| YoyoAli1234 a întrebat:

Salut! Am 14 ani si fac sport de vreo 3 luni incoace si chiar am mai slabit si mi-au crescut si muschi si fac 30 de flotari, abdomene ridic greutatii etc si am luat forma la biceps si piept dar mama spune ca fac sport excesiv si cateodata intrec masura si ma intrebam daca este bine sa fac de acum sau mai tarizu cand se dezvolta muschii?

17 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Halep a început la 6 ani. Și tenis, unul din cele mai solicitante sporturi. Mai e ceva de adăugat?
Mama ta tine la tine. De aceea vrea sa te protejeze. Și, dacă ea nu are treaba cu sportul, e de înțeles ca crede ca ce faci e prea mult.
Un lucru mai ar fi de adăugat. Pentru ca ești în creștere, datorita mișcării corpul se dezvolta morfologic, mai tirziu, oricit ai trage sa îl dezvolți, nu vei reuși ca acum. E ca și vopseaua ce se introduce în material la conceperea lui, fata de cea aplicata la suprafață, și asta îți va aduce beneficii pe parcursul întregii vieți. Deci, da - i înainte!

| Violleta2022 a răspuns:

Sportul ala de crestere a muschilor iti va afecta cresterea in inaltime. Hormonii de crestere sunt inhibati si stagneaza cresterea.
Crezi ca este cineva de muschiuletii unui baiat, in afara de laudat intre voi baietii?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Violleta2022):

Nimic mai fals. Pe ce te bazezi cand spui asta apropo? Sau vorbesti din auzite.

Hormonii de crestere sunt chiar stimulati nu inhibati wtf, (HGH - human growth hormone).

La 13-14 ani, corpul e suficient de dezvoltat (mai ales in zilele noastre) incat sa poata fi antrenat cu greutati (inclusiv gantere). Asta, bineinteles, folosind greutatile potrivite si avand grija sa nu te accidentezi.
Mai degraba sa fi ingrijorat sa nu faci vreo ruptura de ligamente sau chiar de muschi cand faci exercitii.

By the way nu exista niciun studiu medical care sa dovedeasca ca ridicarea de greutati incetineste cresterea in inaltime. Este pur si simplu genetic.

Drept dovada fiul meu, s-a apucat la 15-16 ani sa mearga pe la sala cu prietenii lui, acum are 25 de ani si inca practica sportul asta si ce crezi, noi ca parinti avem 1.55 si 1.7, iar el este cu un cap mai mare ca noi.

Sportul intotdeauna a insemnat sanatate pentru om, doar ca unii nu prea stiu cu ce se mananca.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pe studiile medicale si explicatiile unui medic, care este pe acest forum:

""în 6 Ianuarie 2018 | Brigaela a răspuns:
1. Poate opri sau incetini cresterea, fiindca va deturna sinteza de proteine catre forarea unor mase musculare mari. Daca muschii spatelui nu sunt bine dezvoltati inainte de a incepe sa ridici greutati sau daca oasele nu sunt complet maturizate (19-20 de ani), poti avea srprize sa ti se taseze vertebrele. Nu ridica greutati decat la indicatia medicului de medicina sportiva, nu dupa ureche sau la indicatia unui antrenor care poate nici nu are studii in domeniu.
2. Nu neaparat, depinde.
3. Daca incluiesti cu fructe sarace in zahar si calorii, alte alimente bogate in acestea. Adica, de exemplu, daca consumi mere Renet sau visine sau portocale in loc de dulciuri, paine, paste si cartofi.
4. Este doar temporara, depozitele de grasime se vor reechilibra apoi.
5. Da, poti. Vei face insa muschi puternici si rezistenti, dar nu atat de voluminosi. Daca cosești, de exemplu, vei face niste bicepsi foarte frumosi si de foarte buna calitate. Sigur, nu vor fi umflati cu pompa, vor fi mai mic, fiindca muschiul de buna calitate este dens.
6. Nu. Mai degraba antrenamentul in frig si la aer curat"

sursa:
https://www.tpu.ro/......-lucratul/

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Iar aici marturia unui tanar, care s-a intors sa confirme ca exercitiile de la sala, i-au stagnat cresterea in inaltime!

"în 15 Ianuarie | Anonim întreabă:
Salut, am si eu o intrebare, am 19 ani si am inaltimea 1.72, de la 16 ani nu am mai crescut deloc. Imi poate spune cineva de ce? Parintii, mama are 1.60 iar tatal 1.77, vreau sa mentionez ca de la 15 ani m-am apucat de sala ajungand la 18 ani sa ridic 100 kg la picioare poate asta sa fi avut un efect negativ asupra cresterii sau coloanei? Mai este posibil cumva sa ajung macar la 1.75? Si daca da, cum?"

https://www.tpu.ro/......cineva-de/

| anonim_4396 a răspuns (pentru Violleta2022):

Vi cu copy-paste de pe TPU? wtf. Si de la un utilizator care nici nu mai exista, oare de ce?

Raspunsul castigator acolo tocmai spune ce am spus si eu laughing
Cine e medic? Brigaela? Da-mi voie sa nu cred ca un utilizator TPU e medic. Aici toti suntem "experti in orice".
Afirmatii poate face oricine, chiar si un medic.
Si totusi nu exista nimic dovedit stiintific, sa vad date concrete nu afirmatii ale "medicilor" care nu au efectuat niciun studiu.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Violleta2022):

Cine ce a marturisit?

"...la picioare poate asta sa fi avut un efect negativ asupra cresterii sau coloanei?" aici te referi tu la marturisire?

Eu vad ca omul ala anonim inexistent are o nedumerire, nu face nicio afirmatie. Eu vad ca e semnul intrebarii acolo si pentru mine e destul de clar ca acolo e o intrebare si nu o afirmatie. Poate pentru tine nu e clar.

| Violleta2022 a răspuns (pentru anonim_4396):

Brigaela este username-ul unui user pe TPU, care in realitate este medic
https://www.tpu.ro/utilizator/wgem

| Vash96 a răspuns (pentru anonim_4396):

N-o baga in seama ca-i nebuna

| cristi202 a răspuns (pentru anonim_4396):

E interesant ca aici primești "eronat" si "nefolositor" pentru ca ceea ce spui e cit se poate de adevărat. happy
Dar, na, unii nu au habar cu nimic în ce privește sportul

| anonim_4396 a răspuns (pentru cristi202):

Este ca in filmuletele alea cringe de pe YT cu protestatari din America cand sunt infruntati cu argumente clare si devin agresivi, violenti, nu accepta realitatea.

| cristi202 a răspuns (pentru Violleta2022):

happy
Și cum ramane cu Halep, sau toți sportivii care au început de mici? Lor nu li se tasează vertebrele? Eu am făcut volei de performanta, de la 13 ani, la antrenamentele de forță un exercițiu era săriturile cu genunchii la piept, 10 serii a cate 15. Îți solicita coloana, o simțeai, dar nu aia era problema, ci, după cum spunea antrenorul, ca dacă săreai pe talpi și nu pe virfuri, cum era tendința din cauza oboselii, sa iti cada rinichii, sa se deplaseze din ioc. Mai mult, imediat după exerciții ajungeam la un puls de 180 de bătăi pe minut, uneori și la 200. În mod normal e mult, nu și pentru sportivi. Asta m-a ajutat, acum am probleme cu inima, fac tensiune, și la 170-180 eu încă pot mișca fără probleme, ceea ce altora le - ar face rău. Mie abia la 220 ma ia amețeala, si cand am făcut 240 nu am mai putut sa ma ridic de pe scaun. E bine ca situațiile g cand fac tensiune sunt totuși rare.

| Violleta2022 a răspuns (pentru cristi202):

S-a vorbit de exercitiile de sala, care actioneaza strict pe muschi, nu la sporturi care antreneaza tot corpul. Este recomandat un sport ca tenisul, voleiul, inotul, baschetul...de ce nu ctiti tot mesajul?
Doar SALA este interzisa, doar aceea poate afecta dezvoltarea adolescentului.

| cristi202 a răspuns (pentru Violleta2022):

Hei, tu nu știi ca sala e inclusa în antrenamentele sportivilor de performanta? Fără sala, fără dezvoltarea muschilor, nu poate exista performanta adevărata.
Și de nu ar fi asa, și îți zic din ce știu, la volei, la preluarea de jos, cand jucătorul sta aproape pe vine, solicitarea e imensa asupra picioarelor și bratelor cand mingea vine cu viteza de pe urma unui atac bine plasat. Momentul în care lovești mingea solicita muschii ca la sala, ba chiar mai mult, căci uneori viteza mingii te poate dobori, nu ii faci fata. Bine, la un meci nu se întimpla des asta, dar la antrenament, cand repeți în neștire o anumita faza de joc, cum e preluarea adusa în discuție, se întimpla foarte des, incit ești timp de doua - trei minute solicitat la maxim. Provocarea îmi plăcea enorm, căci trebuia sa ai grija și la precizia preluarii (unde ajungea mingea de la tine) și trebuia și sa reziști fizic (amindoua nu prea merg, la oboseala pierzi mult din precizie)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Asta e pentru Jassmina care ma ignora acum pentru ca nu are replica. Ce sa iti povestesc.

Ia sa vad vocabularul degradant pe care l-am folosit si nesimtirea. Arata-mi unde. Te deranjeaza adevarul? Bun venit in realitate.

Mai scrii si gresit "nesimtireata", si tot tu esti aia care se simte obfuscata domnule.

Nu mi-ai dovedit nimic pana acum decat ca ai nasul pe sus, nu ai venit cu nimic concret decat cu copy-paste de la alti utilizatori, care la randul lor doar afirma si nu au nicio baza la acele afirmatii, chiar si acea doamna doctor ca nu am nimic cu ea, nu ma indoiesc ca stie ce vorbeste, dar faza cu incetinirea cresterii sunt doar afirmatii si nimic mai mult.

| TheBoyTheCool24 a răspuns (pentru anonim_4396):

Las-o, nu-ți mai bate capul că am mai discutat eu cu ea pe același topic și degeaba.

| RalucaRalu2 a răspuns:

Buna!
Trebuie să ai un program bine stabilit și evident să nu exagerezi de la această vârstă. Lucrează de exemplu pe grupe musculare, de luni până vineri, iar weekend-ul să fie pentru repaus. Bafta!