| iKireS a întrebat:

Salut, e adevarat urmatorul mit?: Daca ridici greutati cand ai mai putin de 18 ani nu mai cresti in inaltime? Am momentan 17 ani si ma apuc in curand de sala.

18 răspunsuri:
| Celcestietot a răspuns:

Poți face ce vrei tu, dar nu fă exerciții cu bara la spate, deoarece se trasează vertebrele la coloană și nu mai crești. La spate nu e bine deci, cam atât. Dacă vrei să faci cu bara la spate e problema ta, dar nu mai strică acolo 2-3 cm la înălțime happy. Baftăwinking!

| aXy99 a răspuns (pentru Celcestietot):

Daca se taseaza inseamna ca nu mai cresti? WTF? Sunt doua lucruri total diferite. Stimul extern vs intern. Sa nu mai zic ca nu se taseaza, sunt strongmani de 2, 06m care fac genuflexiuni cu 450 kg de ani de zile si nu au scazut in inaltime, de ce ar scadea el care va face cu greutati foarte mici. Nu mai dezinformati.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Celcestietot):

Serios? Se taseaza si nu mai creste in inaltime? Asa zici tu?

De ce nu-ti pui numele "celcenustieNIMIC"? E mai potrivit la ce aberatii spui.

| Celcestietot a răspuns (pentru Cosmin86):

Omule, eu știu asta de la ortoped, și pare și logic. Ce contează ce username am? Văd că tu nu ști nimic!

| Celcestietot a răspuns (pentru aXy99):

Nu este recomandat în perioada de creștere. Crede-mă că știu și că nu vreau să mint pe nimeni. Dacă se duce la ortoped tot asta îi spune.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Celcestietot):

Ortopoed roman, nu? 90% din medicii romani sunt de 2 bani.

3 exemple:

1. EU, la 16 ani faceam genuflexiuni cu 80kg pe umeri si am mai crescut 11 cm, pana la 1.82
2. Arnold, facea cu 130-150kg genuflexiuni pana la 18 ani si ghici ce, a avut PESTE 1.90
3. Documenteaza-te:

Uite un scurt citat dintr-un articol al Asociatiei Americane de Pediatrie, din numarul din Iunie, 2001:

"Strength training programs do not seem to adversely affect linear growth and do not seem to have any long-term detrimental effect on cardiovascular health."

("Programele de antrenament cu greutati nu par sa afecteze cresterea liniara in inaltime si nu au nici un efect negativ, pe termen lung, asupra sanatatii cardiovasculare").

Studiul e aici:
http://pediatrics.aappublications.org/content/107/6/1470.full.pdf+html

p.s.: e la fel de "logic" ca faptul ca nu ploua daca nu te rogi pentru asta sau alte balarii :))

| Celcestietot a răspuns (pentru Cosmin86):

Ok, am inteles, dar uite ce scrie mai jos, voi cita :,, 2. Preadolescents and adolescents should avoid competitive weight lifting, power lifting, body building, and maximal lifts until they reach physical and skeletal maturity.'' De aici reiese ca ar trebui sa se fereasca de ridicarea greutatilor (chiar daca nu sunt ca cele de concurs, totusi) pana la calcifierea oaselor. Practic este ce mi-a zis mie medicul ortoped. Ce parere ai?

| Cosmin86 a răspuns (pentru Celcestietot):

Asta nu afecteaza cresterea in inaltime, ci uzura articulatiilor.

Chiar si adultii care nu au macar 3 ani de antrenamente ar trebui sa evite "maximal lifts", "competitive weight lifting", etc., alea nu sunt pentru oricine.

p.s.: come on, el nu face "competitive weight lifting", powerlifting nu face sigur (nici nu cred ca stie ce inseamna), la fel si restul. El doar trage de niste fiare, sa pompeze putin muschii.

| Celcestietot a răspuns (pentru Cosmin86):

Cam asa este cu pompatul si cu liftingul. Cu uzura articulatiilor nu stiu ce sa zic, si ortopedul si tu m-ati bagat in ceata. Unul dintre voi are dreptate, dar nu stiu cine, fara supararewinking.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Celcestietot):

Gaseste un specialist adevarat, cineva cu minim 20 de ani de experienta in domeniul sportiv.

Ortopedul tau e in domeniul sportiv sau e la un spital de stat, unde vin tot felul de oameni? Sau lucreaza DOAR cu sportivi?

| Celcestietot a răspuns (pentru Cosmin86):

E la un spital de stat, dar lucreaza si cu sportivi (de ex de la MMA, fotbal etc). Nu stiu de cat timp lucreaza in domeniu, dar ar avea dupa parerea mea aproximativ 40 de ani.

| Bondarel99 a răspuns:

Eu nu pot sa ma pronunt ca nu am studii in domeniu dar uita-te spre ex la baiatul ala Juliano (gasesti si pe Youtube filmulete cu el). Tatal lui l-a pus sa ridice greutati, sa faca tot felul de exercitii din astea care nu sunt potrivite pentru un copil asa mic (avea cred ca 5 ani cand a inceput sa faca asta). Acum cred ca e adolescent si sincer pare foarte mic de inaltime deci toata aceasta poveste l-a afectat.

| aXy99 a răspuns (pentru Bondarel99):

Una e sa faci sala la 5 ani, alta e la 17, despre ce vorbim?! Sa nu mai zic ca se zvoneste ca i-ar fi dat si tot felul de substante pentru a dezvolta masa aia musculara...

| AnastasiaK a răspuns (pentru Bondarel99):

Dar de ce nu te uiti la Arnold Schwarzenegger care are aproape 1, 90 si a inceput sa se antreneze inainte de 18 ani? Mai sunt multe exemple de bodybuilderi inalti care au inceput devreme, dar am zis de Arnold gandindu-ma ca n-ai cum sa nu stii despre cine e vorba. Ceilalti s-ar putea sa nu-ti fie la fel de cunoscuti.

In cazul copilului amintit de tine, poti observa ca nici tatal nu e prea inalt. Toate chestia cu antrenamentul cu greutati si inaltimea e un mit. La fel si cu baschetul/inotul si inaltimea... E determinata genetic, nu cresti nici mai mult nici mai putin indiferent ce sport faci.

| Bondarel99 a răspuns (pentru aXy99):

Pai da, eu am zis in ideea ca nu ar fi tocmai un mit.

| Sn4k3 a răspuns:

N-are treaba, nu-ti afecteaza cu nimic cresterea in inaltime.

| Raven a răspuns:

"The myth that kids will stop growing if they lift weights too young is not supported by any scientific evidence or research"
http://www.healthline.com/health/does-lifting-weights-stunt-growth#1
Există/au existat și halterofili înalți: Vasily Alekseyev-186 cm, Dmitry Klokov-183 cm, Behdad Salimi-197 cm, Velichko Cholakov-198 cm

| Rd79 a răspuns:

1. Dupa 17 ani oricum nu prea mai cresti in inaltime.
2. Orice sport este bun, atata timp cat nu faci asta excesiv.