| almaz a întrebat:

În cazul spaghetelor, orezului și hrișca, cum să calculăm corect macronutrienții? știm cu toții că la început au un gramaj și după pregătire au alt gramaj, când anume să le cântăresc?

12 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Depinde, se poate şi aşa, şi aşa.
Uite, îţi recomand site-ul http://cronometer.com/#diary unde poţi introduce mâncarea dorită (gătită sau nu), gramajul şi în funcţie de asta poţi afla valoarea ei energetică, ce conţine şi în ce cantitate. Este un site foarte util.

| peperonies a răspuns:

Simplu, spaghetele, orezul si hrisca ingrasa si nu mananci deloc.

| almaz explică (pentru peperonies):

Pai am nevoie de fibre, nu m-a deranjează ca îngrășa atât timp cât îmi număr caloriil și macronutrenti!

| peperonies a răspuns (pentru almaz):

Poti sa numeri dar de unde stii pana la cat numeri? cate tigari trebuie sa fumezi sa nu faci cancer? cand te duci la doctor nu iti zice sa numeri cat fumezi iti zice sa nu mai fumezi.

| almaz explică (pentru peperonies):

Pai imi stabilesc nr. de calorii pe zi, ulterior stiu pana cat sa numar, stiu cate calorii am nevoie pe zi sa mananc si cate este permis si cate nu, nu prea e buna comparatia cu tigarile ca nu are nici o treaba aici. in asa fel in numar caloriile si pot sa-mi stabilesc un deficit caloric ca sa slabesc sau un surplus caloric ca sa ma ingras (in masa musculara)

| peperonies a răspuns (pentru almaz):

Ok poti sa numeri cat mananci cu o eroare de 15-20% dar de unde stii cat arzi? Singura metoda e sa te inchizi intr-o camera metabolica pentru cateva ore si nu creca avem vreuna in Romania. Daca o iei pe ghicite... Am o intrebare totusi. Daca principiu asta al caloriilor ar functiona nu ar insemna ca ar trebui sa avem doar oameni foarte grasi sau oameni foarte slabi ca unii mananca mai mult decat ard si altii mai putin? Poti sa aduci argumentul ca mananci o zi mai mult si alta mai putin si compenseaza dar atunci animalele cum fac? Ai vazut vreodata leu gras? Crezi ca leul isi numara gramele de gazela pe care le mananca? Daca mananci ce trebuie nu ai de ce sa numeri calorii.

| almaz explică (pentru peperonies):

Bine hai sa-ti spun ceva "Calitatea mancarii se refera la sanatate si cantitatea mancarii se refera la KG" - nu le incurca;-)

| peperonies a răspuns (pentru almaz):

Imi place cum ai adresat 0 din argumentele mele. Cantitatea mancarii nu o sa se refere niciodata la kilograme pentru ca e imposibil sa mananci *caloric* destula mancare sanatoasa incat sa te ingrasi. Incearca tu sa mananci 1000 de calorii de spanac. Sunt vreo 5 galeti.

| peperonies a răspuns (pentru almaz):

Ce sa-ti zic, continua sa mananci putine spaghete si putin orez si putina hrisca si o sa faci doar putin diabet nu pe tot.

| NOname a răspuns (pentru peperonies):

Sunt de părere că nu ai dreptate, peperonies, pentru că:

1. eu, spre exemplu, mănânc predominant mâncare sănătoasă, vegetală şi calitativă (orez negru, brun, că nu e un singur fel, cel considerat nociv, cum ai sugerat, iar hrişca e chiar bună pentru sănătate în cantităţi rezonabile, nu ştiu ce ai cu ea), dar dacă se întâmplă o perioadă să exagerez caloric, ceea ce nu e imposibil deloc, cum ai afirmat, aproape imediat cresc în greutate; deci raportul caloric Este important, oricât de sănătoase ar fi produsele, pe care le consumăm.

2. apropo de arderi, site-ul dat de mine are şi opţiunea de a ne calcula arderile în funcţie de ce şi cât efort fizic facem şi în funcţie de greutatea noastră de atunci, deci nici asta nu e imposibil.

3. nu orice mâncare bogată caloric e şi dăunătoare. Alunele, nucile, seminţele crude, de exemplu, au foarte multe calorii, dar sunt recomandate pentru o alimentaţie sănătoasă.

Şi ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici.

| peperonies a răspuns (pentru NOname):

1. E clar ca sunt oameni care tolereaza cantitati mari de orice mancare. Toti avem un prieten care mananca orice/oricat si nu se ingrasa dar daca esti omul ala nu mergi sa intrebi de macronutrienti pe siteuri gen TPU pentru ca nu te intereseaza.

2. Ce face siteul pe care l-ai dat tu estimeaza foarte foarte vag. Poate sa fie gresit si cu 50%. Se bazeaza ca toti oamenii cand stau pe spate ard acelasi numar de calorii ceea ce e clar fals. Si alta idee e ca tu si cu mine daca alergam 10km tu poate arzi 300 de calorii si eu 1000. Alta chestie care e variabila si nu se poate calcula.

3. Sunt de acord dar cate alune, nuci si seminte crude poti sa mananci? 100 de grame? 200 de grame? 300 de grame? Tot nu mananci destul cat sa te ingrasi.

Calitatea are grija de cantitate.

Daca poti te rog poti sa imi spui si de ce nu exista obezitate in natura? De ce nu sunt lupi obezi sau lei obezi? Pentru ca mananca ce au mancat dealungul evolutiei si nu mananca paine, zahar si asa mai departe. Apropo de asta ce face cainele domestic care mananca resturi de la oameni? Se ingrasa. Ce ii dai la porc ca sa il ingrasi sa ajunga la 400 de kile? Porumb, tarate, paine... Cred ca te prinzi unde merg cu discutia.

Oricum apreciez ca mi-ai raspuns.

| NOname a răspuns (pentru peperonies):

Desigur că toate sunt aproximative şi relative, însă nu le face irelevante, neglijabile, joacă şi ele un rol.
Vorbeai de imposibilităţi inexistente şi ai fost mult prea radical, de aia m-a deranjat.

Dar, crede-mă, dacă îmi dai o farfurie de nuci, ţi-o rad pe loc şi poate îţi mai cer. Nu-mi subestima apetitul!...şi nu e ca şi cum n-aş mânca şi altceva pe lângă ele. tongue