| AndreiBalan a întrebat:

Pentru cine a tras vreodata cu arma, ce senzatie e? Recul-ul cum se simte? Cu ce arma ati tras?

Răspuns Câştigător
| JackR a răspuns:

In ordine cronologica:
Pusca Gekko cal. 5.56 mm
Pistol mitraliera AK47 cal. 7.62 mm
Pusca semiautomata cu luneta PSL cal 7.62 mm
Pusca de vanatoare Baikal cal. 12
Pusca de vanatoare Mossberg cal. 12 si cal. 16
Pusca CZ cal. 22LR
Pusca Weatherby Mark V cal. 7 mm Magnum
Pusca Blaser R8 cal.375 H&H
Pusca Sako 85 Safari cal.416 Rigby

Reculul este o miscare inertiala a pustii spre inapoi, ca si cum ceva ar arunca-o brusc spre tine. Ca principiu general, cu cat calibrul este mai mare, cu atat reculul este mai mare. Dar armele moderne au sisteme de compensare a reculului.416 Rigby este un calibru folosit pentru vanatoare de animale mari (.416 inseamna 10.57 mm). Incearca sa-ti imaginezi un animal de 800 de kilograme care, in momentul in care este lovit de un asemenea glont, este "mutat din loc" vreo 2 metri. Ei bine, reculul unei pusti de calibrul asta, fara sistemul de compensare (in esenta, un cilindru metalic in care se afla bile de tungsten), care este integrat in pat, poate sa franga fara probleme umarul/clavicula tragatorului care nu stie cum sa tina arma. Deasemenea, talpa patului armei (zona care intra in contact cu umarul) este "captusita" cu materiale care mai absorb din soc. Nici cu sistemul de compensare nu este tocmai comod (si nu sunt tocmai "mic", am 2.03 metri si vreo suta de kilograme).
O arma de vanatoare obisnuita, care trage cartuse incarcate de fabrica, respectand gramajul de pulbere si alice recomandat, este mai usor de "suportat". Restul de calibre pentru armele "civile" (exceptand.375 H&H, care se apropie de.416) sunt acceptabile. AK47 si PSL sunt arme militare, fara recul semnificativ, avand in vedere ca munitia folosita nu este foarte puternica.

Daca te intereseaza "senzatia", du-te la orice poligon care ofera sedinte de tragere, si incearca. Incepe cu calibre mici (. 22LR/5.56 mm,.270, 6.5x55) si daca iti place, poti sa treci la lucruri "serioase" (30-06, 7 mm Magnum,.300 Winchester Magnum). Nu stiu sa existe poligoane care sa ofere pusti cu calibre mai mari de.300 WM, dar nu inseamna ca nu exista.

0 răspunsuri:
Întrebări similare