

https://www.tpu.ro/......cineva-de/

PS In ce ma priveste, sunt fosta sportiva si de peste 20 de ani, merg la sala de fitness pentru intretinere. Asadar vorbesti in necuniostinta de cauza, ca orice copilas care se da mai destept decat este.

| RobertMoon a răspuns:

Eu zic sa te apuci și să nu asculți pe aici de toate cucoanele care baga aceeași placa mereu: îți oprește creșterea sala și alte tâmpenii. Nu îți oprește nicio creștere sala, e un mit inventat de idioți și preluat de alții, tu deja ai 1.83 și 80 kg, o înălțime și greutate cu mult peste medie la vârsta ta, așa că apuca-te că e safe, iar despre faza cu mutatul la oraș nici nu trebuia să aduci vorba că nu are legătură una cu altahee hee

| Comunity a răspuns:

Salut. Deci tu vrei sa te apuci de sala, bun, dar cum vrei sa faci asta? Vrei sa faci naveta de la tara la oras sau vrei sa iti cauti o chirie sau sa stai la internatul liceului? Inaltimea si kilogramele sunt perfecte la varsta ta, nu ti-as recomanda sa mai slabesti numai in caz ca nu vrei sa faci un sport de performanta in care trebuie sa fii agil. La 1.83 cm si 80 de kg tu ai mai putea pune vreo 10 kilograme de masa musculara.
Tu ce iti doresti: vrei sa cresti un pic in masa muscular musculara si sa te mentii sau vrei sa devii culturist? Eu unul personal nu as face naveta ci mi-as cauta sa stau la un camin sau la o chirie pentru ca ar fi mult mai usor si cu programul daca te duci de 3 ori pe saptamana la sala pentru inceput e destul (luni, miercuri si vineri si dupa pauza) si e si mai usor si cu regatul alimentar. Daca esti pe drum cu naveta nu te tii nici de sala, nici de regim si plus ca o sa ai de invatat si pentru liceu. Parerea mea.

| Comunity a răspuns (pentru Comunity):

*regimul alimentar, scuze. laughing