| NYØ2002 a întrebat:

Eu de acum 2 saptamani m-am apucat de sala si am mai fost 3 luni.In aceste 3 luni am castigat experienta,adica am invatat aparatele, cum se fac corect si ce grupe lucreaza aparatul respectiv.Eu ma duceam in fiecare zi.Acum ma duc de 6 ori pe saptamana si m-am decis ca dupa ce se termin fiecare abonament fac cate o saptamana pauza.
E bun asa?
Program
Luni: Piept-Triceps-Umeri-Abdomen
Marti: Spate-Biceps-Trapez
Miercuri:Abdomen-Picioare-Gambe
Joi: Piept-Triceps-Umeri
Vineri:Spate-Biceps-Trapez-Abdomen
Sambata :Full Body
Duminica: Pauza

Cardio in fiecare zi
Abdomen o zi da si una nu

26 răspunsuri:
| Cosmin86 a răspuns:

6 antr pe saptamana, nici profesionistii care mananca 3-4 kg de carne pe zi nu fac atatea.

Dar daca tu ai bani sa dai 6000 de lei pe mancare+suplimente lunar, bravo tie.

| aXy99 a răspuns (pentru Cosmin86):

Nicio mancare si niciun supliment nu il va ajuta pe termen lung. E mult prea mult ce face.
Poate steroizii sa-l ajute, dar altceva nu cred.

| Ralena a răspuns (pentru aXy99):

Steroizii nu au rolul de a hrani muschii, Ei sunt compusi din colesterol si testosteron si adauga informatie de crestere tesut muscular. Nu au nicio legatura cu cate antrenamente faci zilnic, sau saptamanal. Muschii trebuie hraniti proportional cu activitatea mitocondriilor din ei. Cu cat sunt mai multi, si cu cat activitatea este mai mare, cu atata ei trebuie sa manance mai mult. Hrana muschilor este compusa din gluide si apa. De asemenea se construiesc cu proteina, prin urmare pentru constructia lor, si pentru a nu ii lesa, este nevoei si de un aport proportional de proteine.

| aXy99 a răspuns (pentru Ralena):

Teorie selectiva laughing

Steroizii au mai multe beneficii decat crezi. Ajuta la refacere, atat cea a muschilor, cat si cea a sistemului nervos. Degeaba mananci 10000 kcal pe zi si iti refacii muschii daca sistemul nervos e la pamant pentru ca faci exercitii compuse cu greutati mari si nu iei suficiente zile de pauza intre aceleasi grupe. Steroizii te ajuta sa te recuperezi mai repede, de aceea i-am mentionat. (mai mult sub forma de gluma)

| Ralena a răspuns (pentru aXy99):

Pentru asta se fac intinderile specifice pe fiecare nerv. Se pot face antrenamente zilnice cu zero steroizi. Been there, done that happy.

| aXy99 a răspuns (pentru Ralena):

Si ce faceai? 2-3 exercitii? laughing

| Ralena a răspuns (pentru aXy99):

Superserii combinate, baza plus izolare, pe minim 2 grupe principale (sa zicem deltoid+trapez, sau gambe+cvadriceps ca un exemplu), 3*20, 3 superserii, deci 3*20*3. 4 ani, 4 antrenori personali, 7 ani de studii de nutritie ca nu merg una fara alta. Acum fac doar intretinere, nu mai am nici antrenor, si fac 3 zile pe saptamana, maxim 4. Intderile insa se fac zilnic, atat pentru sistemul nervos, cat si pentru muscular si articular. In general nu prea am obiceiul sa vorbesc de dragul de a ma auzi, nu i-a sfi zis niste prostii neargumentate. Doar pentru ca asa credeam sau consideram eu ca e bine, fara sa existe in spate o informatie foarte pertinenta. Deoarece este vorba despre sanatatea si viata unui om si nu cred ca ar trebui neaparat glumit cu subiectul.

| aXy99 a răspuns (pentru Ralena):

Pentru hipertrofie musculara nu e recomandat sa faci numai superseturi, mai ales daca esti la inceput. De asemenea, 9 serii a cate 20 de repetari pentru doua grupe este EXTREM de putin. La alimentatie sa zicem ca nu aveai probleme pentru ca stii ce sa mananci, dar cu antrenamentul ce faci? Ti-a priit antrenamentul asta 4 ani? Cat ai pus pe tine?
Fara antrenori personali nu poti?

| Ralena a răspuns (pentru aXy99):

Da, mi-a priit foarte mult. 9 seriix20 repetari/fiecare grupa. Asta in perioadele de hiperserii, nu mereu sunt perioade de hiperserii, depinde, Ba da, pot si fara, dar am preferat sa lucrez cu cineva care stie despre antrenamente cel putin la fel de mult cat eu despre nutritie. Preferabil, decat sa iau de bun tot ce citesc in mediul online unde parerile se bat cap in cap. Legat de a face des sau rar antrenamentele, toti antrenorii mei au fost campioni de culturism, la diferite nivele, asa i-am ales eu, dintre e ultimul a fost ei este multiplu campion international si national si are antrenament de 2 ori pe zi. In ce consta nu pot sa spun, ca nu m-a interesat niciodata, dar asta legat de faptul ca nu poti sa ai atat de des antrenamentele. Ceilalti trei nu stiu cat se antrenau, ca nu m-am antrenat cu ei niciodata si nu pot sa imi dau cu parerea. Tu zici ca e extrem de putin, antrenorii mei au sustinut altceva si au fost eficienti, atat cu mine, cat si cu performantele lor.

| aXy99 a răspuns (pentru Ralena):

9 serii x 20 repetari per grupa e ok, credeam ca 9 serii in total.
Daca erau campioni inseamna ca, cel mai probabil, stiau ce fac, presupun ca erau si scumpi.

"dintre e ultimul a fost ei este multiplu campion international si national si are antrenament de 2 ori pe zi"

Daca e campion national fii sigura ca are la activ destule substante anabolizante (si nu numai...)
Nu a fost cel mai bun exemplu laughing
Dar am inteles ideea. Daca nu faci foarte multe exercitii te poti antrena zilnic, sunt de acord.

| Ralena a răspuns (pentru aXy99):

Da, stiu exact ce are la activ un culturist sa ajunga campion. Dar pe langa asta are si multe cunostinte in domeniu. Iar eu cum nu am vrut sa devin campioana, am folosit doar cunostintele happy. Nu sunt atat de scumpi, cel putin la noi sunt cam 100 eur/luna pe 5 sedinte/saptamana. Eu am ajuns exact la rezultaturl dorit, 6 antrenamente pe saptamana (uneori 5), in 4 ani, Apoi de atunci fac intretinere. Acuma nu stiu cat de multe exercitii faceti voi ca sa aveti rezultatele dorite. Stiu cat dureaza sa se elibereze, sa se odihneasca si sa se hraneasca si il ajut cu dregan limfatic care reduce si de cateva ori viteza de eliminare a acidului, ceea ce e foarte fain.

| anonim_4396 a răspuns (pentru aXy99):

Nu e cam mult? 9 serii pe grupa? Cine face 9 serii pe biceps sau triceps sau piept majoritatea fac 3 4 5 serii la un exercitiu, si pentru picioare genuflexiuni 4 5 serii e suficient pentru hipertrofie daca antrenezi doar picioarele si nu si alte grupe de muschi si progresezi si la mentenanta cu 1g-1.5g proteina per kg, uita te pe forum la americani majoritatea fac la picioare doar genuflexiuni 4 5 serii 8-10 repetari, si cresc, la biceps la fel 3 4 serii 1 exercițiu sau 2, la picioare fac 1, dar 9 serii e destul de mult pe grupa, la piept la fel 1 exercițiu 2 4 serii, oricum muschi tin mai mult de genetica daca unu face 2 exerciții sau 3 in loc de 1 nu garantează cresterea mai repede a muschiului sau mai mult decat celalalt

| RobertMoon a răspuns:

Programul tau e ca un puzzle de pe care a sarit o pisica si s-au imprasitat toate piesele...de ce nu incerci programul clasic:
- Luni piept
-Marti picioare/spate
-Miercuri spate/picioare
-Joi Pauza
- Vineri umeri-trapez
- Sambata brate
Abdomen poti face cum ai zis tu, o zi da, una nu, iar cardio la fel sau in zilele de antrenament la sfarsit. Asta e un program ok zic eu, nu trebuie sa te duci 6 zile pe saptamana la sala, e prea mult. Eu merg de maxim 5 ori, in general de 4, muschii cresc in zilele de pauza, iar chiar daca zici ca nu lucrezi grupa aia mereu tot obosesti corpul si nu are timp sa creasca cum trebuie. Asa, deci poti face programul ala cum ti l-am scris, merge si de 4 ori pe saptamana daca faci trapez la spate, iar umeri la brate, nu-i nicio problema, sunt grupe mici si merg combinate.

| NYØ2002 explică (pentru RobertMoon):

Programul meu mi se pare foarte bun, mi l-a facut un prieten nu e bine sa lucrezi bicepsul si tricepsul in aceeasi zi e cea mai mare greseala.
Eu ma duc de 6 ori pe saptamana ca nu dau bani a prost.
La mine abonamentul costa 60 lei 12 sedinte si 70 lei 30 de sedinte nu e convenabil sa ma duc aproape in fiecare zi? Si nu e bun la fiecare luna/abonament terminat sa fac cate o saptamana pauza?

| NYØ2002 explică (pentru RobertMoon):

Programul tau e imprastiat nu al meu.Eu fac intr-un fel 5 zile pe saptamana numai ca asa fac cate 2-3 aparate la fiecare grupa a cate 3 serii de cate 15.
Sa iti zic o chestie.
Daca fac Piept, triceps si umeri aparatele lucreaza la toate 3 grupele sau aproape intelegi?

| RobertMoon a răspuns (pentru NYØ2002):

Dacă crezi că programul tau e bun de ce mai întrebi aici dacă e ok sau nu? Eu fac sala de 4 ani și cred că ți-am zis de bine, ce faci tu e o prostie, dar o sa vezi în timp că o să-mi dai dreptate, du-te ca copilul și 7 zile din 7 daca vrei să nu pierzi nimic din abonament, dar nu faci nimic așa fără zile bune de pauza și ce filme mai ai gen că brațe nu se lucrează în aceeași zi laughing, de ce nu se lucrează mai culturistul lui pește? Înseamnă că toți ăștia mari de la sală sunt niste fraieri că dedica o zi pentru brațe pe săptămână, cel mai bine e să le spun de mâine că mi-a zis un băiat pe TPU care face sala de 2 săptămâni că nu-i bine așa oh go on

| NYØ2002 explică (pentru RobertMoon):

6 zile pe saptamana lucrez si a 7 a stau acasa si dupa fiecare luna o pe saptamana, asta inseamna ambitie frate

| Ralena a răspuns:

Sambata cand faci circuit, daca lucrezi pe hipertrofie grupele de muschid e vineri, nu vor elimina acidul lactic. Ai nevoie de minim 24 de ore pentru eliminarea acidului lactic, plus un timp, de preferat tot de minim 24 ore, pentru hranire. Poti sa incerci circuit cardio, cu indinderi pe fiecare grupa. O parere happy.

| NYØ2002 explică (pentru Ralena):

Daca fac o zi da si una nu la abdomen se odihnesc 24 h, 36 maxim 48

| Ralena a răspuns (pentru NYØ2002):

Abdomene faci si cand faci picioare, si alte grupe de muschi, nu prea ai cum sa le eviti oricum. Daca faci o zi pauza, asta inseamna 48 de ore, nu 24. Daca faci un antrenament seara si celalalt dimineata inseamna 36, ceea ce da timp muschilor sa se elibereze de acid lactic si sa intre in etapa de hranire. Avand in vedere ca nu izolezi abdomenul atat de mult ca alti muschi si nici nu faci atata hipertrofie, este de cele mai multe ori suficient.

| aXy99 a răspuns (pentru Ralena):

24 de ore e minimul minimorum, eu uneori am febra si dupa o saptamana.
In rest, sunt bune sfaturile.

| Ralena a răspuns (pentru aXy99):

Nu conteaza cat ai febra, poti sa lucrezi in timp ce ai febra. Literatura de specialitate sustine ca in 24 de ore acidul lactic se eliberea dintre fibre, astfel incat sa poata sa se hraneasca muschiul. Faptul ca ai febra nu inseamna ca muschiul nu a inceput sa manance.

| aXy99 a răspuns (pentru Ralena):

"Faptul ca ai febra nu inseamna ca muschiul nu a inceput sa manance."
Nici n-am spus altceva, am spus doar ca febra musculara poate sa persiste mai mult. Daca s-ar elibera tot acidul lactic de ce ar persista febra? Daca ai febra musculara creste riscul de a te accidenta, muschiul nemaifiind la fel de elastic.

| NYØ2002 explică (pentru aXy99):

Nu mai am febra.Nu e buna sa fac o saptamana pauza in fiecare luna?

| aXy99 a răspuns (pentru NYØ2002):

Nu, e o tampenie. Mai bine ai un antrenament aerisit cu cate o zi pauza odata la 3-4-5 zile decat o pauza mare de o saptamana odata pe luna.

| Ralena a răspuns:

Un sfat, daca vrei, cand cineva iti da o recomandare, de tipul: fa pauza minim 24 ore, cum ti-am zis eu, sau trebuie sa mananci 20 de kilograme de carne sau nu ai voie sa te antrenezi zilnic, inainte sa le iei de bune, cere-le o explicatie. In ce priveste pauza de 24 de ore intre gruoe de muschi, eu ti-am dat-o. In ce priveste un necesar de carne, astept si eu explicatia, la fel si cu antrenamentul zilnic. Ani de zile am facut 2 antrenamente pe zi, unul de mars si unul de sala, fara sa mananc niciun gram de carne. Am facut antrenamentele dupa mult studiu, nu de capul meu, si am avut 4 antrenori personali. De asemenea unul din antrenorii mei, care este si campion european si national multiplu, face 2 antrenamente pe zi la sala. Mi se pare ca unul de hipertrofie si unul de cardio, nu mai retin exact. Pentru ca nu m-a interesat, nu am cerut explciatia, eu am cautat ce am avut eu nevoie, dar iti sugerez si tie sa nu faci nimic dupa ureche, sau ce ai auzit stanga-dreapta fara explicatii. E posibil sa fie bune sfaturile, nu contest, d ar verifica.