anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Facutul sportului ajuta(mult) la cresterea in inaltime? Sau doar foarte putin? Am 14 ani si 172. Daca la vara ma apuc de baschet pot creste si 4 cm?
Parintii mei au 176 respectiv 164cm

6 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Sportul în mod sigur te ajută să te dezvolți echilibrat și sănătos. Clar că stimulează creșterea și dezvoltarea. Dar nu vei depăși programarea genetică ci o vei stimula. Fă sport!

| AnastasiaK a răspuns:

Inaltimea e determinata genetic, indiferent ce sport faci sau nu faci, inaltimea maxima la care o sa ajungi va ramane aceeasi.

In sporturi precum baschet predomina cei inalti pentru ca ei sunt selectati, avand anumite avantaje datorita inaltimii, nu sunt niciodata selectati cei scunzi in ideea ca vor creste de la baschet. Poti intreba inclusiv antrenori de baschet (preferabil unii de la niste echipe mai bune, care sa stie ce vorbesc) si ti se va zice acelasi lucru: sportul nu te inalta.

andreia67
| andreia67 a răspuns:

4 cm cred ca ii cresti oricum, la 14-16 ani abia vei avea varful de crestere de la pubertate. Eu estimez ca vei creste undeva pe la 1.80 (1.78-1.82) si asta indiferent cat sport vei face. Sigur ca este util sa faci sport dar nu vei creste mai inalt din asta decat absolut nesemnificativ.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pai si sa inteleg ca daca tot este genetic, si daca mananc prostii(fast-food, dulciuri, etc.) si ma culc tarziu, tot inaltimea aia(data de genetica) voi avea?

| Kerre a răspuns:

Salut, practicatul sportului va grabi putin (putin) procesul de crestere daca practici sporturi de ex: baschet, volei, inot etc. Dar inaltimea este determinata doar de genetic, nu poti sa o schimbi tu, dar este essential practicarea unui sport sau activitati fizice pentru o viata mai sanatoasa si echilibrata.

| SlickyOMG a răspuns:

Da, sportul este esențial în creșterea în înălțime.