| Stuika a întrebat:

Daca eu sunt un rugbyst și consum creatina și vine un control de anti domping pe mine nu mă suspenda că iau creatina nu?

7 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Da, te suspenda pentru ca se detecteaza substante chimice in corp, care nu sunt permise.

| Mirel4412 a răspuns:

Creatina pe care o consumăm este produsă sintetic (artificial) prin fabricarea a două substanțe chimice - sarcozină și cianamidă. Deși aceste substanțe sunt chimice, la sfârșitul procesului devin un singur produs și sigur pentru consumul uman. Reacția dintre substanțele chimice cu sarcozină și cianamidă cu o cantitate specifică de apă este singura modalitate de a crea creatina sintetic.
Creatina se gaseste si in unele tipuri de carne dar si in corpul nostru, doar ca in cantitati mici. Este unul dintre cel mai studiat supliment. Cred ca ar trebui sa iei doze ft mari ca sa depisteze ceva. Nu este un produs anabolizant, NU IESE LA TEST ANTIDROG.

| TheStrategist a răspuns:

Nu

| vvvcbpk a răspuns:

Creatina e proteina sintetica, iese la antidoping

| AnastasiaK a răspuns (pentru vvvcbpk):

Creatina e proteină? rolling on the floor Cu asta ai zis tot ce trebuie, nu te mai ia nimeni în serios

P.S. E cumva un alt cont al primului neștiutor care a răspuns? Sau sunteți un fel de sectă..."martorii creatinei că e proteină" gen

| mihaiiso a răspuns:

Cam ai avea probleme pentru că creatina este o proteina sintetica (adică este creata in laborator) iar asta nu este optiune acreditata de un laborator antidoping. Creatina la baza are rolul de a creste și dezvolta masa musculara într-un timp relativ scurt ceea ce nu este acceptat pentru un joc fairplay
Daca vrei poți recurge la altfel de proteine care le poți găsi în fructe și legume, dar atunci va trebui să-ți mărești timpul acordat lucrări masei musculare
Dar totuși ar trebui să discuți cu un medic nutriționist și să spui aceasta problema și antrenorul tau

| AnastasiaK a răspuns (pentru mihaiiso):

Nici eu nu mă pricep în multe domenii (mecanica auto ar fi un exemplu), dar totuși dacă văd o întrebare legată de unul din domeniile cu care sunt paralelă, nu simt nevoia să răspund. Te sfătuiesc să procedezi la fel pe viitor.

Pentru autorul întrebării: Creatina este un supliment, iar ea se găsește în cantități suficient de mari și în carnea de vită, de exemplu. Așa că logic vorbind, ar fi absurd să fie interzisă (și nu este interzisă, evident). Totuși, ca sportiv, e de datoria ta să verifici lista actualizată ANAD pentru a evita astfel de situații. Creatina nu se află pe listă, dar unele substanțe pe care s-ar putea să le conțină anumite medicamente destul de uzuale (Nurofen, de exemplu) sunt acolo.