| GSTAR a întrebat:

Rog seriozitate! Salut TPU! Am o întrebare mai jenantă, deci daca ai chef să faci mișto de mine, te-as ruga sa nu îmi răspunzi! Rog seriozitate!
Am 13 ani, 1, 70 m înălțime și 87 de kilograme. Nu mănânc dulciuri sau chimicale din-astea, doar că datorită faptului că școala îmi ocupa majoritatea timpului, nu am timp sa fac mișcare.
Nu sunt genul dependent de calculator, telefon, tableta, televizor etc.


Intrebare : Puteți să îmi recomandați câteva exerciții fizice ușoare pe care as putea sa le fac ca sa slăbesc. Sau o dieta, ceva...

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna! Si eu m-am vazut in aceeasi situatie ca tine. Eu am avut 13, 165 cm si 63 kg. Am reusit sa slabesc in vacanta de iarna 4 si acum am 59. Am de gand sa mai slabesc. Nu am facut exercitii, asa ca te rog nu te supara pe mine daca nu-ti raspund direct la intrebare, dar iti voi da cateva sfaturi si cum am reusit eu sa mai slabesc:
-Fa orele de sport. N-ai idee cat de mult de ajuta. Mie nu-mi place fotbalul, mie imi place baschetul, si joc cu alti colegi. De asemenea, imi place si handbalul, inotul, tenisul de masa, dar acolo chiar n-am cu cine si nici timp. Oricum, cate ore de sport ai pe saptamana (eu doua) incearca sa profiti de ele cat mai mult! Nu doar ca-ti maresti numarul maxim de kcal pe care le poti manca in ziua respectiva ca sa iesi pe minus, dar iti si antrenezi metabolismul sa arda mai mult.
-Mergi pe jos. Daca mama ta te trimite la supermarket sa iei o paine, du-te. Daca ai un caine, plimba-l, joaca-te cu el. Daca stai la bloc, la etaj, decat sa iei liftul, coboara scarile! Daca mergi doua statii cu autobuzul pana la scoala, pleaca mai devreme si parcurge-le pe jos! N-ai idee cat de mult m-au ajutat pe mine toate astea.
-Dormi suficient, altfel iti vei incetini metabolismul si vei avea nevoie de mai multa mancare pentru a procura energia pe care trebuia s-o obti prin somn.
-Bea lichide: de multe ori simtim ca ne e foame, cand de fapt suntem doar deshidratati.
-Gaseste-ti un hobby, ca sa ti se ia pofta de la mancare (nu trebuie neaparat sa fie ceva activ): desen, scrie compuneri (mi-e-mi place sa scriu poezii), sau fa-ti temele. Poti sa-ti calculezi metabolismul bazal intr-o zi (adica nr de kcal pe care-l arde corpul tau intr-o zi in repaus) si sa nu treci de el. Eu asa am facut. Eu ard cam 1395 de kcal pe zi. Dar tu esti baiat, esti mai inalt si ai mai multe kg (tu arzi 1872, 5 kcal (ti l-am calculat eu acum), dar dupa ce slabesti o sa iti mai scada. Eu formula asta o folosesc, e corecta:
Baieti: 10 × G (greutate) + 6, 25 × Î (inaltime) - 5 × V (varsta) + 5
La fete e la fel, doar ca in loc sa aduni cu 5, scazi 161. Gasesti pe net si alta formula, dar mi se pare ca asta e cea mai corecta.
-Nu te anemia. Nu manca kcal goale (cum ar fi cipsurile, sunt niste bombe calorice, dar nu-ti aduc nimic folositor in organism, asta inseamna kcal goale). Mai bine mananca proteine, peste, fructe, legume.
-Eu am o bicla in camera, in fata TV-ului. M-a ajutat foarte mult sa slabesc. Stiu ca suna ciudat, dar de multe ori exersez pentru scoala si fac la bicla simultan. Nu trebuie neaparat sa ai bicla, cand e vreme frumoasa te poti da tu afara (sau cu rolele, sau cu trotineta), dar daca totusi ai in casa, fa la ea!
-Trezeste-te devreme si cauta un program de fitness. Nu trebuie sa poti face tot ce fac si ele (nici eu nu pot), dar important e sa faci cat poti si sa-ti dai silinta.
-NU incerca diete si NU te infometa. Asta am facut eu la 11 ani si mi s-a intamplat efectul yoyo (adica te ingrasi mai rau decat ai fost). De atunci am invatat ca dietele te amagesc, iar daca vrei sa slabesti trebuie sa-ti schimbi total stilul de viata si sa nu te infometezi (altfel, organismul va depozita mancarea pe care o mananci sub forma de grasime, crezand ca n-o sa-i mai dai).
Instaleaza-ti asta: my fitness pal (chiar daca e pentru majori, atata timp cat nu te infometezi, chiar te ajuta). Doar cu ajutorul ei am reusit sa slabesc, iar acum reusesc sa ma mentin. Sper ca te-am ajutat. Multa bafta! happy

1 răspuns:
| AnastasiaK a răspuns:

Chestia cu "nu mananc (whatever) doar ca" nu prea functioneaza. Oricat de sedentar ai fi, chit ca ai sta toata ziua in pat, daca nu ai manca prea mult, nu ai avea greutatea asta. Deci, ori ai o problema de sanatate (lucru de care ma indoiesc sincer) ori esti in surplus caloric (adica mananci mai mult decat ai nevoie) si nu stii.

Pentru inceput, iti sugerez sa identifici problema din alimentatie. Daca nu te descurci singur, poti sa scrii aici ce mananci intr-o zi (dar cu cantitati cat mai exacte, grame, etc) si te va ajuta cineva sigur. Dupa ce te prinzi cum e cu alimentatia, problema e rezolvata. Bineinteles ca e sanatos si recomandat sa faci si miscare. Cel mai mult ajuta cardio, dar din punctul meu de vedere e putin relevant ce exercitii faci. Important e sa-ti placa, altfel o sa fii mai tentat sa renunti.