| miracle11 a întrebat:

de ceva timp sunt prea obsedat de inaltimea mea si vad ca nu prea mai cresc in inaltime.Eu cand aveam 13 ani aveam 1.50 si pana la 14 am ajuns pe la vreo 1 62.Acum eu am 14 ani peste 3 luni fac 15 si la momentul de fata am 1.67-1.68 cam pe aici si as vrea sa fiu mai inalt, ce as putea face in cazul asta stand acasa in carantina, daca imi fac un cos si incerc sa arunc cu mingea in el ca la baschet ar functiona?

9 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, 2-3 luni cat va dura carantina, nu vor fii mare pierdere pentru tine. Orice sport facut in casa sau curte este bun!

| miracle11 explică (pentru Violleta2022):

Mama mea are 1, 53 si tata 1, 68.Sunt sanse sa ajung pe la 1, 75-1, 85?

| Violleta2022 a răspuns (pentru miracle11):

Exista o formula de aproximare, dar conteaza enorm mostenirea genetica de la parintii tai.
(inaltimea tatalui + inaltimea mamei + 13cm):2 = inaltimea baiatului
(168+153+13):2= 167cm
Conform calculelor, tu vei putea atinge 1.67m dar nu-i regula, mai poti creste daca te apuci serios de un sport, care stimuleaza hormonii de crestere.
Daca vei ajunge la 1.75m trebuie sa te consideri super norocos.

| Alverto a răspuns:

Nu prea, și nu știu cât de supărat v-a fii mama ta daca v-am vedea coșul de baschet în casă laughing cel mai simplu mod de a te intalța (când stai in carantină) este sa faci exerciții de intindere

| miracle11 explică (pentru Alverto):

Sunt la sat, stai linistit laughing

| Alverto a răspuns (pentru miracle11):

Aaaa, atunci da este bun, dar niciun sport nu se compară cu câteva exerciții de intindere zilnice

| AnastasiaK a răspuns (pentru Alverto):

In ce sens? Ca raportat la inaltime, orice sport si orice exercitii de intindere sunt exact la fel...de inutile. Inaltimea e genetica in cea mai mare parte, iar restul factorilor care o afecteaza nu prea sunt unii prme care sa ii poata influenta el. Stiu ca e greu de acceptat pentru cei care nu au geneticul pe care si-l doresc, dar asta e, cu si fara baschet (sau întinderi sau alte sporturi) inaltimea finala va fi aceeasi.

| Alverto a răspuns (pentru AnastasiaK):

rolling on the floor) de unde ai luat aceste informații care sunt 0 barat cu ce a întrebat omu' normal că este genetic, dar poți să te inalți prin exerciții fizice

| AnastasiaK a răspuns (pentru Alverto):

De unde am luat informațiile? E ușor complicat să-ți dau toate sursele din moment ce informațiile pe care le cunosc sunt rezultatul a mulți ani de studiu, dar îți pot da câteva idei de documentare, dacă vrei:

Dr. Chao-Qiang Lai - "How much of human height is genetic and how much is due to nutrition?" (1)
Lango Allen H, Estrada K, Lettre G și alții - "Hundreds of variants clustered in genomic loci and biological pathways affect human height." (2)
Marouli E, Graff M, Medina-Gomez C, Lo KS și alții - "Rare and low-frequency coding variants alter human adult height." (3)

Anyway, ca să înțelegi ceva din astfel de articole mai întâi trebuie să te ducă capul destul să înțelegi că genetic înseamnă fix că nu ajută cu nimic exercițiile fizice. În fine, lectură plăcută!

(1) https://www.scientificamerican.com/article/how-much-of-human-height/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2955183/

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302847/