anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cind fug mi se intampla sa mi se deschida a doua respiratie (atunci cand fugi si nu obosesti ).Dar acest proces apare rar si imi place cand fug la o viteza nebuna fara ca sa ma aprind ( Cum pot sa controlez sau sa dau drumul la starea aceasta cand am nevoie? )

7 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Mai baiete, tu te consideri masina? laughing

| lpavel a răspuns:

Esti sigur ca esti pamantean? laughing

| RoCkKiD a răspuns:

Regret sa te dezamagesc dar ai doar o respiratie (ai 2 circulatii in schimb dar nu vreau sa te bag in ceata).

Revenind la intrebarea ta, probabil chestia la care te referi este rushul de endorfine care apare cand alergi distante lungi (nu are treaba cu plamanii ci cu hormonii). Aceasta descarcare de endorfine (hormonii fericirii) apare ca reactie la stresul fizic la care este supus organismul si este un mecanism evolutiv de recompensare (primii oameni au dezvoltat aceasta trasatura deoarece neavand colti sau gheare trebuiau sa isi alerge prada pe distante lungi).

In alta ordine de idei se pare ca nu prea exista multe date cu privire la inducerea starii dar in studiile facute pana acum se pare ca de obicei e indusa cand organizmul este impins pana aproape de limita dar nu fortat excesiv.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Adrenalina e de vina, trebuie sa te enervezi. Mai poti incerca cu o musica care când o ascultã ti se face pielea de gainã.

| Laura927 a răspuns:

Mai nebunule..hai sa reformulam intrebarea...
"Cate o data pot fugi mai repede pe distanta mai lunga de timp si ma simt foarte energic dar de cele mai multe ori ma simt destul de greoi si fara energie.Mi-as dori ca tot timpul sa ma simt cu multa energie ca sa pot fugi repede.Ce as putea face ca sa am tot timpul energie?"

Da acum ca intelegem cu totii intrebarea, putem sa iti raspundem...
depinde de zi, de cat de bine ai dormit sau/si cat de bine ai mancat...nu in totdeauna suntem 100% fresh..de aia cate o data fugi mai repede cate o data mai incet.
Daca vrei sa ai energie poti incepe ziua cu o cafea americana sa vezi ce sprinten te simti dupa 10 minute.

| KanameKuran a răspuns:

Salut, nu exista o "a doua respiratie". Motivul principal pentru care obosesti atunci cand alergi este din cauza ca muschii consuma mai mult oxigen decat pot plamanii sa adune, prin urmare apare respiratia prin piele ce in loc sa aduca O2(oxigen) aduce doar O, ce determina secretia acidului lactic. Cand ai prea mult acid lactic in muschi, apar dureri de lunga durata (febra musculara).

Daca vrei sa alergi mai mult timp, fara sa obosesti sau sa ai dureri, antreneaza-ti respiratia (cam cum fac scafandri) si tine o dieta echilibrata (pentru a imbunatatii circulatia sangelui).

| KrIsTiAnO6 a răspuns:

Salut, pune un prieten sa dea drumul la 2 caini dupa tine, sa vezi atunci cum fugi si nu obosesti! pace